Koszovó nemet mondott a kriptobányászatra

2022. január 05. 16:49

A villamosenergia-válságtól szenvedő Koszovó kormánya megtiltotta az országban a kriptovaluta-bányászást, hogy visszaszorítsa az áramfogyasztást – közölte a Koha Ditore című pristinai napilap szerdán.

2022. január 05. 16:49
null

A kormány kedden döntött arról, hogy az országot sújtó, évek óta nem tapasztalt mértékű energiaválságot minden eszközzel igyekszik megoldani, így például az óriási energiákat felemésztő kriptobányászat megtiltásával is.

Artane Rizvanolli gazdasági miniszter tájékoztatása szerint a rendvédelmi szervek lecsapnak minden olyan helyre, ahol feltételezhető, hogy kriptobányászat zajlik, de

nem a tevékenység visszaszorítása a cél, csak az energiatartalékok védelme.

Koszovóban számos fiatal kezdett kriptovaluta-bányászatba az utóbbi években egyrészt az olcsó villamosenergia miatt, másrészt pedig azért, mert nagyon magas a munkanélküliségi arány az országban, és a fiatalok így tudnak bevételhez jutni.

Koszovó december eleje óta komoly energiagondokkal küzd, hőerőművei többször is meghibásodtak, az országnak pedig nincs pénze arra, hogy a magas energiaimport-árakat állja. Emiatt az országban

többször is áramkimaradások voltak az utóbbi hetekben.

A kormány december elején 60 napos válsághelyzetet hirdetett, és bejelentette, kénytelen lesz szigorú lépésekkel korlátozni az elektromosenergia-használatot.

Koszovó elektromos energiájának 90 százalékát a szénnel üzemeltetett hőerőművek állítják elő, ezzel viszont az erőművek jelentősen szennyezik a levegőt.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2022. március 30. 07:11
A slashdot-on láttam egy nagyon találó kifejezést a kriprobányászokra, nem is akárkitől, a Firefox (és a Netscape) ősatyjától: "Planet-Incinerating Ponzi Grifters" (a bolygót elhamvasztó pilótajáték-szélhámosok)
critical man
2022. március 30. 07:10
Hasonlóan az Uberhez.
az ember
2022. március 27. 17:48
tökéletesen unproduktív dolog, óriási pazarlással Azonnal be kell tiltani az egész világon!
Akitlosz
2022. március 19. 13:52
A fodrász valódi szolgáltatást végez, valódi munkát végez, valódi jövedelemre tesz szert az állam pénzében. A kripto"bányászok" csak egy kitalált virtuális valamit használnak, ami hivatalosan nem is létezik. s a való világban sem. Ha az állam adóztatja azzal elismeri a kriptovalutát a saját pénze mellett. Eleve nem is léteznének a kriptovaluták, ha az államok nem lopnák meg az állampolgáraikat az inflációval az adókon felül is. Aztán meg vannak technikai problémák is. Honnan tudná az adóhatóság, hogy kinek mennyi kriptojövedelme van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik