Ismét magyar tulajdonba kerülhet a tápiószelei Ganz-gyár

2021. szeptember 30. 13:27

Írta: Rádi Balázs
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt. Így a vállalat hamarosan tulajdonosként támogathatja a nagy múltú üzem tevékenységét. A társaság 2020 szeptembere óta bérlői minőségben biztosítja a gyár működését, miután tavaly júliusban felszámolási eljárás indult az üzem korábbi tulajdonosával, a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben.

Újra hazai tulajdonba kerül a nagy múltú Ganz-gyár

Hamarosan újra hazai tulajdonba kerülhet a tápiószelei Ganz-gyár, miután a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. nyertes ajánlatot tett a felszámolás alatt lévő CG Electric Systems Hungary Zrt. eszközállományával kapcsolatos nyilvános aukción. Az árverést a tápiószelei és szolnoki üzem épületeire, valamint a bennük lévő gépekre és berendezési eszközökre a korábbi tulajdonos kijelölt felszámolóbiztosa, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. hirdette meg augusztus 27-én.

„Óriási jelentőséggel bír, hogy több mint 15 év után a Ganz történelmi múltra visszatekintő gyárépületei ismét magyar kézben lehetnek”

– mondta Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Az üzem 2006 és 2020 között állt az indiai székhelyű Compton Greaves cégcsoport érdekeltségében. Az egyre nehezebb gazdasági helyzet, az anyavállalatnál felmerült csalási ügy és a koronavírus gazdasági hatásai következtében a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel kapcsolatban 2020 júliusában felszámolási eljárás indult. A vállalatot ezt követően egy kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította, ezzel speciális védelmet nyújtva a cég számára a csőd- és felszámolási eljárásban.

A Ganz-sztori

A német állampolgárságú, de magyar nemzetiségű Mechwart András augsburgi tanulmányait követően Pestre költözött. Itt ismerkedett meg Ganz Ábrahámmal, akinek 1859-ben belépett kis vasöntőműhelyébe, amely az ő munkássága révén jelentős vállalattá fejlődött – Európa meghatározó motor, hajóalkatrész és vasúti berendezés gyártójává vált. Ganz halála után Mechwart lett az 1869-ben részvénytársasággá vált Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt. műszaki igazgatója, majd vezérigazgatója. A gazdasági válság idején megpróbált „több lábon állni”, ezért 1878-ban megalapította a Ganz-gyár elektronikai osztályát, és az elektrotechnika területén eredményes feltalálókkal világszínvonalút alkotott. Olyan kiváló szakemberekkel vette körül magát, mint Zipernowsky Károly, Bláthy Ottó Titusz, Déri Miksa, Kandó Kálmán, Neustadt Lipót. A gyár hírneve mágnesként vonzotta a külföldi mérnököket: a gyárban dolgozott Nikola Tesla, Milan Vidmar és Friedrich Uppenhorn is. A nagymúltú magyar vállalatot Szendrődi István vezeti a 21. században, célként kitűzve a Ganz név újbóli felvirágoztatását.   

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. több mint 200 korábbi dolgozó munkahelyét óvta meg a térségben azzal, hogy az üzem bérlőjeként 2020 szeptemberében újraindította a termelést, majd – új munkaszerződésekkel – megállapodott a gyár korábbi munkavállalóival a folytatásról. A magyar tulajdonú vállalat továbbra is elkötelezett a több mint 140 éves múltra visszatekintő Ganz-gyár stabil finanszírozási és termelési hátterének biztosítása, vevői és a szállítói kapcsolatainak helyreállítása, középtávon pedig a Ganz márkanév hazai és nemzetközi szintű megerősítése mellett.

„Mostantól még nagyobb figyelmet szentelhetünk üzleti céljaink elérésére: a tradíciót és az innovációt szem előtt tartva törekedni fogunk exporttevékenységünk fellendítésére, a Ganz brand nemzetközi szintű felvirágoztatására” – foglalta össze az üzemmel kapcsolatos terveket Jan Prins.

Fotó: Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés