Egyedi nagyberuházás: ezért nincs többé európai akkumulátorgyártás Magyarország nélkül

2022. január 17. 12:25
Hosszú lejáratú hitellel támogatja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az elektromos autók akkumulátoraihoz rézfóliát gyártó tatabányai üzem építését.

Az EBRD londoni központjában hétfőn bejelentett tranzakció alapján a bank 28 millió dollár kölcsönt nyújt a Solus Advanced Materials – korábbi nevén Doosan – nevű piacvezető dél-koreai cég tatabányai beruházásához.

A tatabányai gyárban ultravékony rézfóliát állítanak majd elő európai akkumulátorgyártók számára.

Az EBRD hétfői tájékoztatója hangsúlyozza, hogy a tatabányai üzem lesz az első olyan ipari létesítmény Európában, amelyben az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges rézfóliát gyártják.

A bank kiemeli azt is, hogy az Európai Unió 2050-re tűzte ki a klímasemleges gazdaság megteremtésének célját, amelynek egyik kulcsfontosságú eleme az áttérés az elektromos járművek használatára, és e cél eléréséhez járul majd hozzá a magyarországi gyár.

A tájékoztatás szerint a tatabányai üzem teljes egészében fémhulladék formájában szerzi be a rézfólia gyártásához felhasznált alapanyagot, így hozzájárul ahhoz is, hogy az elektromos autók akkumulátorainak gyártása zárt, körkörös ciklusban valósuljon meg.

Az EBRD hangsúlyozza: a tatabányai beruházás összhangban van a párizsi klímacsúcson kitűzött környezetvédelmi célokkal, és teljesíti a környezetileg fenntartható gazdasági tevékenységek osztályozására kidolgozott európai uniós taxonómia-előírásokat.

Frederic Lucenet, az EBRD ipari programokért felelős vezetője a hiteltranzakció hétfői bejelentéséhez fűzött kommentárjában kiemelte: a bank eddig is erőteljesen finanszírozta az elektromos járművek, valamint az e járművekben használatos akkumulátorok és egyéb részegységek gyártását.

Lucenet hozzátette: az EBRD teljes mértékben támogatja a tatabányai beruházást végző Solus Advanced Materials hozzájárulását ahhoz, hogy Magyarország az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok gyártásának európai csomópontjává váljon.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott EBRD eddig 192 magyarországi fejlesztési és beruházási programhoz nyújtott finanszírozásokat csaknem 3,3 milliárd euró értékben.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés