Energiaválságba lökte Európát Brüsszel, de megoldás helyett most kivégezné a lengyel energiatermelést is

2021. szeptember 22. 09:15

A lengyel kormány nem zárja be a Turów bányát, reagált hétfőn Piotr Müller kormányszóvivő az Európai Unió Bíróságának aznapi ítéletére, miszerint Varsónak napi 500 ezer euró pénzbüntetést  kell fizetnie az Európai Bizottságnak a cseh-lengyel határ menti bányában zajló szénkitermelés folytatódása miatt.

2021. szeptember 22. 09:15
null

Kirúgná Brüsszel a lengyel energiaellátás lábát

Az ítélet aránytalan, a valós helyzettel nem indokolható, húzta alá Müller a luxembourgi ítélet közzététele után kiadott közleményben.

Lengyelország kezdettől fogva azon az állásponton van, hogy a lengyel energiatermelés hét százalékáért felelős Turów bánya működésének leállítása veszélyezteti a lengyel villamosenergia-ellátás stabilitását – hangsúlyozta a szóvivő.

Kifejtette: a bánya bezárása negatív hatással lenne lengyelek millióinak energiabiztonságára, tágabb értelemben az egész Európai Uniót is veszélyeztetné.

A szóvivő kiemelte: a varsói kormány a Prágával ez ügyben kialakult vitában konszenzusos megoldásra törekszik, és tekintettel van a helyi társadalom érdekeire is. A hétfői ítélet viszont szembemegy a konszenzusos rendezéssel – hangsúlyozta.

A megegyezésre törekvő lengyel álláspont legjobb bizonyítéka az, hogy a cseh féllel folyamatban vannak egy nemzetközi megállapodás tető alá hozását célzó tárgyalások, melyeknen éppen hétfőn is volt egy fordulójuk – tette hozzá.

Müller azzal is érvelt, hogy az uniós bíróság döntései semmilyen tekintetben sem sérthetik a tagállamok nemzetbiztonságát, amelynek része az energiabiztonság is.

A szénalapú energiatermelés különösen aktuálissá vált a napokban, hiszen az unió energiapolitikája szép lassan elsorvasztotta ezt a területet, ami most kezd nagyon hiányozni, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy a zöld lobbi energiaválságba sodorta Európát.

.

Sok a konfliktus, de a lengyelek kitartanak

A legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás Turów bányai részlege hétfői nyilatkozatában drasztikus, nemzetközi méretű tiltakozó akciókat helyezte kilátásba az uniós ítélet kapcsán, és felszólította a kormányt, hogy foglaljon el egyértelmű álláspontot ez ügyben. A nyilatkozat szerint az ítélet kétségbe vonja a lengyel uniós tagság értelmét.

A prágai kormány tavaly panaszolta be Lengyelországot az Európai Bizottságnál, amely az uniós bíróság elé vitte ügyet, mondván, hogy Lengyelország megsértette az uniós előírásokat. Az EU bírósága május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában.

A cseh kormány attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő már májusban közölte, hogy nem tartja be a bánya működésének felfüggesztésével járó bírósági döntést, mert annak súlyos negatív gazdasági következményei lennének Lengyelország számára.

 

(MTI, Makronóm, címlap: az energetikai szektorban és a bányavállalatoknál dolgozók tüntetnek szakszervezeteik felhívására a lengyel miniszterelnöki hivatal előtt Varsóban 2021. június 9-én. Lengyelország a szén felhasználásának korlátozása miatt hosszú távon energiahordozó-importra kényszerülhet, miközben a bányászatban dolgozók az utcára kerülhetnek.
MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2021. szeptember 30. 23:42
Merkel kancellárek leállították az atomerőműveket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik