Kutatás: Azért hanyatlanak a baloldali pártok, mert keblükre ölelték a neoliberalizmust

2021. október 24. 11:17
Rengeteg szavazót veszítettek azon baloldali-szociáldemokrata pártok, amelyek gazdaságpolitikájukat a neoliberális értékek felé mozdították el, derül ki egy friss kutatásból. Magyarország esetében is igaz, hogy a minimálbér reálértéke csak jobboldali kormányok alatt növekedett az elmúlt két évtizedben.

A baloldal hanyagolja a baloldali gazdaságpolitikát

Matt Polacko, a Montreáli Quebec-i Egyetem kutatója, friss kutatásában hangsúlyozza, hogy a szociáldemokrata pártok hanyatlása az elmúlt néhány évtized egyik legfontosabb változása az európai politikában.

A kutató 1965 és 2019 között 22 ország adatai alapján elemezte a jelenséget és arra jutott, hogy

a baloldali pártok sok szavazót vesztettek, mivel gazdaságpolitikájukat inkább az ideológiai középpont felé mozdították el,

eltávolodva sok hagyományos baloldali állásponttól.

Polacko kiemeli, hogy ennek az átmenetnek kulcsfontosságú elemei a teljesen szabadpiaci logika, a privatizáció és a dereguláció, valamint a jóléti állam háttérbe szorítása – másnéven neoliberális gazdaságpolitikai elemek, amelyeket nagyon sok baloldali párt kezdett erőltetni az elmúlt évtizedekben.

Ennek eredményeként a szociáldemokrata pártok a növekvő egyenlőtlenségek időszakában maguk is hozzájárulhattak az egyenlőtlenségek növekedéséhez.

Arra is rámutat Polacko, hogy a szociáldemokrata pártok neoliberalizmus felé történő eltolódása azt eredményezte, hogy

a választók gazdaságilag nem tudnak nagy különbségeket tenni a főáramú és a baloldali pártok között,

így a politikai verseny olyan társadalmi-kulturális kérdésekre terelődött, ahol a jobboldali pártok előnyben vannak.

Ráadásul arra is rávilágítanak Polacko eredményei, hogy a szociáldemokraták neoliberalizmus-fétise a munkás-, illetve középosztályi szavazó bázis elvesztésével járt, hiszen a neoliberális gazdaságpolitikai intézkedések a munkanélküliség növelésével és a bérek lefelé irányuló nyomásával jártak ezen csoportoknál, míg előnyben részesítették a legjobban keresőket.

Csak a jobboldali kormányok emelték a minimálbér reálértékét

Polacko kutatása fontos abból a szempontból, hogy valós adatokkal vizsgálja a baloldali gazdaságpolitika hatását különböző országokban és alátámasztja azt, amire már többször is felhívtuk a figyelmet a Makronómon.

„A 2010 előtti gazdaságpolitika szavakban, a 2010 utáni tettekben állt közelebb a baloldali értékekhez, legalábbis ami a minimálbérek alakulását illeti”

elemezte a minimálbérek alakulását Oláh Dániel közgazdász ebben a cikkben.

A közgazdász elemzésében rámutat, hogy a baloldali kormányok alatt a minimálbér reálértéke általában csökkent, a jobboldaliak alatt szinte minden esetben emelkedett.

Erre hívta fel a figyelmet György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, aki Facebook posztban publikálta a frissített adatokat. Mint fogalmazott:

„az elmúlt 28 évben 16 év jobboldali kormányzás alatt növekedett a minimálbér vásárlóereje, 12 év baloldali kormányzás alatt csökkent. Magyarországon a jobboldalt érdeklik a dolgozó magyarok, a baloldaliak csak beszélnek róluk”.

A magyar minimálbér alakulását egy brit portál is elismerte, amely rámutatott, hogy hazánkban a harmadik legnagyobb minimálbér emelkedés ment végbe a világon az utóbbi évtizedben, számoltunk be a Makronómon. Ami még itt érdekes, hogy a brit portál kutatása nemzetközi visszhangot kapott: még egy görög, baloldali – Ciprász pártjához közeli – portál is elismerte a sikeres magyar intézkedéseket.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A baloldal és a liberalizmus mindig is egy csecset szívtak, a telhetetlen dühöt, amiért nem lehetnek tekintélyes, megbecsült úriemberek, akikre a tisztességes emberek felnéznek, bármit is tesznek...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés