Az EU-ban a földgáz átlagára Budapesten volt a legolcsóbb szeptemberben

2021. október 21. 11:34

A földgáz átlagára az uniós fővárosok közül Budapesten volt a legolcsóbb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették szeptemberben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint – közölte a MEKH csütörtökön az MTI-vel.

2021. október 21. 11:34
null

Kiemelték, Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, így a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

A közlemény szerint 2021 szeptemberében a földgáz lakossági átlagára 2,88 eurócent volt kilowattóránként Budapesten, amely a felmérésben szereplő uniós fővárosok között a legolcsóbb. Ehhez képest Bukarestben csaknem háromszorosát kellett fizetni a gázért, Bécsben pedig 8,84 eurócent volt a földgáz átlagára.

A lakossági fogyasztók villamos energia átlagára szeptemberben 10,65 eurócent volt kilowattóránként, amely a vizsgált fővárosok listájában, az uniós országok közül az első helyre rangsorolja a magyar fővárost.

Összehasonlításképpen ugyanebben a hónapban Bukarestben 18,40, Prágában 25,10 eurócentet kellett fizetni egy kilowattóra villamosenergiáért, míg a legdrágábban 34,58 eurócentért Koppenhágában lehetett villamos energiához jutni.

A sajtóanyagban szereplő grafikonból kiderül, hogy a vizsgált országok közül egyetlen nem uniós országban, Szerbiában alacsonyabb a villamos energia átlagára a magyarországinál; Belgrádban 8,11 eurócentet fizet a lakosság.

A végfelhasználói árinformációkat az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT gyűjti össze az országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva. A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. október 24. 23:58
Ó, már akkor amikor drága volt. Most olcsón ki az a hülye ?
Armageddon
2021. október 24. 23:57
Teliengedtem a kádat vele, most hogy olcsó!
silenceCZ
2021. október 24. 23:56
az Orbán a gázárat is ellopta? Hallatlan...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik