György László helyretette a sztárközgazdászt, aki kirúgná Magyarországot az unióból

2021. október 25. 07:05

Az MIT híres közgazdász professzora, Daron Acemoglu kiebrudalná hazánkat az unióból, de ezt György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár nem hagyta szó nélkül.

2021. október 25. 07:05
null

Acemoglu: Magyarországon a Fidesz halálos sebet ejtett a demokrácián, ezzel az európai projektet is veszélyezteti

A Handelsblatt német lapnak írta Daron Acemoglu, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) közgazdász professzora azt a cikket, amelyben azt javasolja az uniónak, hogy Magyarországot mihamarabb rakja ki. A keleti bővítés „Európa Achilles-sarkának” tűnik – írja a német lapban a sztárközgazdász. Miután a magyar kormány júniusban elfogadta az LMBTQ-ellenes törvényt, és Mark Rutte holland miniszterelnök rámutatott, hogy az országnak nincs többé keresnivalója az európai közösségben, az Európai Uniónak kiutasítási eljárást kellene indítania Magyarország ellen, majd megfontolni, hogy ugyanezt tegye Lengyelországgal is – javasolja a közgazdász professzor.

Az EU 2004-es közép- és kelet-európai bővítése kezdetben sikeres volt, 

szinte „elképzelhetetlennek” tűnik, hogy Magyarországon ilyen gyors demokratikus változás következett volna be az uniós tagság és finanszírozás lehetősége nélkül.

– állítja Acemoglu.

Ma már azonban Magyarország és Lengyelország „az EU működési zavarainak és intézményi gyengeségeinek szimbóluma” – egy bő évtized után a Fidesz kormányzása alatt a demokrácia „halálos sebet” kapott, és kétséges, hogy a választók képesek lesznek-e leváltani a jelenlegi kormányt, fogalmaz a sztárközgazdász. A cikk írója aláhúzza, hogy

az Európai Uniónak végre határozottan fel kellene lépnie Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, például úgy, hogy leállítja az uniós támogatások kifizetését, és megfosztja a tagállamokat szavazati joguktól az Európai Tanácsban.

Ha Magyarország nem tér vissza a demokráciához rövid időn belül, akkor el kell hagynia az Európai Uniót, hogy az európai projekt fennmaradhasson – hangsúlyozza Acemoglu. A közgazdász professzor azt is állítja írásában, hogy Magyarország aláásta a sajtószabadság és az igazságszolgáltatás demokratikus alapjait, éppen ezért

– írja hazánkról az MIT professzora.

György László: Magyarország demokrácia

Az MIT-professzor hazánkra szórt kritikáit György László verte volna vissza, erre azonban a nemzetközi médiában nem kapott lehetőséget. „A nemzetközi médiában a vélemények pluralitásának általánosan elfogadott elvétől vezérelve kértem lehetőséget a válaszadásra, amit sajnos nem kaptam meg” – kezdte írását az államtitkár, amely így az About Hungary blogon jelent meg hétfőn. Elsőnek a magyarországi demokráciát ért vádakat védte ki György László: 

„Magyarország demokrácia. Egy uniós intézmény friss kutatása szerint ma Európában a magyarok érzik magukat a legszabadabbnak. Ez nemcsak szabadságszerető hagyományaikból fakad, hanem még emlékeznek az államszocialista elnyomás időszakára és annak gazdaságpolitikai baklövéseire, amit nem kívánnak visszahozni, még válságkezelés közben sem. De nem csak a gazdaságpolitikán keresztül igyekszünk megőrizni a gazdasági szabadságot: Ha Acemoglu professzor személyesen ellátogatna Magyarországra, akkor például azt tapasztalná, hogy bármelyik újságosbódéban több ellenzéki újság van, mint kormánypárti, a két legnézettebb televíziós csatorna közül az egyik teljes egészében külföldi tulajdonban van.

– cáfolta Acemoglu állításait az államtitkár.

Az Orbanomics működik

A nyílt levél második részében az államtitkár rávilágított, hogy a magyar gazdaságpolitika amellett, hogy a növekedés útjára terelte az országot és még arra is ügyelt, hogy a növekedés gyümölcséből a magyar családok is részesüljenek.  

„Magyarország nemcsak demokrácia, hanem olyan ország is, amely azon dolgozik, hogy gazdasága demokratikusabbá, növekedése pedig befogadóbbá váljon. A magyar intézmények és intézkedések biztosítják a széles körű, harmonikus gazdasági növekedést, ezért komoly bizalmat élveznek.

Olyan gazdaságpolitikát hozott létre, amely például pénzügyi tranzakciós adót vezetett be, hogy a jövedelmeket a gazdasági globalizáció haszonélvezőitől – a felső 1 százaléktól – a globális újraelosztás helyi áldozatai, a dolgozó középosztálybeli családok és az őket foglalkoztató vállalkozások felé csoportosítsa át” – magyarázza az államtitkár, hogy sikerült megvalósítani az inkluzív növekedést.

„Az Orbanomics lényegi eleme, hogy elismeri a teljesítményt, a munkát, a tudást és a vállalkozói szellemet. Ezt tükrözi a világ legmagasabb (GDP-arányos) családtámogatási rendszere, a Világbank statisztikái szerint 11 év alatt 21 százalékkal csökkentett középvállalati adóterhelés és az egyszámjegyű, 9 százalékos társasági adókulcs. Így lehet a gazdaságpolitika egyszerre munka- és vállalkozásbarát, és így lehet hatékony a szegénység elleni küzdelemben.

Az Egyesült Államokban 40 év alatt megduplázódott a GDP, miközben az átlagjövedelem alig nőtt. Nem csoda, hogy oly sokan kiábrándultak a mainstream (gazdaság)politikából” – folytatta az orbáni gazdaságpolitika bemutatását.

Az üres poharakba is jutott: a növekvő jólét lecsorgott a szegényebb rétegekhez is

„A 2010-ben kezdődött Orbán-vezette válságkezelés eredményeként Magyarországon megfordult a trend.

Bár Milanovic adatai 2015-tel zárulnak, ez az az év, amikor a magyar történelem elmúlt száz évének legnagyobb nettó reál- és minimálbér-emelkedése is elkezdődött (2015 és 2022 között előbbi esetében 60 százalékos, utóbbi esetében 68 százalékos növekedés várható)” – mutatta be György László, hogyan javultak a szegények kilátásai is az elmúlt évtized gazdaságpolitikájának köszönhetően.

„A lehetőségek szélesedését jól jelzi, hogy az Eurostat szerint a magyar munkajövedelmek bizonyultak a legválságtűrőbbnek Európában. Magyarország nem a mentőcsomagok és a feltétel nélküli jövedelmek, hanem a beruházások fellendítésében látta a kiutat a válságból. A magyar eset jó példa arra, hogy az inkluzív társadalmi-gazdasági modell – amelyet az ország már a járvány előtt a teljes foglalkoztatottság elérésével felépített – valóban válságálló.”

Nem a tudományosan megalapozott adatokból tájékozódott a professzor, hanem véleménycikkekből

„A magyarországi inkluzív növekedést a WEF indexe, Branko Milanovic számításai és a Világbank jelentése, valamint az uniós egyenlőtlenségi és szegénységi statisztikák – amelyekről részletesen ebben a tanulmányban olvashatunk – is bizonyítják.

– rántja le a leplet György László vitapartnere magyar gazdasági adatokkal szembeni tájékozatlanságáról.

„A jelenlegi helyzet nagyon hasonlít a 10 évvel ezelőttihez, amikor Magyarország unortodox, megszorításokat elutasító válságkezelését a nemzetközi szervezetek heves kritikával illették. Az ország ellen gazdaságpolitikai okokból indítottak politikai támadásokat, gyakran a demokrácia, a liberalizmus és a jogállamiság jelszavait használva politikai haszonszerzésre.

Ahogy a történelem igazolta a nem hagyományos magyar gazdasági válságkezelést – amelyet a nemzetközi szervezetek már most is ajánlanak a bajba jutott országoknak –, úgy bízunk abban, hogy az idő más kérdésekben is minket igazol majd. Magyarország alapvetően hozzájárult Európa békéjéhez és stabilitásához, amikor hat évvel ezelőtt megvédte Európa határait a tömeges illegális migrációtól.

– emlékeztetett az államtitkár.

A jobboldali hangokat letekeri a nemzetközi médiagépezet

A nyílt levél utolsó bekezdéseiben az államtitkár újra felhívja a professzor figyelmét arra, hogy Magyarországra ráillik a demokrácia általánosan elfogadott definíciója, amit talán ő maga is észrevenne, ha nem véleményvezérelt cikkekből tájékozódna. 

„Magyarország stabil tagja az EU-nak, egy olyan demokrácia, amely nemcsak részt vesz, hanem kezdeményező szerepet is vállal az Európa jövőjéről szóló vitákban. A közvélemény-kutatások pedig azt mutatják, hogy

Csak idő kérdése, hogy mikor ismerik el, hogy Magyarország minden tekintetben megfelel a demokrácia általánosan elfogadott definíciójának, csak az európai projektről alkotott értékrendünkben és nézeteinkben különbözünk. A nyugati elit ultimátumaival és diktátumaival szemben Magyarország mindig is a közös jövőről szóló párbeszéd híve lesz” – szögezte le az államtitkár. 

„Őszintén reméljük, hogy nyílt levelünk eljut Acemoglu professzor úrhoz, miután Orbán Viktor miniszterelnök korábbi sikertelen próbálkozása után meg sem kísérelte, hogy a Project Syndicate-en (ahol nyílt levelének első változata megjelent) közzétegye – utalt arra a jelenségre, hogy a jobboldali vélemények és véleményvezérek hangját sokszor letekeri a nemzetközi médiagépezet. 

„Elküldtük Acemoglu professzornak könyvünk egy példányát, amely bemutatja, hogy Orbán Viktor gazdaságpolitikájával Magyarország hogyan reagált sikeresen nemzetállami szinten a globális gazdasági kihívásokra. És továbbra is nagy tisztelettel és érdeklődéssel követjük Acemoglu professzor úr inspiráló munkásságát a közgazdaságtan és a gazdaságpolitika területén. Politikai véleményeiben is azt a magas szintű alaposságot és körültekintést várjuk, amely szakmai munkáját jellemzi” – zárta nyílt levelét György László.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P1964P
2021. december 07. 10:09
Brumisajt. A reggeli 8:24-s hozzászólásoddal nem értek egyet. Csak az olyan széplelkeknek kell tökéletes demokrácia illetve jogállam mint amilyen te vagy. Ezek a dolgok üres zsebbel semmit sem érnek. Már pedig a népnek elsősorban munkára van szüksége, hogy megtudjanak élni. Az eddigi tapasztalatok alapján három cikluson keresztül az MSZP-SZDSZ kormány tönkre tette az országot katasztrofálisan rossz gazdaságpolitikát folytatva. Amikor az embereknek megélhetési gondjaik vannak akkor a közéleti problémák háttérbe szorulnak náluk. Már pedig az eddigi tapasztalatok alapján kifosztották eladták (privatizáció) és eladósitották az országot. Magas volt a munkanélküliség növekedett az elszegényesedés. Egyre inkább lemaradtunk a lengyelek és csehek mögött gazdaságilag. Fizetőssé akarták tenni az egészségügyet. Sorolhatnám még a rossz gazdasági mutatókat. Csak a vak nem látja hogy a régi háttér emberek jönnének vissza Gyurcsánnyal. Ott folytatnák ahol abbahagyták 2010-ben. Az euro bevezetése miatt alkalmaznák a konvergencia programot ami megszorítással járna. Feláldozva az eddigi gazdasági fejlődést .Dobrev Klára nem rég azt nyilatkozta hogy megvonná a környékbeli országok magyarjaitól a szavazati jogot. Amennyiben hatalomra kerülnének 2022-ben és beengednék a migránsokat illetve állampolgárságot és szavazati jogot adnának nekik. Akkor 2026-ban el se lehetne zavarni őket, mivel többen szavaznának rájuk. Teljesen kiszolgáltatottá tennének minket Brüsszellel szemben. Ilyenkor legjobb esetben is csak lakmusz papír lenne a jogállamiság és a demokrácia, és csak porhintésként szolgálna a nép felé. Eltakarva a lényeget. Büszke meleg és migránsokkal teli országgá akarnak minket tenni, meg spékelve elszegényedéssel és munkanélküliséggel. Ez az amiből nem kérünk.
Zaj001
2021. december 07. 10:08
Amerikában sokféle egyetem van, bármit oktathatnak ott, bárki lehet tanár. A komoly közgazdász professzorok régebben matematikai modellekkel támasztották alá elméleteiket. Ennek itt nincs nyoma, az interjú a sajtónak szólt, akár a CEU is kiadhatta volna. Bár a tudományhoz kevés köze van, azért ne becsüljétek le, sok kárt tud okozni.
Erdőmester
2021. december 07. 10:08
Lassan ébredni kellene a nyugati elitnek. Abba kéne hagyni ezt a felsőbbrendűségtől részegült hangot. Nyugat-Európa egyre nagyobb bajok elé néz. Egekben az energiaár, romokban az autóipar, grága az üzemanyag, hianycikk az üzemanyag, AdBlue, hianycikk lesz a papir, nincs magnezium meg csip, és ez csak a kezdet, miközben Egyrészt Kína, másrészt az Oroszok kezében a nyersanyag meg az energia. Ha így megy tovább, csupasz s@ggel lehet hirdetni a nyugat felsőbbrendűségét, haladó progresszivitását. Kína meg Oroszország meg röhög rajtuk.
Camael
2021. december 07. 10:06
megtisztelő lenne ha elárulnád nekünk .hogy milyen pozitív hírek voltak az ellenzékkel kapcsolatban amit a közmédia eltitkolt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik