Kiakadt a kaliforniai író: a baloldal drogtanyákat és sátortáborokat épít még a legszebb városokban is

2021. december 5. 11:01
Írta: Fekete Kíra
Michael Shellenberger szerint San Francisco progresszív liberális vezetése tehet a hajléktalanok számának növekedéséről, mivel áldozatszerepet ölt rájuk – fogalmazta meg az idén megjelent San Fransicko című könyvében az amerikai író.

Közel kétszer annyian élnek ma fedél nélkül San Franciscóban, mint tizenöt évvel ezelőtt

Michael Shellenberger amerikai író, a „San Fransicko” című könyv szerzője arról számolt be, hogy 2015 és 2018 között San Francisco több mint háromszáz „vizelettől korrodált lámpaoszlopot cserélt ki, miután az egyik összeomlott és összezúzott egy autót”.

Az író könyvében arra is rámutat, hogy

a baloldal az ingyenpénzekkel, a segélyekkel, a drogozás elnézésével vonzóvá teszi a várost a jellemzően zűrös hátterű emberek számára – a hajléktalanok így nemcsak helyiek, hanem máshonnan is jönnek.

2018-ban 20 933 hívás érkezett a San Franciscó-i önkormányzathoz, amelyben az utcákon szanaszét heverő emberi ürülékkupacokra panaszkodtak a betelefonálók. 2019-ben a város százmillió dollárt költött az utcák takarítására – négyszeresét mint Chicago, ahol 3,5-szer többen élnek és 4,5-szer nagyobb a város területe –, ez azért történhetett, mivel

San Franciscóban körülbelül ötezren élnek fedél nélkül.

Tizenöt év alatt ez 95 százalékos növekedést jelent a hajléktalanok számában. 

Soros embere azt a levest eszi, amit főzött

San Francisco sem úszta meg a bűnözők hirtelen árvizét. Az állam kerületi ügyésze, a Soroshoz hasonlóan baloldali Chesa Boudin nevéhez köthető a büntetőjogi reform, amivel gyakorlatilag legalizálta a bolti lopást. Boudin szerint erre azért van szükség, mert a forrásokat a nagy, szervezett bűnözői csoportok felszámolására kell fordítani a „piti” ügyek helyett – írta meg korábban a Makronóm.

A rablóbandák nemrégiben egy San Franciscó-i Louis Vuitton üzletet fosztottak ki, erről több videófelvétel is készült:
   

A leszokás helyett „biztonságos” droghasználatra szólít fel a kormány

A városnak nem csak a szétszórt ürülékkel és a fosztogatással van problémája, tavaly 6275 regisztrált panasz érkezett a nyilvánosan használt injekciós tűk miatt. A városban könnyedén és olcsón hozzá lehet jutni a különböző kábítószerekhez és más illegális anyagokhoz, ezért az odatévedő – sok esetben nem is helybéli – függők számára San Francisco mondhatni kész Kánaán.

„Sokan az Egyesült Államok különböző részeiről azért jönnek San Franciscóba, mivel a városban szokatlanul magasak az anyagi juttatások, biztosított az ingyenes lakhatás és toleránsak a nyílt drogjelenetekkel szemben” – mutatott rá az író.

Shellenberger felfedte, hogy 

„a kábítószer-túladagolás a fiatal és középkorú San Franciscó-iak vezető halálozási oka,

2019-ben a hatvanöt év alatti elhunyt lakosok 29 százaléka halt meg túladagolásban”.

A hajléktalanok egyik képviselője szerint „nem tudunk véget vetni a túladagolásnak, ameddig nem számoljuk fel a szegénységet és a rasszizmust”. Ennek hatására tavaly olyan plakátokat helyeztek ki az utcára, amelyek a droghasználat „biztonságosabb” módját hirdetik, mint például

„Ne egyedül használd, inkább adjátok körbe a barátaiddal”.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az elmúlt három évtizedben a San Franciscó-i Hajléktalanügyi Koalíció vezetője, Jennifer Friedenbach vette át az irányítást San Francisco hajléktalanügyi politikája felett. Friedenbach megakadályozza a nyílt droghelyszínek bezárását, fasisztának és rasszistának nevezi azokat, akik nem értenek vele egyet és tüntetéseket szervez a politikusok otthona előtt – mutat rá az író személyes blogján.

Jóemberkedés felsőfokon: San Francisco sátrakat állít fel a hajléktalanoknak, egy lakás éves bérleti díjának kétszereséért

Tavaly a városi tisztviselők a Civic Center Plazát „biztonságos alvóhellyé” alakították át: a kormány 262 hajléktalan számára állított fel sátrakat.

A sátrak egyenként  61 ezer dollárba kerültek, ez az összeg egy egyszobás lakás átlagos éves bérleti díjának 2,5-szöröse,

tehát ezzel a lendülettel akár lakásba is költöztethették volna a hajléktalanokat. A  San Franciscó-i demokratikus kormány szerint a hajléktalanságot nem a szegénység vagy a lakások hiánya okozza, az emberek döntöttek úgy, hogy a függőséget és az utcai életet választják.

„A rendszerben van a hiba, tehát nem tehetsz ellene”

Shellenberger szerint a progresszív ideológia hirdetése – miszerint a problémák rendszerszintűek – nincs jó hatással az emberekre, hiszen úgy érzik, hogy „áldozattá váltak és eredendően jóként definiálják őket”, tehát tehetetlennek érzik magukat és nem törekednek a javulásra. „A jólétben és szabadságban élő emberek a legkevésbé hálásak és hűségesek ahhoz a civilizációhoz, amely ezt lehetővé tette” – jelentette ki az amerikai író, majd hozzátette:

„Miféle város szabályozza szigorúbban a fagylaltboltokat, mint a drogdílereket?”

A The Washington Post szerint ez a progresszív városvezetésnek köszönhető. 

Egy bennfentes felfedte, hogy a San Franciscó-i Hajléktalanügyi Koalíció vezetősége egy radikális rendszerellenes ideológiát hirdet, mivel úgy érzik, hogy osztályharcot vívnak, ezzel pedig feszültséget szítanak – ezért mondják az embereknek, hogy ne fogadják el a hajlékot.

Kalifornia demokrata kormányzója és San Francisco korábbi polgármestere, Gavin Newsom azt nyilatkozta államáról: „A jövő itt történik”.

Borítókép: City Journal


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szörnyű lehet a haldokló nyugaton élni. Kalifornia fúj! Jobb nekünk ez a békés keleti blokk.

61 ezer dolláros sátor, ez jó. Persze nyilván arról van szó, hogy csináltak egy "programot", hatástanulmányokat végeztek, aztán a végén vettek 262 sátrat, az összköltség meg annyi volt, amennyi. Ugyanez megvolt nálunk is, milliárdokat költöttek a "legszegényebbekre", a halmozottan hátrányos helyzetűekre, aztán a pénz legnagyobb része mindig eltűnt útban a rászorulók felé, úgyhogy mindig csak egyre többen és többen lettek a szegények, viszont a szociológusok és szegényügyi előadók fényesen megéltek a tanulmányok írásából és egyéb tevékenységekből, miközben a legnagyobb pénzeket nem is ők tették el, hanem a szegényügyi politikusok. Sólyom László is mondta egyszer, hogy vannak olyan falvak, ahol több a szociológus, mint a mélyszegény (akik természetesen mind cigányok voltak, hisz a baloldali ideológia szerint a rasszizmus teremti meg a szegénységet, tehát a cigány a magyarok hibája miatt szegény, magyar tehát nem lehet mélyszegény, és ezt az ideológiát a saját szociológusaik készségesen alá is támasztották)
De visszacsengett az a rész is, ahol a bolti lopásokat legalizálták, a segélyezés, a droglegalizálás, a rasszizmusra hivatkozás. Az ember azt hinné, hogy ezek a baloldali politikusok (amerikaiak, nyugat-európaiak, magyarországiak) egy fészekből jönnek ki.
Amit tisztán lehet látni: a baloldali politikusok a nyomorbiszniszben utaznak, mert arra hivatkozva lehet emelni az adókat (hiszen az jó helyre megy, és érezze magát hibásnak az az ember, akitől lehet adót elvonni), és az intézkedéseik csak a nyomor újratermelését okozzák, sőt, növelik azt, mert annál jobban lehet mutogatni az áldatlan állapotokra, miközben ők ebből kényelmesen megélnek. Ha a baloldali sajtó nem támogatná őket, akkor egy ciklus után elzavarnák őket a fenébe, de sajnos sok helyen sikeres az agymosásuk.

Rod Dreher már legalább egy éve mondta azt, hogy a polgárháború már elkezdődött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés