Kiakadt a kaliforniai író: a baloldal drogtanyákat és sátortáborokat épít még a legszebb városokban is

2021. december 05. 11:01

Michael Shellenberger szerint San Francisco progresszív liberális vezetése tehet a hajléktalanok számának növekedéséről, mivel áldozatszerepet ölt rájuk – fogalmazta meg az idén megjelent San Fransicko című könyvében az amerikai író.

2021. december 05. 11:01
null
Fekete Kíra

Közel kétszer annyian élnek ma fedél nélkül San Franciscóban, mint tizenöt évvel ezelőtt

Michael Shellenberger amerikai író, a „San Fransicko” című könyv szerzője arról számolt be, hogy 2015 és 2018 között San Francisco több mint háromszáz „vizelettől korrodált lámpaoszlopot cserélt ki, miután az egyik összeomlott és összezúzott egy autót”.

Az író könyvében arra is rámutat, hogy

a baloldal az ingyenpénzekkel, a segélyekkel, a drogozás elnézésével vonzóvá teszi a várost a jellemzően zűrös hátterű emberek számára – a hajléktalanok így nemcsak helyiek, hanem máshonnan is jönnek.

2018-ban 20 933 hívás érkezett a San Franciscó-i önkormányzathoz, amelyben az utcákon szanaszét heverő emberi ürülékkupacokra panaszkodtak a betelefonálók. 2019-ben a város százmillió dollárt költött az utcák takarítására – négyszeresét mint Chicago, ahol 3,5-szer többen élnek és 4,5-szer nagyobb a város területe –, ez azért történhetett, mivel

San Franciscóban körülbelül ötezren élnek fedél nélkül.

Tizenöt év alatt ez 95 százalékos növekedést jelent a hajléktalanok számában. 

Soros embere azt a levest eszi, amit főzött

San Francisco sem úszta meg a bűnözők hirtelen árvizét. Az állam kerületi ügyésze, a Soroshoz hasonlóan baloldali Chesa Boudin nevéhez köthető a büntetőjogi reform, amivel gyakorlatilag legalizálta a bolti lopást. Boudin szerint erre azért van szükség, mert a forrásokat a nagy, szervezett bűnözői csoportok felszámolására kell fordítani a „piti” ügyek helyett – írta meg korábban a Makronóm.

A rablóbandák nemrégiben egy San Franciscó-i Louis Vuitton üzletet fosztottak ki, erről több videófelvétel is készült:
 

 

San Francisco sem úszta meg a bűnözők hirtelen árvizét. Az állam kerületi ügyésze, a Soroshoz hasonlóan baloldali Chesa Boudin nevéhez köthető a büntetőjogi reform, amivel gyakorlatilag legalizálta a bolti lopást. Boudin szerint erre azért van szükség, mert a forrásokat a nagy, szervezett bűnözői csoportok felszámolására kell fordítani a „piti” ügyek helyett – írta meg korábban a . A rablóbandák nemrégiben egy San Franciscó-i Louis Vuitton üzletet fosztottak ki, erről több videófelvétel is készült:    

A leszokás helyett „biztonságos” droghasználatra szólít fel a kormány

A városnak nem csak a szétszórt ürülékkel és a fosztogatással van problémája, tavaly 6275 regisztrált panasz érkezett a nyilvánosan használt injekciós tűk miatt. A városban könnyedén és olcsón hozzá lehet jutni a különböző kábítószerekhez és más illegális anyagokhoz, ezért az odatévedő – sok esetben nem is helybéli – függők számára San Francisco mondhatni kész Kánaán.

„Sokan az Egyesült Államok különböző részeiről azért jönnek San Franciscóba, mivel a városban szokatlanul magasak az anyagi juttatások, biztosított az ingyenes lakhatás és toleránsak a nyílt drogjelenetekkel szemben” – mutatott rá az író.

Shellenberger felfedte, hogy 

2019-ben a hatvanöt év alatti elhunyt lakosok 29 százaléka halt meg túladagolásban”.

A hajléktalanok egyik képviselője szerint „nem tudunk véget vetni a túladagolásnak, ameddig nem számoljuk fel a szegénységet és a rasszizmust”. Ennek hatására tavaly olyan plakátokat helyeztek ki az utcára, amelyek a droghasználat „biztonságosabb” módját hirdetik, mint például

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az elmúlt három évtizedben a San Franciscó-i Hajléktalanügyi Koalíció vezetője, Jennifer Friedenbach vette át az irányítást San Francisco hajléktalanügyi politikája felett. Friedenbach megakadályozza a nyílt droghelyszínek bezárását, fasisztának és rasszistának nevezi azokat, akik nem értenek vele egyet és tüntetéseket szervez a politikusok otthona előtt – mutat rá az író személyes blogján.

Jóemberkedés felsőfokon: San Francisco sátrakat állít fel a hajléktalanoknak, egy lakás éves bérleti díjának kétszereséért

Tavaly a városi tisztviselők a Civic Center Plazát „biztonságos alvóhellyé” alakították át: a kormány 262 hajléktalan számára állított fel sátrakat.

A sátrak egyenként  61 ezer dollárba kerültek, ez az összeg egy egyszobás lakás átlagos éves bérleti díjának 2,5-szöröse,

tehát ezzel a lendülettel akár lakásba is költöztethették volna a hajléktalanokat. A  San Franciscó-i demokratikus kormány szerint a hajléktalanságot nem a szegénység vagy a lakások hiánya okozza, az emberek döntöttek úgy, hogy a függőséget és az utcai életet választják.

„A rendszerben van a hiba, tehát nem tehetsz ellene”

Shellenberger szerint a progresszív ideológia hirdetése – miszerint a problémák rendszerszintűek – nincs jó hatással az emberekre, hiszen úgy érzik, hogy „áldozattá váltak és eredendően jóként definiálják őket”, tehát tehetetlennek érzik magukat és nem törekednek a javulásra. „A jólétben és szabadságban élő emberek a legkevésbé hálásak és hűségesek ahhoz a civilizációhoz, amely ezt lehetővé tette” – jelentette ki az amerikai író, majd hozzátette:

A The Washington Post szerint ez a progresszív városvezetésnek köszönhető. 

Egy bennfentes felfedte, hogy a San Franciscó-i Hajléktalanügyi Koalíció vezetősége egy radikális rendszerellenes ideológiát hirdet, mivel úgy érzik, hogy osztályharcot vívnak, ezzel pedig feszültséget szítanak – ezért mondják az embereknek, hogy ne fogadják el a hajlékot.

Kalifornia demokrata kormányzója és San Francisco korábbi polgármestere, Gavin Newsom azt nyilatkozta államáról: „A jövő itt történik”.

Borítókép: City Journal

Kapcsolódó cikkek

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bpe
2022. január 29. 15:17
megnéznék egy ilyen 61k dodós sátrat, 2 személyes konténerházat kapni feleannyiért..
ujujuj
2022. január 17. 07:02
"2019-ben a hatvanöt év alatti lakosok 29 százaléka halt meg túladagolásban" Ezt nem tudom honnan a faszomból hámozta ki az író úr, de legalább a mandinál felébredhetett volna valakiben a kritikai érzék, hogy ilyet a kétely kifejezése nélkül még idézőjelben sem írunk. Nem is olvasom tovább.
Párhuzamos különvélemény
2022. január 17. 07:02
...nekünk meg kitartani középütt! Sem lecsúszni, lezülleni ezzel az elembertelenedett "baloldali" iszonyattal, sem a keleti komcsi falanxokba nem betagozódni. Ez a célkitűzés önmagában meghaladja sok egybites gondolatvilágát, de végrehajtani is emberpróbáló. Szűk a helyes út, de sokféleképpen, vadul el lehet rontani. (Ez a Led Zeppelin kontra AC/DC helyzet: "There's only a Stairway to Heaven, but lots of Highway to Hell".)
luzitanxaver
2022. január 17. 07:02
"Ez a Led Zeppelin kontra AC/DC helyzet" - ez jó, terjeszteni fogom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik