2023 lehet az autóforradalom éve: a Tesla kormány nélküli autót dobna a piacra

2021. szeptember 9. 20:27

Írta: Rádi Balázs
A Tesla vezére, Elon Musk újabban egy huszonötezer dolláros – átszámítva körülbelül hét és félmillió forintos – kormánykerék nélküli autó tervein dolgozik.

Musk először a tavalyi Tesla Akkumulátor Napján részletezte a terveit, miszerint egy szélesebb réteg számára elérhető – 25 ezer dolláros, azaz hozzávetőleg hét és félmillió forintos –, teljesen önvezető autót dobna piacra. Az alacsony árat azzal magyarázza a cégvezér, hogy egy újfajta akkumulátorcellát fognak használni, és a gyártási folyamatok hatékonyságát is növelik, ennek köszönhetően 50 százalékkal csökkenhet az akkumulátor költsége – olvasható az Electrek műszaki hírportálon. 

Az amerikai cégvezér azt állítja, hogy 2023-ra sikerül teljesen önvezetővé tenni az autót, ezért is ábrázolják számos látványterven kormány nélkül.

A Tesla jelenleg az önvezető szoftver béta verzióján dolgozik, amelyhez még mindig szükséges az emberi segítség, viszont a cél – az USA kormányának segítségével – egy olyan szoftver kidolgozása, amely kormány és pedálok nélkül működteti az autót és biztonságosabbá teszi a közlekedést.

A KSH ábrája mutatja, hogy 2019-ben 602 fő hunyt el közúti balesetben Magyarországon. Ugyan az elmúlt években csökkenő tendencia figyelhető meg a végzetes közúti balesetek számában, de minden emberélet felbecsülhetetlen. Az önvezető autó ígérete egy sokkal biztonságosabb közlekedés, az emberi hibák kiküszöbölésével.

Az Electreknek nyilatkozó források szerint a gyártás akár már 2023-ban megkezdődhet abban az esetben, ha sikerül megoldást találni az autonóm jármű kivitelezésére. A Tesla pedig híres arról, hogy szabadalmai nyilvánosan elérhetőek a cég honlapján, így akár futótűzként terjedhet a tökéletesített önvezető rendszer, ezzel egyfajta forradalmat robbantva ki az autóiparban. 

Fotó: Tesla hivatalos oldala

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés