Szerbia megegyezett az oroszokkal, hat hónapon keresztül még a régi áron kapja a földgázt

2021. november 28. 15:40
Mialatt a világ földgázhiánnyal küzd, amikor annak piaci értéke a tőzsdén volt, hogy meghaladta az 1000 dollárt is, Szerbia rendkívüli ajánlatot kapott Oroszországtól: az elkövetkező hat hónapban továbbra is, az eddigi régi árát, 270 dollárt fizet majd ezer köbméter földgázért – közölte a sajtónak Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök miután tárgyalásokat folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Vučić többek között azért utazott az oroszországi Szocsiba, hogy a földgáz ára kapcsán folytasson tárgyalásokat, hiszen a Srbijagas és az orosz Gazprom közötti szerződés az év végén lejár.

A még hatályban levő szerződés szerint Szerbia 1000 köbméter földgázért 270 dollárt fizet. A világpiaci árak alakulása fényében a korábbi kalkulációk szerint az orosz fél 790 dolláros árat ajánlott fel a szerb félnek.

Vučić pedig azzal a céllal utazott Oroszországba, hogy 500 dollár körüli árat harcoljon ki. Saját bevallása szerint a beszélgetés Putyinnal hosszabbra sikeredett a tervezetnél, ám annak meglett az eredménye, hiszen a jövő év első hat hónapjában Szerbia a régi áron kapja majd a földgázt, azzal, hogy ebben a periódusban Oroszország az eddiginél nagyobb mennyiségű földgázt továbbít Szerbiának, miközben a földgázmennyiség továbbításnak flexibilitásában is sikerült megállapodniuk.

A szerb államfő kiemelte, Szerbia ezzel több mint 300 millió eurót, egy stadion árát takarította meg és sikerült megőriznie az ország energetikai stabilitását is, hiszen sem a földgáz-, sem a villanyáram-ellátással nem lesz az országnak gondjai.

Arról viszont már nem kívánt beszélni, hogy a 2022-es év második félévében az ország a földgázt milyen feltételek mellett kapja majd. Erről a hosszútávú földgázvásárlási szerződés aláírása után számol be, mondta.

Reményének adott hangot, hogy a Vajdaságban épülő pancsovai hőerőművet, ami fontos eleme lesz a szerbiai energetikai rendszernek, Vlagyimir Putyinnal közösen adják át, így Szerbia a jövő év második felében az orosz elnök látogatására is számíthat majd.

A két államfő az energetika mellett vasúti projektumokról, továbbá a katonai, illetve a hadiipari együttműködésről is beszélgettek, illetve a koronavírus-járvány témáját sem kerülték meg a felek. Putyin kihangsúlyozta, Szerbia és az Oroszország között a bilaterális kapcsolatok új fejezetét nyitották meg, hiszen az mellett, hogy Oroszországnak sikerült a Szputnyik V oltóanyaggal ellátnia Szerbiát, sikerült megszervezni a vakcina szerbiai gyártását is, ami Szerbia, de a térség többi országa számára egyaránt meghatározó körülmény.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés