Zöld jövőről álmodozva sétált saját csapdájába az alvajáró Európa

2022. február 3. 12:05
Írta: Fekete Kíra
Egy megawattórányi gázzal jelenleg 85-90 euró körül kereskednek a holland gáztőzsdén – ez feleannyi, mint a karácsony előtti árcsúcs idején, viszont több mint négyszerese a tavalyinak.

Durva gázáremelést okozhat a vártnál hidegebb tél

Az utóbbi hónapok tapasztalatai alapján egyáltalán nem zárhatók ki az újabb árcsúcsok. A Wood Mackenzie elemzőcég BusinessWeek által idézett számításai szerint az év végén 56 százalékos telítettségű európai gáztározók töltöttsége – átlagos téli időjárást feltételezve – március végére 15 százalék alá csökken. Ez azt jelenti, hogy 

amennyiben a szokásosnál hidegebb lesz, hatalmas árnövekedésre számíthatunk. 

Az elszálló gáz- és áramárak miatt már jó pár nagyfogyasztó ipari üzemet kellett rövidebb, vagy hosszabb időre leállítani – például a hazai a Dunaferr hengerműveit –, mert nem tudtak gazdaságosan termelni – állítja a G7.

Az oroszok viselkedése is elég szeszélyes 

Tavaly ősszel előfordult, hogy 

az oroszok szállításai elmaradtak, ez pedig felfelé tolta a gázárakat.

A G7 szerint a piacon elég elterjedt vélekedésnek számít, hogy a szabályozói engedélyekre váró Északi Áramlat két gázvezeték üzembe helyezését szeretnék meggyorsítani. 

Az orosz Gazprom természetesen csak annyi gázt küld Európa különböző országainak, amivel – az árakat is figyelembe véve – a leginkább profitál. Nehéz lenne megmondani, hogy az oroszok valójában mennyi gázt tudnának exportálni – elemezte a hírmagazin, majd folytatta: 

“Valószínűleg az sem véletlen, hogy az orosz elnök az Ukrajna határainál végrehajtott kardcsörtetéssel éppen most akar kiharcolni országa számára radikálisan kedvezőbb erőviszonyokat egész Kelet-Európában, amikor Európa nehezen lenne meg az orosz gáz nélkül” 

Az amerikai cégeknek is vastagon megéri Európába exportálni

Nem csupán a Gazprom örülhet a jelenlegi európai gázáraknak, az amerikai gázkitermelő cégek is igencsak profitálnak. A cseppfolyóssá (LNG) alakítás és a tengeri szállítás díjával együtt is bőven megéri nekik földgázt szállítani Európába.

A Bloomberg számításai szerint tavaly decemberben történt először, hogy egy hónap során 

az USA szállította külföldre a legnagyobb LNG-mennyiséget, Ausztráliát és Katart is maga mögé utasítva. 

„Ez óriási változás ahhoz képest, hogy kevesebb mint egy évtizede az USA még több LNG-t importált, mint exportált” – elemezte a G7. 

Azóta a repesztéses technológiának köszönhetően nemcsak a földgázkitermelés ilyen sikeres – elég gyorsan kiépült az LNG-exporthoz szükséges infrastruktúra is. 

A G7 szerint „vannak olyan vélemények is a piacon, hogy 

Európa orosz kiszolgáltatottsága – és ezzel együtt a magas gázár – egészen 2025-ig fennmarad, amikor egy sor amerikai LNG-létesítmény készül el.” 

Nehéz előre megjósolni a jövő gázárait, hiszen nem is olyan régen még egyértelműnek számított, hogy az olcsó gáz korszaka jó pár évig fennmarad – most viszont teljesen más az elképzelés: áremelkedésről beszélnek már a jövő tavasz utáni szállítások esetében.

Az amerikaiak előre szóltak, hogy nem lesz elég a gáz 

Amos Hochstein, az amerikai külügyminisztérium energiabiztonsági megbízottja még a fűtési idény előtt Varsóban járva felhívta a figyelmet arra, hogy a szokásosnál hidegebb tél esetén gond lehet az európai gázellátással – adta hírül a G7.

„Az akkori félelmek közül az ipari termelés korlátozása már meg is valósult a kiugróan magas árak miatt”

A BusinessWeek szerint „Európa alvajáró módján sétált bele ebbe az energiapiaci válságba: miközben a hosszú távú kibocsátáscsökkentési célokat tervezgette, nem fordított elég figyelmet ennek rövid távú kockázataira.”

Európa tehát a saját gödrét ásta, majd végül maga esett bele. Vajon megéri kockáztatni az energiaválságot egy zöld ideológiáért?

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Zöldek mit szólnak a környezetet szennyező, LNG-t szállító tartályhajó flottákhoz?

Hallgatnak. A zöldek egyébként is hülyék mindenhez. Marxista filozófusok.

Ez az EU egy válogatott hülyékből álló halmaz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés