Nem láttunk még nagyobb pálfordulást: a Gyurcsány-párt a devizahiteleseknek kezdett ígérgetni

2021. szeptember 22. 09:45

A devizahitelek újraszámolását ígéri a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, miközben épp Gyurcsány és a szocialisták kormányzása taszította devizacsapdába az országot.

2021. szeptember 22. 09:45
null

A devizahitelesek védőszentje

Dobrev Klára keddi, online sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az Orbán-kormány „tisztességtelen megállapodást kötött a nemzetközi pénzvilággal”. Az volt a megállapodás lényege, hogy a bankok profitja nem csökkenhet és semmilyen veszteséget nem szenvedhetnek el a devizahitelek forintosítása kapcsán, fogalmazott a politikus.

Az EP-képviselő kijelentette, ha ő alakíthat kormányt 2022-ben, akkor első intézkedésként megalkotják a devizahitelesek kárpótlási törvényét. Nemcsak a jelenleg futó, hanem a már kifizetett hiteleket is újraszámolják, emelte ki.

Dobrev Klára arra is ígéretet tett, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, akkor egészen addig felfüggesztik a devizaadósok kilakoltatását és a végrehajtási eljárásokat, amíg „nem születik meg a tisztességes elszámolás”.

A jogszabály alapjai már készülnek, közölte, hangsúlyozva, már októberben be szeretné mutatni a szabályozás koncepcióját.

Nem csak eladósították az országot, de mindezt devizában tették

Közismert, hogy a szocialista kormányok elhibázott költségvetési és jegybanki politikája vezetett oda, hogy a magyar gazdaság a szakadék szélére került, leszakadó pályára lépett és végül úgy tűnt, a teljes összeomlástól csak külföldi befektetők hitelei tudják megmenteni.

Érdekesség, hogy míg Magyarországon 2008-ra GDP-arányosan nagyjából 30 százalékra nőtt a magánszektor devizahiteleinek állománya, addig a többi V4-országban 10 százalék alatt maradt, azaz csak hazánk lépett a devizahitelezés veszélyes útjára.

„Ahol a devizahitelek miatt bajba került családok kevesebbet költöttek, ott a munkaadók a kieső bevételekre elbocsátásokkal reagáltak, elmélyítve a gazdasági válságot. Devizahitelek nélkül talán 50 ezerrel kevesebb munkahely szűnhetett volna meg a 2008-as válságot követő években” – mutatott rá egy korábbi kutatás, amit a Defacto blog szemlézett.

A tanulmány elismerte, hogy a devizahitelek elterjedtebbé váltak ott, ahol a külföldi bankok piaci befolyása nagyobb volt.

Pusztító hatások: senki sem menekülhet

A devizahitelezés oly mértékben gyengítette a gazdasági-társadalmi szövetet, hogy még azon magyar háztartások esetében is érezhetők voltak a negatív hatások, akik nem vettek fel devizahitelt. A pénzügyi szektorban tovagyűrűző hatások elől senki sem tudott „elbújni”: „amikor a szerzők összehasonlították azokat a  területeket, amelyek a devizahitelek arányán kívül minden másban, például iskolázottságban, településméretben, vagy jövedelemszintben hasonlóak voltak 2008 előtt, azt találták, hogy a gazdasági válságnak súlyosabb következményei voltak 2008 után ott, ahol arányaiban több volt a devizahitel a teljes hitelállományon belül. Meglepő módon azok a háztartások is sokkal rosszabb helyzetbe kerültek ezeken a területeken, akik forintban vettek fel hitelt, sőt, még azok is, akik nem vettek fel hitelt egyáltalán.”

„Ahogy a svájci frank árfolyama megugrott, a devizahiteles területeken a lakosság fogyasztása jelentősen és tartósan csökkent. A helyi keresletre építő vállalkozások a kisebb fogyasztásra elbocsátásokkal reagáltak, tovább csökkentve a helyi keresletet, ami újabb elbocsátásokhoz vezetett, végső soron jelentősen megnövelve a munkanélküliséget” – szól a cikk következtetése. Hozzáteszik, hogy „a 2008-as évhez képest 2009 és 2014 között évente átlagosan 92 000-rel több munkanélküli volt az országban, és ebből a többletből kb. 43 000 a devizahitelek hatásának volt köszönhető. A devizahitelek válság előtti népszerűsége nem meglepő. Sok százezer család jutott így lakáshoz, megfizethetőnek tűnő feltételekkel. Most már látjuk, hogy fontos lett volna gátat szabni ezeknek a folyamatoknak, nem csak ezeknek a családoknak, hanem az egész gazdaság a védelmében is.”

A devizahitelezés oly mértékben gyengítette a gazdasági-társadalmi szövetet, hogy még azon magyar háztartások esetében is érezhetők voltak a negatív hatások, akik nem vettek fel devizahitelt. A pénzügyi szektorban tovagyűrűző hatások elől senki sem tudott „elbújni”: – szól a cikk következtetése. Hozzáteszik, hogy „

Korábbi írásunkból

Megítélésünk szerint – politikai gazdaságtani megközelítésben – sajátos érdekszövetség alakult ki a többségében külföldi tulajdonú és térségünkben extra hozamokat elérő bankszektor és a balliberális kormányzat között. A bankok teljesen szabadon tevékenykedhettek és értékesíthettek hibás termékeket, ezzel extraprofitokat termelve a nyugati anyabankoknak, miközben a fegyelmezett költségvetési politikára képtelennek bizonyuló balliberális kormányok a kamatok magasan tartására kényszerültek, amivel devizahitelezésbe terelték a lakosságot: folyamatos gazdaságpolitikai hibáik rakták le az újabb történelmi tévedések alapjait.

A külföldi bankok hitelei jelentették azt az átmeneti jóléti illúziót, amellyel a politikai hatalom egy ideig még megtarthatónak tűnt, a szocialista fridzsiderkapitalizmus mélyszegénységben élő tömegei pacifikálhatók voltak. Másrészt, a szegénységben ragadó milliók a központi kormányzat segélypolitikájától váltak függővé – a hatalom megtartásának lényege ebben az esetben a polgárosodási folyamat visszatartása, a hazai tőkefelhalmozás lassítása volt. Ebben a hatalmi struktúrában a külföldi gazdasági érdekcsoportok honi képviselőiként működő kormánypártok szervezték függő viszonyrendszerbe a magyar társadalom jelentős részét. A rossz gazdaságpolitika pedig rossz politikához vezetett – ahogyan arra egykor John Maynard Keynes is utalt –, a kormánypártoknak nem maradt más, mint egyfajta hideg polgárháború, amelyben a jólét elvesztése után már a biztonság, mint alapvető érték is megkérdőjeleződik, különösen a vidéki Magyarországon.

Megítélésünk szerint – politikai gazdaságtani megközelítésben – sajátos érdekszövetség alakult ki a többségében külföldi tulajdonú és térségünkben elérő bankszektor és a balliberális kormányzat között. A bankok teljesen szabadon tevékenykedhettek és értékesíthettek hibás termékeket, ezzel extraprofitokat termelve a nyugati anyabankoknak, miközben a fegyelmezett költségvetési politikára képtelennek bizonyuló balliberális kormányok a kamatok magasan tartására kényszerültek, amivel devizahitelezésbe terelték a lakosságot: folyamatos gazdaságpolitikai hibáik rakták le az újabb történelmi tévedések alapjait. A külföldi bankok hitelei jelentették azt az átmeneti jóléti illúziót, amellyel a politikai hatalom egy ideig még megtarthatónak tűnt, a szocialista fridzsiderkapitalizmus mélyszegénységben élő tömegei pacifikálhatók voltak. Másrészt, a szegénységben ragadó milliók a központi kormányzat segélypolitikájától váltak függővé – a hatalom megtartásának lényege ebben az esetben a polgárosodási folyamat visszatartása, a hazai tőkefelhalmozás lassítása volt. Ebben a hatalmi struktúrában a külföldi gazdasági érdekcsoportok honi képviselőiként működő kormánypártok szervezték függő viszonyrendszerbe a magyar társadalom jelentős részét. A rossz gazdaságpolitika pedig rossz politikához vezetett – ahogyan arra egykor John Maynard Keynes is utalt –, a kormánypártoknak nem maradt más, mint egyfajta hideg polgárháború, amelyben a jólét elvesztése után már a biztonság, mint alapvető érték is megkérdőjeleződik, különösen a vidéki Magyarországon.

(MTI, Makronóm, címlap: MTI/Mohai Balázs)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2021. október 05. 21:33
..... höhöhö.... igaz, ami igaz - barátaim a horvátok! Merthogy ez csak náluk van így...
rókabácsi
2021. szeptember 25. 11:42
igérni minden hűlye tud!
Sincero
2021. szeptember 25. 09:28
Fletóék a moziban éppen az Elq"rtuk c. filmet nézik.
tetx
2021. szeptember 25. 09:28
12 évvel ezelőtt kellett volna retkek, most már hiteltelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik