Hozzászoktak a jóhoz: örökös ingyenpénzt követelnek az amerikaiak

2021. október 3. 19:29
Írta: Fekete Kíra
Rekordszámú aláírás érkezett a petícióra, ami havi 2000 dolláros (615 ezer forintos) segélyt követel az amerikai szövetségi kormánytól.

Követelik az ingyenpénzt Bidentől

Továbbra is gyengélkedik az amerikai munkaerőpiac, melyet a Biden-kormány által kiírt munkanélküli segélyek egyáltalán nem segítenek elő. A 2020 decembere és 2021 szeptember közt érvényben lévő heti 300 dolláros támogatás közel 7,5 millió embert érintett, azonban ezzel az összeggel sokan olyan jól jártak, hogy nem akarnak visszatérni a munkaerőpiacra.

A szövetségi kormány már eddig is elképesztő, több mint 42 000 dollárt költött fejenként a COVID-hoz kapcsolódó segélyprogramokra. Mégis amerikaiak milliói nyilvánvalóan elégedetlenek – és állandó havi 2000 dolláros (615 ezer forintos) segélyt (stimulus check) követelnek, ami jóval több az eredeti 300 dolláros összegnél. 

Biden azonban elzárta az ingyenpénz-csapot, és a segélyhez szokott amerikaiak ezt olyannyira nem tudják elfogadni, hogy lassan rekord aláírást ér el az pénzcsapok újranyitását követelő petíció.

Az eredetileg 2020-ban létrehozott Change.org petíció, amely az ingyenpénzt követeli, továbbra is növekvő támogatást élvez, és már közelít a 3 millió aláíráshoz – a Newsweek beszámolója szerint e hatalmas mérföldkő elérése minden idők egyik legnépszerűbb Change.org petíciójává tenné. 

A petíció felszólítja a kongresszust, hogy „támogassa a családokat, a felnőttek számára 2000 dolláros, a gyerekek számára pedig 1000 dolláros azonnali kifizetéssel, és a válság idejére rendszeres tesztelésekkel”.

A petíció kiegészítése szerint a kongresszusnak olyan csekkrendszert kellene létrehoznia, amely bizonyos gazdasági küszöbértékek elérésekor automatikusan működésbe lép, és már küldi is házhoz az ingyenpénzt. 

Tulajdonképp sokkal több, az adófizetők által finanszírozott csekket akarnak. A Fee újságírója, Brad Polumbo cikkében rámutat, hogy miért olyan félrevezető ez a törekvés. 

A petíciót a #MoneyForthePeople hashtag alatt népszerűsítik, és azzal az általános érveléssel, hogy az amerikai emberek pénzügyi támogatást érdemelnek a sokak számára továbbra is nehéz időszakban. Az állandó segély koncepciója a „pénzt adni az embereknek” elképzelésen alapszik, azonban téves keretbe van foglalva – írja Polumbo.

Margaret Thatcher híres mondását idézi az újságíró, miszerint „a szocializmussal az a baj, hogy végül elfogy a mások pénze”. Valójában nagyon gyorsan elfogy.

„Egy ilyen hatalmas közkiadást nem lehet és nem is fogunk tudni finanszírozni kizárólag a »gazdagok« vagy a »nagyvállalatok« megadóztatásával,

mind matematikai értelemben, mind pedig azért, mert ezek a vállalatok rendelkeznek azokkal az erőforrásokkal, amelyekkel könnyen megkerülhetik az adókat vagy átháríthatják a költségeket” – mutat rá Polumbo.  

Egyre több közgazdász sorakozik fel a munka mellett és az alapjövedelemmel szemben

A kanadai innovációkutató, William Lazonick egyetért azzal, hogy a gazdaság támogatása az egyik legfontosabb a járvány időszakában, mivel tényleg rengetegen szenvedhetnek a gazdasági hatásoktól. Ugyanakkor szerinte nem az alapjövedelem a válasz a problémák orvosolására. 

A közgazdász szerint az első probléma azzal kapcsolatos, hogy nem minden embernek van szüksége támogatásra. Másrészt, akinek tényleg szüksége lenne segítségre, az nem feltétlenül kapna támogatást, vagy megfelelő mértékű segítséget egy alapjövedelmi programmal. Ráadásul ha a válság gazdasági hatásait akarjuk kezelni, akkor gyorsan kell segíteni, ezért sem egy teljesen új rendszernek a semmiből való felépítése a megoldás, sokkal inkább a meglévő eszközök átalakítása. Sokkal logikusabb lépés kiterjeszteni például a szociális háló már létező elemeit. Vagy hazai viszonylatban akár egy munkahelyvédelmi programot.

A válságkezelés uniós bajnoka Magyarország

„A járványhelyzet és az egészségügyi intézkedések okozta gazdasági leállás a munkából távol maradó és a csökkentett munkaidőbe kényszerülő alkalmazottak számának példátlan megugrásához és az elveszett munkahelyek számának növekedéséhez vezetett – írja az Eurostat. A becslések szerint a járvány uniós szinten a kormányzati ellentételezést megelőzően keresetük körülbelül öt százalékát vette ki a munkavállalók zsebéből. A gazdaságban megszokott módon itt is voltak nyertesek és vesztesek. Voltak olyan országok is, ahol a munkajövedelmek nem is csökkentek érdemben – közéjük tartozik hazánk is” – mutat rá Oláh Dániel közgazdász, a Makronóm rovatvezetője. Elemzésében egy ábrával igazolja megállapításait.

Biden nem a Mikulás, nem adhat végtelen ingyenpénzt

Itt az egyszerű igazság: ahhoz, hogy a munkásosztálybeli amerikaiaknak havi segélyeket adhassanak, közvetlenül vagy közvetve jelentősen meg kellene emelni az adókat, amelyeket ugyanezeknek az amerikaiaknak kellene megfizetniük. Ha másként teszünk, akkor áldozatul esünk annak, amit Ludwig von Mises közgazdász a „Mikulás-elvnek” nevezett – mutat rá Polumbo, majd idéz Mises Bureaucracy című könyvéből: 

„Az igazság az, hogy a kormány nem tud adni, ha nem vesz el valakitől. A kormány és vezetői nem rendelkeznek a mitikus Mikulás hatalmával.

Nem tudnak költeni, csak úgy, hogy egyesek zsebéből vesznek ki mások javára” – írja könyvében a közgazdász.

Ezért van az, hogy sok kormányzati segélyprogram valójában egyáltalán nem serkenti a gazdaságot. Egyszerűen csak átcsoportosítják a pénzt, a gazdaság egyik helyéről elveszik, és máshol osztják szét, és eközben a pénz nagy része szimplán a rossz szervezés vagy a korrupció miatt rossz zsebekbe vándorol – húzza alá Polumbo.

Az eddigiekből világossá válik, hogy senkinek sem segítünk igazán azzal, ha az egyik zsebébe pénzt rakunk, hogy aztán a másik zsebéből ugyanannyi összeget elvegyünk. A szövetségi kormány „hatékonyságát” mutatja, hogy a segély elsőkörös kiosztásakor milliárdokat küldtek halottaknak és milliókat véletlenszerűen európaiaknak, de a bűnözőknek is jutott bőven. Hasonló működési zavarok elkerülhetetlenül kísérnék a tartósabb újraelosztási rendszereket is. 

Teljesen érthető, hogy a továbbra is küszködő amerikaiakat vonzza a feltétel nélküli kormányzati segély gondolata. „Pedig az elképzelés, hogy a semmiért kapunk valamit, csak egy megnyugtató fikció – akárcsak a Mikulás” – zárja gondolatait a Fee újságírója.

Borítókép: MTI/AP/Evan Vucci (szerk.)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy is mondta frappánsan Orbán? A Nyugat gazdag, de elpuhult, elkényelmesedett...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés