Kanadában építik az első kisméretű atomreaktort és Lengyelországba várják a következőt

2021. december 13. 14:07
Kanadában épül meg a GE első kisméretű SMR (Small Modular Reactor) reaktora. A lengyelek reménykednek, hogy a projekt számtalan információt szolgáltathat számukra, hiszen úgy tervezik, hogy ez az SMR lesz a Visztulára tervezett erőmű referenciaprojektje.

A kanadai Ontario Power Generation (OPG) úgy döntött, hogy a BWRX-300-as reaktort választja az új blokkjához Darlingtonban. Ez az első kereskedelmi rendelés egy kis atomreaktorra. A lengyel Synthos és a ZE PAK cégek is érdeklődnek a cég technológiája iránt. A kanadai cég lépései felgyorsíthatják a munkálatok Lengyelországban is.

Az Egyesült Államok Romániában is építene atomerőműveket kis moduláris reaktorral. Bukarest volt az első, amely bejelentkezett az innovatív amerikai megoldásra, ugyanis fokozatosan szeretné felváltani a 7 széntüzelésű erőművét.

A kanadai OPG közölte, hogy a GE Hitachi Nuclear Energy-vel való együttműködés során,  számos tevékenységet és helyszíni előkészítést kell elvégezni ahhoz, hogy az első teljesen kereskedelmi forgalomba kerülő SMR típusú BWRX-300 reaktort 2028-ra megépítsék és üzembe helyezzék. Darlington rendelkezik az egyetlen olyan telephellyel, amelyről már környezetvédelmi döntés született, és megvannak a szükséges engedélyek is az új atomreaktor építéséhez. A munkálatokat 2022 tavaszán kezdenék. A vállalat azt is tervezi, hogy a kanadai nukleáris szabályozó hatóságtól a jövő év végéig kérni fogja az engedélyt az új blokk építésére.

Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország, Észtország és Lengyelország is együttműködne a GE-vel az SMR technológia fejlesztésében, és mindannyian érdeklődést mutattak az SMR építése iránt.

Kanada előnye azonban az, hogy a BWRX-300 reaktor engedélyezési eljárása már előrehaladott állapotban van.

A Kanadában meghozott döntés a lengyelországi beruházást is érinti. A Synthos Green Energy kezdettől fogva azt feltételezte, hogy az első beruházás egy NOAK - Next of a Kind néven emlegetett projekt lesz. Az OPG egy FOAK - First of a Kind (az első ilyen típusú) beruházásnak a lengyel projekt referenciaprojektjét szánnák, amely során felhasználnák a kanadai projekt tapasztalatait a fejlesztés, a beruházási folyamat előkészítése, engedélyezése, építése és üzemeltetés területén.

Az első lengyel erőmű BWRX-300 reaktorral már 2029-ben megkezdheti működését.

A GEH Nuclear Energy -  tagja a GE csoportnak, amely már 30 éve jelen van Lengyelországban -  közel 300 lengyel vállalatot azonosított, amelyeknek megvolnának a lehetőségei, hogy a BWRX-300-as reaktorokkal felszerelt erőmű építésekor az ellátási lánc részévé váljanak.

A kis moduláris reaktor SMR Small Modular Reactor - akár a 300 MW teljesítményt is elérhet. Építésük gyorsabb és természetesen olcsóbb is, de itt is milliárdos beruházásról beszélhetünk.

A kanadai becslések szerint, a kis moduláris reaktorok globális piaca 2040-ben körülbelül 300 milliárd dollár lesz. A britek abban reménykednek, hogy 2050 körül csak az exportjukon tudnak majd ennyit keresni.

(Címlapkép/Forrás: Rzeczpospolita)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor a kerti budik helyén is kerti atomreaktorok lesznek majd?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés