Kutatás: Azért hanyatlanak a baloldali pártok, mert keblükre ölelték a neoliberalizmust

2021. október 24. 11:17

Rengeteg szavazót veszítettek azon baloldali-szociáldemokrata pártok, amelyek gazdaságpolitikájukat a neoliberális értékek felé mozdították el, derül ki egy friss kutatásból. Magyarország esetében is igaz, hogy a minimálbér reálértéke csak jobboldali kormányok alatt növekedett az elmúlt két évtizedben.

2021. október 24. 11:17
null

A baloldal hanyagolja a baloldali gazdaságpolitikát

Matt Polacko, a Montreáli Quebec-i Egyetem kutatója, friss kutatásában hangsúlyozza, hogy a szociáldemokrata pártok hanyatlása az elmúlt néhány évtized egyik legfontosabb változása az európai politikában.

A kutató 1965 és 2019 között 22 ország adatai alapján elemezte a jelenséget és arra jutott, hogy

a baloldali pártok sok szavazót vesztettek, mivel gazdaságpolitikájukat inkább az ideológiai középpont felé mozdították el,

eltávolodva sok hagyományos baloldali állásponttól.

Polacko kiemeli, hogy ennek az átmenetnek kulcsfontosságú elemei a teljesen szabadpiaci logika, a privatizáció és a dereguláció, valamint a jóléti állam háttérbe szorítása – másnéven neoliberális gazdaságpolitikai elemek, amelyeket nagyon sok baloldali párt kezdett erőltetni az elmúlt évtizedekben.

Ennek eredményeként a szociáldemokrata pártok a növekvő egyenlőtlenségek időszakában maguk is hozzájárulhattak az egyenlőtlenségek növekedéséhez.

Arra is rámutat Polacko, hogy a szociáldemokrata pártok neoliberalizmus felé történő eltolódása azt eredményezte, hogy

a választók gazdaságilag nem tudnak nagy különbségeket tenni a főáramú és a baloldali pártok között,

így a politikai verseny olyan társadalmi-kulturális kérdésekre terelődött, ahol a jobboldali pártok előnyben vannak.

Ráadásul arra is rávilágítanak Polacko eredményei, hogy a szociáldemokraták neoliberalizmus-fétise a munkás-, illetve középosztályi szavazó bázis elvesztésével járt, hiszen a neoliberális gazdaságpolitikai intézkedések a munkanélküliség növelésével és a bérek lefelé irányuló nyomásával jártak ezen csoportoknál, míg előnyben részesítették a legjobban keresőket.

Csak a jobboldali kormányok emelték a minimálbér reálértékét

Polacko kutatása fontos abból a szempontból, hogy valós adatokkal vizsgálja a baloldali gazdaságpolitika hatását különböző országokban és alátámasztja azt, amire már többször is felhívtuk a figyelmet a Makronómon.

„A 2010 előtti gazdaságpolitika szavakban, a 2010 utáni tettekben állt közelebb a baloldali értékekhez, legalábbis ami a minimálbérek alakulását illeti”

elemezte a minimálbérek alakulását Oláh Dániel közgazdász ebben a cikkben.

A közgazdász elemzésében rámutat, hogy a baloldali kormányok alatt a minimálbér reálértéke általában csökkent, a jobboldaliak alatt szinte minden esetben emelkedett.

Erre hívta fel a figyelmet György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, aki Facebook posztban publikálta a frissített adatokat. Mint fogalmazott:

„az elmúlt 28 évben 16 év jobboldali kormányzás alatt növekedett a minimálbér vásárlóereje, 12 év baloldali kormányzás alatt csökkent. Magyarországon a jobboldalt érdeklik a dolgozó magyarok, a baloldaliak csak beszélnek róluk”.

A magyar minimálbér alakulását egy brit portál is elismerte, amely rámutatott, hogy hazánkban a harmadik legnagyobb minimálbér emelkedés ment végbe a világon az utóbbi évtizedben, számoltunk be a Makronómon. Ami még itt érdekes, hogy a brit portál kutatása nemzetközi visszhangot kapott: még egy görög, baloldali – Ciprász pártjához közeli – portál is elismerte a sikeres magyar intézkedéseket.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. október 27. 15:17
Nincsen hatásköröm a felfogóképességed felett. Ha nem érted, amit írok, hát nem érted, amit írok. Nem örülök ennek, de hát ez van, rajtam nem múlik. :-(
metálgitár
2021. október 27. 15:16
Gondoltam, hogy nem fogsz értékelhető választ adni.
Akitlosz
2021. október 27. 15:12
Tudom hogyan készül. Ezért tartom komolytalannak és hamisnak, ha nem fogtad volna eddig fel a hozzászólásaimból. A "vásárlói kosarakat" folyton változtatgatják, így megalapozott mérésre, összehasonlításra alkalmatlanok. Almát tartalmazó vásárlói kosarat hasonlítanak össze körtét tartalmazó vásárlói kosárral. "Az arany sem stabil érték," Nem az, de mégsem tudsz semmi stabilabb értéket mondani az aranynál. Sem te, sem a hozzád hasonlóan érvelők. A kenyér szart se ér két hét után.
Esvány
2021. október 27. 15:08
"Lényegtelen, hogy mit vesznek a minimálbérből." A vásárlóerő összevetése egyezményes vásárlói kosarak árának összehasonlításával készül. Sohasem egyetlen termék árát hasonlítják össze. Az arany sem stabil érték, pillanatnyi árfolyama attól függ, hogy éppen felhalmozás vagy elkótyavetyélés ciklusban vagyunk, hogy fedeznek-e éppen fel új lelőhelyeket, vagy mennyi aranyat használ fel az adott időszakban az elektronikai ipar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik