Magánrepülővel majd óriáskonvojjal ment Biden aludni a klímakonferenciára

2021. november 4. 8:32

Írta: Rádi Balázs
Biden a klímavédelem bajnokaként érkezett a skóciai klímakonferenciára, magánrepülővel, majd átszállt a több mint húsz járműből álló bezinfaló konvojába.

Biden elaludt vagy csak behunyta a szemét?

Körbejárta az internetet az a videó, amelyen Joe Biden amerikai elnök csukott szemmel ül a hétfői COP26 klímacsúcson. Biden a világ vezetői között van, akik a klímacsúcsra Glasgow-ba utaztak. A klipben, amelyet először a The Washington Post riportere osztott meg a Twitteren, kezdetben az látható, amint egy előadót hallgat. Néhány másodperccel később azonban az amerikai elnök lehunyja a szemeit – és a beszéd folytatásakor is csukva tartja. 

A videón látható, hogy néhány másodperc múlva egy segéd lép oda Bidenhez. Ezután kinyitja a szemét, és tovább hallgatja a beszédet, majd annak befejezése után tapsol. 

Több médiabeszámoló szerint az incidens egy órával a nyitóbeszédek után történt.

A 78 éves Biden épp Eddie Ndopu dél-afrikai fogyatékosjogi aktivista előre felvett üzenetét hallgatta, amikor mintegy 20 másodpercre lehunyta a szemét,

ami az internet egy részének felháborodását váltotta ki.

„Úgy tűnik, Biden elaludt a COP26 nyitóbeszédei alatt” – írta a The Washington Post riportere, Zach Purser Brown, miközben megosztotta a videót a Twitteren.

 

A felvétel az online megosztást követő egy nap alatt több mint 4,5 millió megtekintést ért el. 

Joe Biden a legidősebb ember, aki az Egyesült Államok elnöki tisztségét betöltötte. Ebben a hónapban tölti be 79. életévét. A kritikusok gyakran használták fel korát arra, hogy az amerikai elnököt azzal vádolják, hogy szellemileg és fizikailag alkalmatlan a szerepre. E kritikusok közül a leghangosabbak közé tartozik Donald Trump volt amerikai elnök, aki a 2020-as elnökválasztási kampány során „Álmos Joe”-nak becézte Bident. 

A New York Post szerint Donald Trump el is kezdte szidni Joe Bident, miután a felvétel vírusszerűen elterjedt.

„Biden azzal ment Európába, hogy a globális felmelegedés a legfőbb prioritása, majd azonnal elaludt, az egész világ szeme láttára,

magán a konferencián. Aki igazán lelkes és hisz egy ügyben, nem fog elaludni!” – fakadt ki Trump.

Azonban nem mindenki volt ilyen szigorú az amerikai elnökkel, volt, aki más magyarázatot talált az alvásra – többen azt mondták, hogy Biden egyszerűen csak pihentette a szemét néhány másodpercre.

 

 

Biden a klímacsúcson is hangsúlyozta, hogy egy 1,75 billió dolláros szociális kiadásokra szánt csomagot készít elő, amely 555 milliárd dollárnyi javasolt környezetvédelmi kiadást tartalmaz, valamint egy 1,2 billió dolláros, a szenátus által elfogadott kétpárti infrastrukturális törvényjavaslatot, amely időjárás-ellenálló programokat, 7,5 milliárd dolláros új elektromos járműtöltő állomásokat és 5 milliárd dollárt elektromos iskolabuszok beszerzését finanszírozná.

A képmutatás konvojával érkezett meg a klímacsúcsra az USA elnöke

Biden elnök hétfő reggel Skóciában szállt le, majd azonnal hatalmas konvojába szállt, hogy elutazzon a klímacsúcsra, ahol az amerikai vezető szerepet kívánja hangsúlyozni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

Miután az Air Force One – egy átalakított 747-es repülőgéppel – megtette az utat Rómából Skóciába, átszállt a több mint 20 járműből álló, benzinfaló konvojába,

amely meglepő, tekintve hogy a klímavédelem élharcosának szerepében tetszeleg. A római G20-as találkozón egyébként 85 járműből álló konvojt használt, beleértve a tisztviselők, a titkosszolgálat és az újságírók furgonjait, valamint mentőautókat és kommunikációs rendszereket.

Íme az amerikai elnök skóciai konvoja:

 

Négyszáz magánrepülőgéppel érkeztek a klímacsúcsra, hogy elmondhassák, a saját sírunkat ássuk

Egy négy órás utazás egy magánrepülőgépen annyi üvegházhatású gázt termel, mint egy átlagos európai lakos egy év alatt.

November elsejével elkezdődött a glasgow-i ENSZ klímacsúcs, ahol a világ országainak a vezetői arról tanácskoznak, hogy miként lehetne 1,5 fok alatt tartani a globális felmelegedést illetve, hogy hogyan lehetne visszafogni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Mint ismeretes, a szén-dioxid-szennyezés komoly hányadáért a légi közlekedés a felelős. Ennek tudatában érdekes, hogy a résztvevők

közel 400 magánrepülőgéppel érkeztek, hogy elmondhassák, a saját sírunkat ássuk a szén-dioxid szennyezéssel.

A Telex számításai szerint egy magánrepülőgépen való négy órás utazás nagyjából annyi üvegházhatású gázt termel, mint egy átlagos európai lakos egy egész év alatt.

A lap megtalálta a Sunday Mail számítását, amely szerint a négyszáz gép 13 ezer tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe, ami több mint amennyit 1600 skót lakos termel egy évben. Természetesen, a glasgow-i út kiváltható lett volna menetrend szerinti járatokkal is – írta meg a Mandiner.

Már csak a szerencsében bíznak

A Rómában csúcstalálkozójukra érkezett 20-as csoport vezetői, köztük a francia Emmanuel Macron, a német Angela Merkel és a brit Boris Johnson a világhírű Trevi-kút előtt pózoltak fotózásra, mielőtt érméket dobtak a vízbe.

Szimbolikus, hogy a világ vezetői pénzt dobáltak a Trevi-kútba: talán már tényleg csak a szerencse segíthet a világon a klímaügyben:

Borítókép: Youtube/The Independent


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés