Végre kiderült: ez a csomagszálítási mód okozza a legkisebb karbonlábnyomot Amerikában

2021. október 01. 15:08

Az elmúlt néhány évben világszerte színre léptek az áruszállító, kézbesítő robotok és drónok. Az Egyesült Államokban már nem is meglepő, ha időnként gurulva, sétálva vagy repülve érkezik a fogyasztók ajtaja elé a megrendelt csomagjuk. Azonban az autonóm technológiák széles körű bevezetése előtt mindenképpen érdemes megvizsgálni annak környezetre gyakorolt hatásait. Kutatók egy csoportja arra kereste a választ, hogy az áruszállító, önvezető robotok milyen hatással vannak a környezetre.

2021. október 01. 15:08
null

Környezetbarátabb megoldás robotokkal csomagot szállítani, mint hagyományosan

Az ACS Environmental Science & Technology című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók bebizonyították, hogy a lakossági csomagszállítás automatizálása alacsonyabb mértékben befolyásolja az üvegházhatású gázok kibocsátását, mint egy kiszállító furgon mérete és típusa.

Egyértelmű tendencia mutatkozik arra, hogy a COVID-19 járvány fokozta az érdeklődést az automatizált szállítási technológiák iránt, amelyek érintésmentes megoldást kínálnak a vásárlásra. Eddig azonban nem készült értékelés arról, hogy a robotok és az automatizált járművek hogyan befolyásolják a csomagok helyi elosztóközpontokból a vásárlók ajtajáig történő szállításának amúgy is energiaigényes folyamatát.

Gregory Keoleian és kollégái, a Michigani Egyetem munkatársaiezért azt kutatták, hogy a szállítás utolsó szakaszának, az önvezető teherautókkal és a sétáló robotokkal történő automatizálása miképpen befolyásolja az egyes csomagokhoz kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását az emberi kézbesítő rendszerekhez képest.

A kutatók 12 különböző forgatókönyvet vizsgáltak meg az emberi kézbesítéstől a teljesen automatizált rendszerekig, egy tipikus külvárosi útvonal mentén, ahol fél mérföldenként egy csomagot adtak le. Az összes forgatókönyv esetében kiszámították az üvegházhatású gázok kibocsátását, tehát mérték a szénlábnyomot minden egyes kiszállított csomag esetében.

Ehhez egy kereskedelmi forgalomban kapható sétáló robot és különböző teherautók – köztük ember által vezetett és önvezető típusok, benzinüzemű és akkumulátoros modellek, valamint kétféle rakományméretet – gyártási és élettartamra vonatkozó kibocsátási adatait adták össze.

Az eredmények azt mutatták, hogy a robotok és a jármű automatizálás viszonylag kis százalékát teszik ki a csomagok szénlábnyomának. Ezzel szemben a kézbesítő jármű mérete és üzemanyagforrása igen nagy befolyással bír az üvegházhatású gázok teljes kibocsátására. Például egy benzinmotoros furgon használata majdnem megduplázta az egy csomagra jutó kibocsátást az akkumulátoros modellel történő kézbesítéshez képest. Ezenkívül egy nagyobb teherautó, amely 180 csomag befogadására volt alkalmas, csomagonként körülbelül 50 százalékkal nagyobb üvegházhatású gázkibocsátással járt, mint egy 80 csomagot befogadó jármű.

A kutatók szerint az általuk elemzett módszerek alapján a legkisebb csomagonkénti lábnyoma az akkumulátoros teherautót vezető embernek van. Mégis az elektromos és autonóm járművek, valamint a robotok egészen biztos, hogy a közeljövőben még nagyobb teret követelnek majd maguknak.  

(fotó: Science and tech news)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Greta Grünberg
2021. október 21. 22:41
Pontosan. Ezért IS, sokkal kevesebb ember kell. Ráadásul 95%-ban nőnek kellene lenniük, hogy ne legyen nőelnyomás, és elég gyerek szülessen. A macsó patriarchák nagy részben mellőzhetőek egy normális, fejlett, robotizált társadalomban.
hutogep
2021. október 21. 22:34
Az árut, melyet gépek készítenek és gépek rendelnek meg és gépek nyitnak ki, hogy majd gépek dobjanak ki és szedjenek darabokra, amiből majd gépek csinálnak újabb gépeket... Az ember igazából zavaró tényező a rendszerben.
Dénia
2021. október 21. 22:34
Oké, városon belül. De az, hogy az internetes csomagszállítás az autópályákon és az országutakon milyen meghatványozott kamionforgalmat eredményez, arra mi a megoldás? Mert az, hogy én ne járjak autóval, hanem csak biciklivel, az nem segít azon, hogy minden szart interneten rendel mindenki, hatalmas csomagolóanyag és szállítási költséggel.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. október 21. 22:33
Nem az a legkörnyezetbarátabb ha nem rendelgetnek folyamatosan minden szart? Magyar szemmel hihetetlen hogy egy átlag amerikai mennyi szart vásárol össze, szó szerint napi szinten rendelgetnek hogy a vásárlásfüggőséget kielégítse hogy dobozkát találnak a verandájukon és valami szar műanyag játék van benne
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik