Tready: leküzdi az akadályokat a technikás terepre tervezett robot

2021. augusztus 23. 14:49

A durva terepen való közlekedésre tervezett robotok esetében, jellemzően taposó és lábakon járó modellek léteznek. Azonban az új Tready robot ötvözi a két megközelítést és a lehető legjobbat hozza ki a technikákból. A négy taposó "uszonya" segítségével szinte nincs olyan terepviszony, ami rövid távon kifogna rajta.

2021. augusztus 23. 14:49
null

Felhasználási területei

A pittsburghi székhelyű HEBI Robotics által gyártott robotot olyan feladatok elvégzésére tervezték, mint a keresés és mentés, az ipari ellenőrzés vagy egyszerűen a robotika tanulmányozása. 

A Tready azoknak javasolt, akiket egy robusztus és ügyes mobil robot érdekel, amely sokféle terepen képes navigálni

 – mondta el Kamal Carter, a cég munkatársa.

Így működik Tready

A robot felépítése egy központi, téglalap alakú testből áll, amelynek négy, külön-külön vezérelhető, mozgatható lába van, mindegyiknek a végén egy-egy hernyótalpas gumilábbal. A „flippereknek" nevezett futófelületek vízszintes helyzetben maradnak, amikor a robot viszonylag egyenletes talajon mozog, és finoman fel-le mozognak, hogy kövessék a terep adottságait.

Amennyiben a Tready valamilyen akadályba ütközik, például egy kidőlt fatörzsbe vagy egy nagy sziklába, akkor az elülső uszonyait képes felrakni a tárgy tetejére, és azok segítségével ráemelni magát. Ugyanilyen megoldásban képes lépcsőkön fel- és lemászni, valamint, ha felborul, korrigálni tudja magát. Ezenkívül, mivel a robot IP67-es vízállóságú, akár fél órán keresztül is kibírja, ha egy méter mélyre alámerül.

További specifikációk

A Tready hossza 1100 mm, szélessége 485 mm, ha az uszonyok laposan fekszenek, súlya 25 kg, a csúcssebessége pedig 0,5 méter másodpercenként, a négy mellékelt (és cserélhető) lítium akkumulátor töltése körülbelül két-három órát vesz igénybe. A fedélzeti Intel NUC miniszámítógép előre programozható, de akár a robot vezeték nélkül is vezérelhető Wi-Fi segítségével, egy iOS vagy Android alkalmazást használva. Felszerelhető perifériás eszközökkel is, mint például kamerákkal vagy robotkarokkal.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik