Pakisztán éves energiaigényével ér fel a bitcoin bányászat, pedig semmi értelme

2021. november 17. 15:15

Hatalmas mennyiségű energiát igényel a bitcoin „bányászata”, derül ki egy friss kutatásból. Ezek után érdemes belegondolni, hogy valóban az autóipart kellene-e hibáztatni mindenért, hívja fel a figyelmet Várkonyi Gábor autópiaci szakértő.

2021. november 17. 15:15
null

A bitcoin bányászat igenis szennyező

Egyre több és több energiát használ fel a kriptovalutaipar a bitcoinok bányászatára, ugyanis a hálózat által fogyasztott teljes energiaigény már szeptemberre átlépte a 2020-as fogyasztási szintet, derül ki a Bloomberg által készített legfrissebb kutatásból.

Tavaly, a hálózat által a bitcoinok bányászatához felhasznált áramot 67 terawattóra (TWh) körülire becsülték és a Bloomberg jelentése szerint az idei fogyasztás már szeptemberre meghaladta ezt a határt – ráadásul 2021 végére úgy tűnik, hogy

a bitcoin-bányászat energiaigénye eléri a 91 terawattórát (TWh), vagyis felér Pakisztán éves energiaigényével.

A Bloomberg szerint ahogyan a bitcoin ára emelkedik, egyre több „bányász” csatlakozik a hálózathoz kevésbé energiahatékony gépekkel, ezáltal pedig rohamosan növekszik az energiafelhasználás.

Ezen kívül, a bitcoin bányászatához használt nagy mennyiségű villamosenergia egyre fontosabbá tette az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra való átállást is, hiszen a bitcoin energiafogyasztása szorosan összefügg a bányászat során felmerülő pénzügyi költségekkel, valamint a bitcoin várható árpályájával, derül ki a Cambridge-i Egyetem Bitcoin villamosenergia-fogyasztási index felületéről.

Ahogyan az az intézet honlapján megjelenik az energiafogyasztással kapcsolatos gyakran feltett kérdések (FAQs) hasábjában, az emelkedő bitcoin árak és/vagy a csökkenő villamosenergia-költségek általában megnövekedett villamosenergia-fogyasztáshoz vezetnek, mivel ilyen esetben a kevésbé hatékony hardvereket visszaállítják a termelésbe.

Mégis az autóipar szennyez?

A Bloomberg jelentésére reagálva Várkonyi Gábor autópiaci szakértő jelentett meg egy rövid cikket saját blogján, ahol kiemelte, hogy nem feltétlenül jó ötlet egy egész ország igényének megfelelő mennyiségű energiát felhasználni a bitcoin-ok „bányászatára”.

írja Várkonyi.

– teszi fel a kérdést. Ugyanis az autókkal rengeteg hasznos tevékenységet hajtunk végre, a munkábajárástól egészen a nyaralásig, „de szükségtelen módon toljuk a légkörbe a szén-dioxidot kriptobányászattal”, hangsúlyozza. „Persze, jöjjön a duma, hogy az majd zöld lesz”, teszi hozzá Várkonyi Gábor.

A szakértő írása végére érve, a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) egyik friss tanulmányát is közé teszi, miszerint a nagy „tech”-vállalatok a kibocsátásuk felét elrejtik.

(Címlap: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Sura)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szeredai
2022. október 25. 23:39
Nos, a bitcoinak akkor sem lenne létjogosultsága, ha ingyen lenne.
Paskai
2022. január 15. 21:14
Mekkora tetű kamu ez!
Akitlosz
2022. január 11. 13:59
Az inflációnak bezzeg van értelme mi? Nem kellene kifosztani akarni az embereket az adókon felül is és akkor nem lenne szükség bitcoinra.
qwrtzq
2022. január 11. 13:59
az, hogy a 67 terawattóra energia részben biztosan fosszilis energiából származik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik