Palkovics: A koronavírus-járvány megmutatta az egészségügyi innováció fontosságát

2021. december 14. 16:22
A koronavírus-járvány kihívásai megmutatták, hogy milyen fontos a nemzetstratégai jelentőségű egészségipari innováció – mondta az innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten.

A Roche Magyarország által kifejlesztett digitális betegútmenedzsment applikáció átadása előtt Palkovics László kiemelte, a kezdeti importkitettséget hamar felváltotta az önellátás a védőeszközök gyártása és a kutatás területén.

A miniszter szerint Magyarország büszke lehet arra, hogy az egyetemek és az egészségipar szereplői együttműködésének ma már látható eredményei vannak.

Palkovics László felidézte, hogy hárommilliárd forint összeggel kutatási pályázatot hirdettek, a Nemzeti Kutatás és Fejlesztési Hivatal útján meghirdetett 7 milliárd forintos pályázattal pedig olyan kutatásfejlesztési projekteket támogatnak, amelyek segítik a népegészségügyi szempontból jelentős megbetegedések diagnózisát és terápiáját. Utóbbi esetében 31 fejlesztés segíti a koronavírus megértését, a védekezést.

A tárcavezető szerint nem elég, ha egy nagyobb rendszer részeként működik az ország,

bizonyos területeken meg kell teremteni az ország ellátásbiztonságát.

Ezért a Pénzügyminisztérium tavaly egy 67 milliárd fontos egészségipari fejlesztési programot hirdetett, amelyhez az innovációs minisztérium további 32 milliárd forinttal járult hozzá, így már több mint 100 milliárd forintnál nagyobb összeggel támogatják a magyar egészségipar nagy-, kis- és közepes vállalatait.

Palkovics László kitért arra, szintén az ország kitettségének csökkentését szolgálja a debreceni oltóanyagyár létesítése. Itt nemcsak koronavírus elleni vakcinákat, hanem másfajta oltóanyagot is gyártani fognak. Ezzel párhuzamosan zajlik a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közös vakcinafejlesztése – jegyezte meg.

Egy új egészségügyi innováció is rámutat arra, hogy a hagyomány és a korszerűség, a tradíció és az innováció megjelenhet együtt, erre jó példa a Roche 125 éves története – emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy a céggel kötött stratégiai együttműködés sem előzmény nélküli, hiszen

a Roche is kivette a részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemből.

A miniszter szerint a Roche Személyre Szabott Egészségügyi Fejlesztésért Alapítvány által kifejlesztett betegútmenedzsment applikáció egy újabb mérföldkő, fontos állomás a betegek és z egészségügyben dolgozók életében.

Raffaella Bondi, a Roche Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy szakértelmüket igyekeznek helyi prioritású célokra fordítani, olyan megoldások kínálnak, amelyek jobban koordinálják a beteg-orvos kapcsolatot.

A digitális betegútmenedzsment applikáció együtt tud dolgozni az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térrel (eeszt).

Tóth László, az Emmi egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár azt mondta, a pandémia megmutatta a személyre szabott betegútmenedzsment terén jelentkező hiányosságokat.

Hozzátette: az applikáció segítség az orvosoknak, a háziorvosoknak, hiszen jelenleg a betegek nem csak az állami, de a magánegészségügy szolgáltatásait is igénybe veszik, és az applikáció minden orvos-beteg találkozót mutatni fog.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés