Megőrült a szingapúri Egészségügyi Minisztérium chatbotja és kéretlen tanácsokat osztogat

2021. november 1. 13:48
A szingapúri Egészségügyi Minisztérium oldalán elérhető chatbotról érdekes képernyőfotók kezdtek terjengeni az interneten; a chatbot a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos kérdésekre biztonságos szexszel kapcsolatos tanácsokat adott válaszul.

Az „Ask Jamie” chatbot egy virtuális asszisztens, amely 2014 óta elérhető az Egészségügyi Minisztérium weboldalán. A chatbotot úgy találták ki, hogy meghatározott területeken belül válaszoljon kérdésekre. A természetes nyelvek feldolgozásának (Natural Language Processing) köszönhetően a rendszer megérti a felhasználók által feltett kérdéseket és a megfelelő választ adja rájuk. Legalábbis eddig ezt gondolták, de számos képernyőfotó azt bizonyítja, hogy Jamie nem a jó választ adta a kérdésre. 

Tanácsok a védekezésre: de milyen értelemben?

A felhasználók a Covid-19 járvánnyal kapcsolatban szerettek volna segítséget kérni a chatbottól, azonban a válaszok alapján nem jutottak előrébb. A chatbot ugyanis a biztonságos szexre hívta fel a felhasználó figyelmét pozitív koronavírus teszt esetén.
Arra a kérdésre, hogy hol lehet antigén gyorstesztet csináltatni, a chatbot a gyermekbénulás elleni védőoltás beadását javasolta a felhasználónak. 

Az Egészségügyi Minisztérium az interneten megjelenő képernyőfotók után úgy döntött, hogy ideiglenesen leállítja „Ask Jamie”-t, hogy fejleszteni tudják a rendszert. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(Borítókép: Flickr)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés