Ellehetetlenítik a japán cégek a munkahelyen lébecoló cigiseket: még távmunkában is tiltás jöhet

2021. szeptember 24. 13:54
A japán Nomura brókercég radikális lépest tett a dolgozók egészségének megóvása érdekében: mostantól nem dohányozhatnak az alkalmazottak munkaidőben, de még otthoni munkavégzés közben sem.

Új irányelv az egészségesebb munkahelyi környezetért

A Nomura egy belső közleményt adott ki az új irányelvről, amellyel reményeik szerint javítani fognak a dolgozók egészségi állapotán és a munkahelyi környezeten. Az alkalmazottak szerint azonban nem ez az egyetlen oka az új intézkedés bevezetésének; a cigarettaszünet eltörlésével megszüntetik az úgynevezett fizetett szabadidő jelenségét. A nemdohányzó alkalmazottak részéről több panasz is érkezett azzal kapcsolatban, hogy nehezményezik, hogy a dohányosok munkaidőben többször iktatnak be szüneteket, amik ugyanúgy beleszámítottak a munkaórájukba. 

Az új irányelv szerint azok, akik munkaidőben rágyújtanak, 45 percig nem térhetnek vissza az asztalukhoz – ezzel kívánja a vállalat csökkenteni a füstmaradványok kockázatát és a rossz szagokat. 

Yoshitaka Otsu, a cég szóvivője a Japan Timesnak elmondta, hogy az új szabályzat bevezetése a kölcsönös bizalmon fog alapulni és nem jár büntetés azok megszegéséért. A vállalat továbbá azt tervezi, hogy december végére bezárja az összes dohányzóhelyiséget a japán épületeiben és a 2020 márciusi 20 százalékról 2025-re mindössze 12 százalékra csökkentse a dohányzó alkalmazottak arányát. 

Világszerte nőtt a dohányosok aránya 

A Nomura nem az egyetlen japán cég, amelyik a dohányzás visszaszorításával lépett fel a dolgozói körében: az Aeon kiskereskedelmi vállalat és a Dydo Drinco italgyártó is hasonló lépéseket tett. A Calbee snackgyártó 2018-ban betiltotta a dohányzást munkaidőben, a következő évben pedig az Ajinomoto Co. élelmiszergyártó cég hasonló politikát vezetett be, amely a távmunkásokra és az irodai alkalmazottakra is vonatkozik.

A korlátozó intézkedésekre azért is van szükség, mert a japán Nemzeti Rákközpont márciusi felméréséből kiderült, hogy tízből mintegy két dohányos azt állította, hogy a cigarettafogyasztásuk megnőtt, miközben otthonról dolgoztak.

A helyzet azonban világviszonylatban is aggasztó; egy májusban végzett kutatás szerint a dohányzás aránya világszerte minden idők legmagasabb szintjét érte el, 1,1 milliárd ember rabja a dohánynak.

A kutatók megállapították, hogy 1990 óta az arányok valójában csökkentek, de a népesség növekedése miatt a dohányosok száma 10 százalékkal nőtt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a dohányosok száma világszerte 1,3 milliárdra tehető, de az arány végre csökkenő tendenciát mutat.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(fotó: Unsplash/Erica Leong)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés