Az eddig kitermelhetetlen olajkészletek felhasználásával növelik a hidrogéntermelést texasi kutatók

2021. szeptember 10. 13:13

A Texasi Egyetem kutatói a helyben történő (in-situ) égetés és a szén-dioxid tárolás innovatív kombinációjával próbálják a kiaknázatlan olajkészleteket tiszta hidrogén-energiává alakítani. Az egyetem Gazdasági Geológiai Hivatalának Földrendszerek és környezet csoportjának vezetője, Ian Duncan elmondta az Eurekalert hírportálnak, hogy a céljuk az, hogy viszonylag olcsó hidrogént állítsanak elő, miközben a szén-dioxidot a tározó más részein megkötik. Ezáltal szénmentes hidrogént állítanának elő egy olyan energiaforrásból, amely egyébként kihasználatlan maradna, hiszen egyre többen érvelnek amellett, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat a föld alatt kellene tartanunk, örökre.

2021. szeptember 10. 13:13
null

A nettó nulla kibocsátáshoz új technológiákra van szükség

Jennifer M. Grandholm amerikai energiaügyi miniszter idén júniusban jelentette be a Hydrogen Shot programot, amely az Energiaügyi Minisztérium (DOE) Energy Earthshots kezdeményezésének első eleme. Az amerikai program célja, hogy egy évtizeden belül 80 százalékkal, kilogrammonként 1 dollárra csökkentse a tiszta hidrogén előállítási költségét. Ez része a minisztérium azon tervének, miszerint szeretnék még ebben az évtizedben felgyorsítani a bőséges, megfizethető és tiszta energiaforrások fejlesztését. Ez nagyban hozzájárulna az Egyesült Államok által meghatározott nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás tervének eléréséhez, melyet 2050-re igyekeznek elérni. 

Texas-ban minden feltétel adott az olaj hatékony kiaknázásához

Duncan kutatása a Texas állambeli előrehaladott erőforrás-hasznosítási (STARR) program részét képezi, aminek az a célja, hogy enyhítse a közelgő energetikai átállás gazdaságra gyakorolt nyomását az államban. Duncan elmondta, hogy

az Amerikában található tározókban lévő kőolaj mintegy fele a földben marad, mert a jelenlegi technológiák és árak mellett soha nem válik kitermelhetővé - vagy nyereségesen felszínre hozhatóvá.

Szerinte Texas viszont jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a felszín alatti hidrogéntermelés előnyeit, mivel hatalmas olajkészletekkel, jól kiépített kitermelői-infrastruktúrával, valamint kiterjedt csővezetékhálózattal rendelkezik. 

A kőolajat hőforrásként hasznosítják a hidrogén előállításához

Duncan csoportja jelenleg új megközelítéseket dolgoz ki a Texas Advanced Computing Center által hozzáférhető szuperszámítógépek felhasználásával, a hidrogéntermeléshez elengedhetetlenül szükséges többfázisú áramlás és termikus hatások modellezésére. A szakemberek kutatásai a természetes tározókban lévő olaj in-situ, azaz a helyszínen történő elégetésére összpontosítanak, ezeket alkalmazzák ugyanis hőforrásként. Ennek a hőnek a felhasználásával képesek a metánt, a szén-monoxidot és más gázokat hidrogénné és szén-dioxiddá átalakítani. Duncan szerint

az eljárás a finomítókban alkalmazott ipari gázosítási és gőzreformálási folyamatokat másolja le. 

A Eurekalert idézi továbbá Scott Tinkert, aki a Gazdasági Geológiai Hivatal igazgatója, és elmondta, hogy az energiaiparban már több mint egy évszázada folyik az átállás a kisebb sűrűségű szénalapú üzemanyagokról a nagyobb sűrűségű hidrogénre. Úgy véli, Duncan csoportjának kutatása rendkívül jól illeszkedik ebbe a fejlődési folyamatba. 

(fotó: MTI/EPA/Bernd Settnik)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2021. szeptember 21. 17:14
Üzemanyagcellás autót a népnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik