Szempillantás alatt reagált a kormány a vállalkozások kérésére: itt vannak a részletek

2021. július 16. 19:15

Írta: Rádi Balázs
Még a kormánypártisággal nem vádolható Telex is elismerően írt a kormány Technológiaváltó támogatási programjáról, amelyre annyian pályáztak, hogy pár perc alatt betelt a keret. Gyors válaszként a kormány duplájára emelte a program keretét – százról kétszáz milliárdra. A támogatás előnye, hogy nem ingyenpénz, teljesítményhez kötött, így a „kettes tanulók” már be sem kerülhettek a támogatottak közé. A program részleteiről György Lászlót, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárát kérdezte a Makronóm. Interjúnk.
Óriási érdeklődés mutatkozott a hazai vállalkozók körében az első új uniós pályázat iránt, a keret néhány perc alatt betelt. A kormány rendkívül gyorsan reagált: György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára videóban már jelezte is, hogy a Technológiaváltó támogatási program ütemeit összevonva most egyszerre elérhetővé válik a teljes 200 milliárdos keret a vállalkozások támogatására. A benyújtási idő kezdetén lezárt minden pályázatot befogadnak, a pályázatokat pontszám alapján sorba rendezik, hogy a legversenyképesebb fejlesztések valósuljanak meg. „Meghallgattuk a vállalkozások kéréseit, mert az újraindítás csak együtt sikerülhet!” – írta a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár Facebook-bejegyzésében. Amint a György Lászlóval készült interjúnkból kiderül, a pályázat korántsem azért népszerű, mert könnyű feltételekkel osztanának „ingyenpénzt”.

Nem gondolja, hogy túl szélesre nyitották a kaput, így a kevésbé érdemes cégek, a „kettes tanulók” is bekerülhetnek a támogatottak közé?

A felhívásban rögzítettük, hogy minden támogatott cégnek vállalnia és teljesítenie kell, hogy a GDP-növekedés üteménél legalább kétszer gyorsabban bővül. Másrészt a nyerteseknek végre kell hajtaniuk azokat az alapvető technológiai beruházásokat, amelyek segítségével a legjobbak közé kerülnek,  a gazdaság húzóerejévé válnak. Feltételesen vissza nem térítendő támogatásról van szó, tehát

ha e feltételeket a pályázó nem teljesíti, akkor vissza kell fizetnie a támogatást.

Vagyis ebben a pályázati konstrukcióban nincsenek „kettes tanulók”.

Nem volt túl gáláns a támogatási szabályrendszer és a jogosultság feltételrendszere? Lehet, hogy ezért alakult ki ilyen óriási túligénylés kezdetben.

Az igaz, hogy szélesre tártuk a kaput, de ennek megvolt az oka. Vannak ugyanis olyan, szolgáltató szektorokban működő cégek, amelyek a korábbi pályázati támogatási körökből kimaradtak. Ezek ráadásul egy főre vetítve nagy hozzáadott értéket termelnek, ezért fontos célunk, hogy segítsük a fejlődésüket.

Másrészt vannak olyan ágazatok, amelyeket másoknál jobban próbára tett a válság, és most ezért van szükségük támogatásra.

A vállalkozókkal kilenc körben egyeztettünk – jómagam háromszor jártam végig a megyei kereskedelmi és iparkamarákat

–, a megbeszélések eredményeként született meg a Technológiaváltó támogatási program.

Ez az első olyan pályázat, ahol komoly hozzáadott érték-növekményt várnak el a cégektől. A kormány tehát csak jelentős teljesítmény fejében ad pénzt vállalkozóknak?

Igen, ahogy már említettem, a cégeknél keletkező hozzáadott értéknek kétszer olyan gyorsan kell bővülnie, mint a nemzetgazdaságnak, különben vissza kell fizetniük a megítélt támogatást. Erre a vállalkozók azt mondták, hogy komoly, de méltányos eljárás, mert így bánunk felelősen a rendelkezésre álló forrásokkal.

A vállalkozásoknak emellett olyan beruházásokat kell megvalósítaniuk, amelyek átvezetik őket a 21. századba.

Kizárólag akkor jár egy cégnek támogatás, ha az ágazatára és méretére jellemző, alapvető digitalizációs, technológiaváltó, robotizációs, automatizációs, ipar 4.0 vagy adatgazdálkodási beruházásokat végrehajtja. Nemcsak kimagasló növekedést várunk el tehát attól, aki támogatást kér, hanem rámutatunk azon területekre is, amelyek megalapozhatják a gyors teljesítményjavulást.

Azt még egy  ellenzéki hírportál is elismerte, hogy a vállalkozásoknak volt idejük felkészülni, az igényeket látva pedig dicséretesen gyorsan váltott a kormányzat. Számítottak ekkora túligényésre? Hogy alakulhatott ez így?

Tudtuk, hogy vonzó lesz a konstrukció, és jelentős lesz az igény, mert volt viszonyítási alapunk. Tavaly egy nagyon hasonló konstrukció vizsgázott. Akkor az volt a kritérium, hogy abban az esetben nem kell visszafizetni a támogatást, ha egy cég legalább a munkavállalóinak 90 százalékát megtartja. Tavaly a százmilliárdos keret – a kiírásban foglaltaknak megfelelően 130 milliárdig történő túlhúzással – három hét alatt telt be, a mostaninál jóval lassabban.

A mostani pályázati konstrukciót valóban már tavaly decemberben társadalmi egyeztetésre bocsátottuk, a végleges változat lényegi elemeit tekintve 90 százalékban megfelel az akkori terveknek. Ez azt jelenti, hogy a cégeknek több mint fél évük volt felkészülni erre a beruházásösztönző támogatási programra. Úgy látjuk, a rendkívüli érdeklődést mindemellett az is indokolja, hogy

vállalkozásaink az európai vetélytársainknál gyorsabb újraindításnak köszönhetően optimistábbak, nagyobb beruházási kedvvel tekintenek a jövőbe.

A második és harmadik szakaszban meghirdetésre tervezett százmilliárd forintot előrehozták. Akkor a későbbi körökben már nem lesz forrás? Mi lesz azokkal, akik a későbbi szakaszokra készültek volna?

A százmilliárd előrehozása technikai kérdés, mert így tudunk azonnal ráemelni az összegre. De már vizsgáljuk annak lehetőségét is, hogyan folytatódhatna újabb szakasszal a felhívás, addig is a vállalkozások türelmét kérjük. Ráadásul még csak a 2021-27-es időszak elején vagyunk, folyamatosan hirdetjük majd meg a magyar kkv-k versenyhelyzetének megerősítését szolgáló újabb pályázatokat is.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés