Komolyan ledöbbent az amerikai hírszerzés az új kínai csodarakétán

2021. november 12. 13:13

Kína titokban hiperszónikus rakétát tesztelt, amivel nagyon meglepte az amerikai hírszerzést.

2021. november 12. 13:13
null

A Financial Times értesülése szerint a kínai hadsereg olyan rakétát indított, amely hiperszonikus siklójárművet szállított, amely megkerülte a Földet, mielőtt az előre kijelölt célpontját elérte volna. A rakéta ugyan eltévesztette a célt, de a szakértők szerint maga a teszt az bizonyítja, hogy Kína elképesztő előrelépést tett a hiperszónikus fegyverek terén és sokkal fejlettebb, mint ahogy azt az amerikaiak gondolták.

Fogalmunk sincs, hogyan csinálták ezt

– mondta az amerikai titkosszolgálat egyik beavatott tisztviselője a Financial Times szerint.

Az USA, Oroszország és Kína egyaránt fejleszti a hiperszónikus fegyvereket, köztük olyan siklójárműveket, amelyeket rakétával indítanak az űrbe, de saját erejükből keringenek a Föld körül. Ezek a hangsebesség ötszörösével repülnek, lassabban, mint egy ballisztikus rakéta. De nem követik a ballisztikus rakéták rögzített parabolikus röppályáját és kormányozhatók, így nehezebb őket követni.

Taylor Fravel, a kínai atomfegyver-politika szakértője azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy a hiperszónikus siklójármű komoly előnyt jelenthet Kínának az Egyesült Államokkal szemben, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a teszt nem jelenti azt, hogy Peking alkalmazná is a fegyvert az amerikaiakkal szemben.

Egyre fokozódó feszültség a két nagyhatalom között 

Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültség akkor fokozódott, amikor a Biden-kormány keményen fellépett Pekinggel szemben, mert az azzal vádolta Washingtont, hogy túlságosan ellenséges. 

Amerikai katonai tisztviselők az elmúlt hónapokban Kína növekvő nukleáris képességeire figyelmeztettek, különösen azután, hogy nyilvánosságra kerültek olyan műholdfelvételek, amelyek azt mutatták, hogy Kína több mint 200 interkontinentális rakétasiklót épít. Kínát nem kötik fegyverzetellenőrzési megállapodások és eddig nem volt hajlandó tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal nukleáris arzenáljáról és politikájáról.

Legutóbb pedig Frank Kendall, az amerikai légierő titkára utalt arra, hogy

Peking új fegyvert fejleszt, amely lehetővé teheti az űrből jövő globális támadások lehetőségét.

A mostani, hiperszónikus rakéta-tesztet ismerő két személy szerint a fegyver elméletileg képes lenne átrepülni a Déli-sark felett, ami óriási kihívást jelentene az amerikai hadsereg számára, mivel rakátavédelmi rendszerei az északi-sarki útvonalra összpontosulnak. 

A Pentagon aggodalmát fejezti ki a kínai katonai képességekkel kapcsolatban, amelyek szerintük tovább fokozzák a feszültséget. Liu Pengyu, a kínai nagykövetség szóvivője annyit mondott a teszttel kapcsolatban, hogy Kínai mindig defenzív jellegű katonapolitikát folytatott és katonai fejlesztése nem irányulnak egyetlen ország ellen sem. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
democRATS
2022. április 01. 18:49
Az anyahajókázásnak befellegzett.
Saksafar
2022. április 01. 18:36
Itt van a kutya elásva. Nem Kína ellenséges az USA-val szemben, hanem amerika nem akar belenyugodni, hogy a saját régóta tartó hülyesége nyomán elvesztette a vezető szerepet, mind gazdasági, mind lassan katonai téren. Ezért kell az egész EU-nak is Kína ellenesnek lennie és ezért vagyunk ismét fekete seggűek, hogy kis országként, ázsiai gyökerekkel és érdekeink figyelembe vételével nem akarunk bajuszt akasztani velük, teljesen természetes módon lavírozni próbálunk a lehetőségeink mentén.
zrx8
2022. április 01. 18:34
Vágjon vissza az USA: döntsenek le egy kínait ábrázoló szobrot !
sorivo4
2022. április 01. 18:33
"A Pentagon aggodalmát fejezti ki a kínai katonai képességekkel kapcsolatban, amelyek szerintük tovább fokozzák a feszültséget." Csak ha demokraták irányítják az USA-t. Akik hülyék, mint a segg, de továbbra is világhatalomra törnek (többek között mert hülyék mint a segg). Amihez csak a kínai hadseregen keresztül vezet az út. A demokrata vezetés engem is aggasztana a Pentagon helyében. Szerezzék vissza Trumpot és kevesebbet kell aggódniuk. Külső és belső problémák miatt egyaránt. Ő legalább nem köt bele az élő fába is. És nem akarja az Amerikában sem működő és létező demokráciát exportálni máshova. Hanem esetleg csak otthon szeretné azt jobbá tenni. Aminek persze sokan nem örülnek. De a demokratáknak még többen nem. Ezzel szemben úgyis csak védelemre rendezkedhetnének be. Másra nincs esélyük. Se. Mától el is felejthetik az offenzív fegyvereket, mert pénzkidobás. Örüljenek, ha defenzívre futja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik