Aki megtagadja az oltást, attól Szingapúr megtagadja az ingyenes egészségügyi ellátást

2021. november 17. 20:27
Írta: Fekete Kíra
Mivel az oltatlanok felélik az egészségügyi erőforrásokat, a szingapúri kormány hétfőn közölte, hogy a továbbiakban nem fedezi az oltást megtagadók orvosi költségeit abban az esetben, amennyiben elkapják a Covidot és ezzel kapcsolatban kezelésre szorulnak.

Amíg a járványhelyzet nem enyhül, addig az állam továbbra is fedezi a beoltottak Covid okozta orvosi költségeit, illetve a tizenkét év alatti gyermekek és más okból olthatatlan emberek orvosi számláját – írta meg a The Washington Post.

„Többnyire az oltatlanok szorulnak intenzív fekvőbeteg-ellátásra,

és aránytalanul élik fel az egészségügyi erőforrásainkat” – áll a szingapúri egészségügyi minisztérium hétfői közleményében.

A szingapúrit a világ egyik legjobb egészségügyi rendszerének tartják: a Lancet vezető orvosi folyóiratban a 2017-ben megjelent tanulmány szerint Szingapúr – 188 ország közül – az első helyen áll az ENSZ által 2030-ra kitűzött, fenntartható egészségügyi fejlődés terén.

Az ábra azt mutatja, hogy Szingapúr az elmúlt években a GDP-nek hány százalékát költötte egészségügyi fejlesztésekre.

Grafikon: Statista.com

A szingapúri munkavállalóknak kötelező a fizetésük egy részét egészségügyi megtakarítási számlákra tenniük, amelyre – különböző kritériumok alapján – a továbbiakban is kell pénzt utalniuk.

Az Egyesült Államokban az egészségügyi kiadások körülbelül egyharmada magánkiadás, míg Szingapúrban ez éppen fordítva van – derül ki a New York Times elemzéséből.

Ong Ye Kung egészségügyi miniszter egy hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy ebben a rendszerben a be nem oltottak költségeit továbbra is „nagy mértékben támogatják” – számol be róla a Yahoo News.

Ong azt is hozzátette, hogy „a kórházak annak örülnének a leginkább, ha egyáltalán nem kellene számlát kiállítaniuk ezeknek a betegeknek, de csak így tudják az oltásra jogosult oltatlanokat arra buzdítani, hogy oltassák be magukat”.

Szingapúrban a koronavírus elleni védőoltásra jogosultak 85 százaléka van beoltva, és 18 százalékuk kapott emlékeztető oltást.

A városállamban az elmúlt 28 napban mintegy 91 ezer új koronavírus-fertőzést regisztráltak,

amelynek 98,7 százaléka tünetmentes vagy enyhe tünetekkel vészelte át a megbetegedést – adta hírül az egészségügyi minisztérium.

November 7-ig 1725 ember került kórházba a koronavírus miatt Szingapúrban. Közülük – az egészségügyi minisztérium szerint – 301-en szorultak oxigénellátásra, 62-en szigorú megfigyelés alatt állnak az intenzív osztályon, 67 főnek pedig kritikus az állapota. Ezzel Szingapúrban jelenleg 68,5 százalékos az intenzív osztályok kihasználtsága.

Borítókép: MTI/Rosta Tibor


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne magyarázd már a hülyeséget! Az oltás elve rothadtul egyszerű. 200 éve Jenner már vakcinált a fekete himlő ellen. Ne hogy beadd már ezt nekünk, Jenner korszerűbb volt, mint a mai magyar egészségügy! Nem kell a hülyéket védeni!

Sokra mentek a majdnem 100%-os beoltottsággal.
Így is úgy is bezárják a népet, mint Gibraltárban.
Ha engedjük, ennek sosem lesz vége.

Azzal egyetértek, hogy nem kell átesni a ló másik oldalára, de azon el kéne gondolkodni, hogy pl azoktól, akik 100 %-os táppénzre mennek munkahelyi fertőzésre hivatkozva, nem kéne-e megvonni ezt a 100 %-os lehetőséget, ha önhibájukból nincsenek beoltva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés