Tálib szóvivő: Az afgánok csak gazdasági migránsok, a jobb élet reményében tartanak nyugatra

2021. augusztus 25. 11:30

Írta: Rádi Balázs
A tálibok szóvivője szerint az afgánok a szegénység elől menekülnek, nincs terror.

Az afgán lakosok már felkészültek arra, hogy mindent hátrahagyva, akár életüket kockáztatva, új életet kezdjenek egy másik országban – írja a SkyNews. 

Dr. Suhail Shaheen, a tálibok szóvivője szerint az afgán lakosok csak gazdasági okokból hagyják el az országot. „Mindenkit biztosíthatok afelől, hogy nem félelemről vagy aggodalomról van szó” – jelentette ki a szóvivő. „Afganisztán szegény ország, a lakosság hetven százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

Ez egyfajta gazdasági migráció, a jobb élet reményében szeretnének letelepedni a nyugati országokban”

– fejtette ki Dr. Shaheen. 

Erdogan már üzent az EU-nak az afgán migrációval kapcsolatban, Törökország nem akar Európa „migránsraktárává” válni

A török államfő leszögezte, hogy országa nem az a hely, „ahová és ahonnan aki csak akar, be- és kiléphet, ahol kénye kedve szerint mozoghat”. A török társadalom ugyanakkor nem csak magára gondol, és nem fordít hátat azoknak, akik az ajtajához érkeznek – tette hozzá egyúttal. Erdogan közölte, hogy jelenleg 180 ezer regisztrált, és mintegy 120 ezer regisztrálatlan afgán migráns él Törökország területén. A török vezető jelezte, hogy országa erősen zárja majd a határait, és a jelenleg a területén tartózkodó illegális migránsokat haza fogja küldeni. „Hogy más útvonalon hova mennek, az már az ő dolguk” – mutatott rá.

A brit lap fenntartásokkal kezeli a szóvivő kijelentéseit, arra hivatkoznak, hogy sokat hallunk az afgán állampolgárok és menekültek félelmeiről. Nemrégiben olyan videófelvételek láttak napvilágot, ahol afgánok beszélnek arról, hogy a tálibok házról házra járnak és fenyegetik az embereket, főleg a korábbi kormányzati dolgozókat. Arról is beszélnek, hogy egyes tartományokban a lányiskolákat is bezárják.

„Ezek mind hamis hírek” – válaszolt Dr. Shaheen a vádakra. „Biztosíthatom önöket, hogy az ellenfeleink számos jelentése nem a valóságon alapul” – folytatta.  

Az elmúlt napokban 300 diákot – főleg lányokat – telepítettek át a biztonságuk érdekében Katarba. A nők keményen küzdöttek a jogaikért Afganisztánban – legfőképp az oktatásukért és az alapvető szabadságjogaikért –, de sokan közülük rettegnek a tálib uralom hatásaitól és a lehetséges veszteségektől – mutatott rá a SkyNews. 

Dr. Shaahen erre azt válaszolta, hogy

„Nem veszíthetnek semmit, csak ha nem hordják a hijabot, de hordani fogják a hijabot...

A nők ugyanazokkal a jogokkal fognak rendelkezni, mint az önök országában, azzal a különbséggel, hogy hijabot kell hordaniuk.” 

A nők többsége fél újra munkába állni, vagy kötelezik őket az otthonmaradásra, illetve az afgánok attól is tartanak, hogy a nemzetközi csapatok és a külföldi média kivonulása után az ország helyzete romlásnak indul – írja a brit lap. 

„Mindenki sokat szenvedett. Vérontás, pusztítás, mindent láttunk, de a múlt az a múlt, a jövőre akarunk koncentrálni a továbbiakban” – védekezett a tálib szóvivő.

Borítókép: Sky News Youtube csatornája 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés