Mutasd a Facebookod, avagy így igazoltat a Los Angeles-i rendőrség

2021. október 01. 13:50

A Los Angeles-i rendőrkapitányság (LAPD) arra utasította a járőröket, hogy gyűjtsék be az általuk igazoltatott személyek közösségi média adatait, beleértve azokat az egyéneket is, akiket nem tartóztattak le vagy nem vádoltak meg bűncselekmény elkövetésével, adta hírül a The Guardian.

2021. október 01. 13:50
null

A nyomozati munkát szeretnék megkönnyíteni a begyűjtött adatokkal

A beszámoló szerint a járőrök által használt „helyszíni kihallgatási kártyák” olyan kérdéseket és utasításokat tartalmaznak, melyek alapján a rendőröknek rögzíteni kell a civilek Facebook, Twitter, Instagram és egyéb közösségi média fiókjainak elérhetőségét, az alapvető életrajzi adatokkal együtt. 

Michael Moore rendőrfőnök az intézkedést azzal indokolta a rendőröknek, hogy ezek az adatok rendkívül hasznosak lehetnek majd a nyomozások, letartóztatások és büntetőeljárások során. Egyúttal figyelmeztette a járőröket, hogy a kártyákat a felettesek ellenőrizni fogják, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy azokat valóban hiánytalanul kitöltötték. 

A bizonyítékként szolgáló dokumentumok, amelyek a Brennan Center for Justice nonprofit szervezet birtokába jutottak, aggodalomra adnak okot a polgári szabadságjogokkal és a civilek indokolatlan tömeges megfigyelésével kapcsolatban. Rachel Levinson-Waldman, a szervezet igazgatóhelyettese azt mondta a The Guardiannek, hogy

valós veszélyek rejlenek abban, hogy a rendőrség kezébe kerülnek a magánszemélyek közösségi oldalaihoz hozzáférést biztosító adatok. 

Máshol nem alkalmaznak hasonló gyakorlatot

Az ügy hatására a Brennan Központ 40 másik amerikai rendőrkapitányságon végzett felülvizsgálatot, de nem találtak más olyan esetet, ahol hasonló intézkedés lenne érvényben.      

A Los Angeles-i kapitányságon már 2015 óta szerepeltetik a „közösségi média fiók” adatsort a helyszíni kihallgatási kártyákon. Ezzel kapcsolatban Charlie Beck, a korábbi főkapitány azt mondta a The Guardiannek, hogy

hasonlóan egy becenévhez vagy álnévhez, egy személy online személyisége vagy a közösségi médiában használt identitása is rendkívül hasznos lehet a nyomozás során. 

Emberjogi aggályok merültek fel

A The Guardian felhívja a figyelmet arra, hogy amikor a rendőrség megszerzi az emberek közösségi média adatait, az megteremti számukra a lehetőséget, hogy megfigyeljék az adott személy barátait és egyéb online kapcsolatait, ami további adatvédelmi aggályokat vet fel. Levinson-Waldman szerint ez lehetővé teszi egy személy teljes kapcsolati hálójának megfigyelését, és arra is felhívta a figyelmet, hogy

korábban a rendőrség és az ügyészség Facebook fotókat és kedveléseket használt fel arra, hogy hamisan vádoljon meg embereket bűncs elekményekkel. 

Hamid Khan, a Stop LAPD Spying Coalition, azaz az Állítsuk meg a Los Angeles-i rendőrség kémkedését koalíció képviselője azt is megjegyezte a The Guardiannek, hogy

korábban a helyi rendőrség olyan következtető rendészeti technológiákat használt, amik a terepen lévő járőrök által gyűjtött adatokra támaszkodnak.

Khan elmondta, hogy a kapitányság azt is engedélyezte a rendőröknek, hogy inkognitóban nyomozzanak különböző csoportok után, ami azt jelenti, hogy hamis közösségi média fiókokat hozhatnak létre, hogy azok segítségével beszivárogjanak az adott csoportokba. 

Dr. Melina Abdullah, a Black Lives Metter LA társalapítója elmondta a lapnak, hogy

már régóta gyanította, hogy a Los Angeles-i rendőrség célzott nyomon követést alkalmaz bizonyos csoportok vagy egyéni közösségi fiókokkal szemben.

Azon viszont meglepődött, amikor megtudta, hogy a járőrözés során is gyűjtenek ezzel kapcsolatos adatokat. Attól tart a társalapító, hogy ez egy „masszív megfigyelési művelet” része lehet. 

Professzionális kereső szoftvert is alkalmaz a kapitányság

A Brennan Központ szerint a LAPD most az egyik közösségi médiakövető cég, a Media Sonar technológiáját és szolgáltatásait veszi igénybe. A kapitányság idei költségvetésében 73 ezer dollárt különítettek el a Media Sonar szoftverének megvásárlására, hogy annak segítségével tudjanak kezelni „egy potenciális fenyegetést vagy incidenst” még annak bekövetkezte előtt. Egy kiszivárgott üzenet szerint ez a szoftver arra alkalmas, hogy olyan „előre összeállított kulcsszócsoportokat” találjon meg az interneten, amelyek támadások végrehajtására vagy előkészítésére utalnak. 

(fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács József
2021. október 21. 17:41
És ha valakinek nincs pl. tic-toc account-ja, akkor azt letartóztatják?
Csubszi
2021. október 19. 20:30
Amaurote, a vak.. na pont nem a Fidesz tenne ilyet, hanem a kis fercsikéd, te szélhámos jószág! Kit akarsz megetetni? Mert itt senki nem hisz neked- se!
amaurote
2021. október 19. 20:29
aztán majd ha a fidesz átveszi ezt a módszert, majd kimagyarázzák hogy most miért legitim :) de hát tudjuk, mindent a ballibsiktől tanult a fidesz, kivéve a vallási képmutatást
ujujuj
2021. október 19. 20:27
Beszakad a dobhártyám, ha csak belegondolok, mekkora ajvékolás lenne, ha a magyar rendőrség csinálna ilyet. tasz, hol vagy? helsinki, hol vagy? zsorzsibáci vérebei, hol vagytok? dolog van amerikában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik