A 11. leggyorsabb a magyar net, 168 országot előzünk a világon

2021. október 17. 18:05

A Speedtest Global Index friss adatai alapján Magyarország a vezetékes internet gyorsaságával a 11-ik helyet foglalja el, míg a mobilinternet esetében a 38-ik helyezettek vagyunk.

2021. október 17. 18:05
null
Takács Zsolt

Az internet sebessége függ attól, hogy hol tartózkodunk, milyen eszközt használunk, de az elmondható, hogy az országok között jelentős eltérések mutatkoznak az internet gyorsaságában. A Speedtest Global Index az internet sebessége alapján rangsorolta az országokat, ahol

a vezetékes internet esetében Magyarország a nagyon előkelő 11-ik helyet foglalja el,

alig lemaradva Franciaországtól. Az index összeállításához több százmillió ember adatait használták fel több mint 190 országból.

A listát az ázsiai high-tech központ, Szingapúr vezeti, ahol az internet sebessége 262,2 Mbps, ami a globális átlag több mint kétszerese. Meglepő lehet, hogy Románia a globális ranglista hatodik helyét foglalja el, míg Németország csak a 37-iket.

Digitális infrastruktúra

Az internet sebessége elsősorban a digitális infrastruktúrán és azon belül is a használt kábeleken múlik leginkább. A kábelezés lehet réz vagy optikai szálas, természetesen, ha egy ország kisebb területtel rendelkezik akkor sokkal olcsóbb az adott terület bekábelezése és annak korszerűsítése. Ennek nyomán fontos a kormány hozzáállása is, mivel a már meglévő infrastruktúrát folyamatosan fejleszteni kell. Ennek érdekében

a magyar kormány nagyon komolyan veszi az 5G-s hálózatokba történő befektetéseket.

Az országok internetsebességében jelentős különbségek származhatnak abból, hogy az adott régió milyen messze van a tenger aljára fektetett optikai kábelektől, amik a világ kommunikációs adatainak közel 97 százalékát továbbítják. Az alábbi videón látható, hogyan épült ki a tengeri optika kábelhálózat.

Az előbb említetteken felül több tényező is befolyásolhatja egy ország internetének sebességét: vannak országok, ahol

Jól mutatja a fejlesztések fontosságát az, hogy a lista első helyét elfoglaló Szingapúr kiemelten kezeli a digitális infrastruktúra fejlesztését. 2020-ban a kormány azt ígérte, hogy 2,52 milliárd dollárt fog fordítani digitális innovációra, aminek része a távközlési hálózatok fejlesztése is.

Kubában csak 3,46 Mbps sebességű internet mértek, amivel az ország a ranglista legaljára került. Az ország kormánya csekély összeget költ infrastruktúra fejlesztésre, valamint földrajzi adottságai miatt nagyon messze helyezkedik el a tengeri optikai kábelektől.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2021. november 11. 17:46
"A Speedtestnet a világ vezető internetsebesség mérő cége." 1. A Speedtestet már rég nem használjuk 2. Ha használnánk sem a vezetékes Internet sebességét mérné, mert a gépem, amin futtanám WiFi-vel kapcsolódik a routerhez. Vezetékkel 3-4-szer gyorsabb lenne az átvitel, csak nincs kedvem a madzagot kerülgetni.
democRATS
2021. november 11. 10:03
A Speedtestnet a világ vezető internetsebesség mérő cége. Szóval, nagyon is hiteles.
villogókékfog
2021. november 11. 10:03
A románoknál csak azért gyorsabb, mert a kiépítetlensége még nem terheli le:-)
night watch
2021. november 11. 10:02
Azért a szingapuriak majdnem hatmillióan vannak, és az egy főre eső GDP-ben a negyedikek a világon. Nagyobb rendezettség, tisztaság van náluk, mint a szintén nem túl nagy Ausztriában, vagy Svájcban. Ahhoz képest, hogy száz évvel ezelőtt pucéran szaladgáltak fűkunyhóik körül, nagy utat tettek meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik