Lengyel pártelnök: Nem fogunk lealacsonyodni és behódolni a németeknek!

2022. január 9. 10:33
Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt vezetője szerint Németország arra törekszik, hogy az EU-t egy szövetségi „német negyedik birodalommá” alakítsa át.

A Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője egy jobboldali lengyel lapnak azt nyilatkozta, hogy egyes országok „nem lelkesednek azért, hogy az EU-ra egy német negyedik birodalom épüljön”.

„Amennyiben mi, lengyelek beleegyeznénk egy ilyen modernkori behódolásba, azzal voltaképpen lealacsonyodnánk”

– jelentette ki Kaczyński, majd hozzátette, hogy Németország az Európai Bíróságot a föderalista elképzelések „eszközeként” használja.

Lengyelország nem jutott eddig közös nevezőre az EU-val, különösen az igazságügyi változásokat illetően, amelyeket a PiS 2015 óta erőltetett.

Az EU nemrégiben közölte, hogy jogi lépéseket tesz Lengyelország ellen az uniós jog figyelmen kívül hagyása és az igazságszolgáltatás függetlenségének aláásása miatt – válaszul Lengyelország pedig „bürokratikus centralizmussal” vádolja az EU-t.

Az új német kancellár, Olaf Scholz varsói látogatásakor Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy a jelenlegi berlini kormánynak az uniós föderalizmus támogatása „utópisztikus és ezért veszélyes”.

Borítókép: MTI szerkesztett


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés