Újabb amerikai techcég vonult ki Kínából

2021. november 04. 18:37

Leállította internetes szolgáltatásait Kínában a Yahoo amerikai internetes vállalat, amely utolsó, Kínában található telephelyét 2015 márciusában számolta fel, számolt be internetes kiadásában kedden a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

2021. november 04. 18:37
null

A kaliforniai székhelyű vállalat a hétvégén, a weboldalán tett közzé közleményt arról, hogy november 1-étől a szolgáltatásai nem lesznek többé elérhetők Kína szárazföldi részén. A lépés indokáról egyelőre nem közöltek részleteket.

A Yahoo 1999 óta volt jelen Kínában, ám mozgástere azóta fokozatosan szűkült a kínai piacon. A hír- és közösségi szolgáltatásait a cég már 2013 szeptemberében felfüggesztette az internetet szigorúan cenzúrázó ázsiai országban, ahonnan fizikailag 2015 márciusában vonult ki, amikor bezárta utolsó, Pekingben működő kutatás-fejlesztési központját.

Az SCMP rámutat: a Yahoo kínai felhasználóinak pontos száma ismeretlen, ám feltételezések szerint viszonylag alacsony, a világ legnagyobb internetpiacának számító Kínát ugyanis elsősorban a belföldi internetes óriáscégek vezetik. Október végéig mindazonáltal még elérhetőek voltak a kínai szárazföldön egyes Yahoo-szolgáltatások, egyebek mellett számos, idegen nyelvű hír. Hétfőtől kezdve azonban a híroldalak mellett elérhetetlenné vált a Yahoo időjárás-jelentést szolgáltató, Weather című applikációja, valamit az Endgadget című technológiai blogjának kínai verziója is. A Yahoo közleménye szerint az e-mail postafiókkal rendelkező felhasználók számára biztosítják az adataik letöltését erre létrehozott oldalakon keresztül.

A cikkben rávilágítottak továbbá arra, hogy a Yahoo szolgáltatásainak felfüggesztése egybeesett Kína új, személyes adatok védelmét célzó törvényének hatályba lépésével, melyet a lap szerint a világ egyik legszigorúbb adatvédelmi jogszabályának tartanak.

Október közepén a Microsoft LinkedIn nevű, álláskereső és fejvadász közösségi hálózata jelentette be, hogy leállítja tevékenységét Kínában. A LinkedIn 2014 óta volt jelen a kínai interneten, ahol a vállalat közlése szerint több mint 54 millió követővel rendelkezett. A portál egyike volt az utolsó, jelentősebb amerikai közösségi médiavállalatoknak, amelyeknek a működését még engedélyezték Kínában. A Facebook, a Google, a Twitter és a Youtube például már évek óta nem elérhető a kínai interneten.

(MTI, címlap: MTI/AP)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2022. január 23. 18:41
A techcég vagy techvállalat elnevezés valójában média és információ gyűjtő hálózatot jelent és semmi köze nincs a műszaki fejlődéshez. Akik ezeket a vállalatokat létrehozták, azok egy már kidolgozott technológiát használnak üzleti modelljük működtetésére. Gyakorlatilag a befolyásolás hálózatát alakították ki, amivel nem már meglévő igények kielégítésére, hanem az igények felkeltésére törekednek, inkább pszichológiai, mint érvelési eszközöket használva. Ez köznyelven összegezve úgy lehet jellemezni, hogy kártékonyak.
barnabibambi
2022. január 20. 23:05
A szóban forgó usák cégek 5. hadoszlopként működnek szerte a világba.Kína tudja ezt és ezért kiebrudalta őket.A világ más államai is nyírják őket ill. korlátozzák működésüket.
Régimikron
2022. január 20. 23:04
Már régóta haldoklik a Yahoo. Most jön a lélegeztetőgép.Meg a ... protokoll. És a sípolás....
Robur
2022. január 20. 23:04
A kínaiakat is ki kell vágni mint a taknyot. ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik