Kína panaszt tett a WTO-nál az ausztrál dömpingellenes intézkedések miatt

2021. június 24. 17:06
Kína panaszt tett a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az egyes termékeit érintő ausztrál dömpingellenes intézkedések miatt – közölte a kínai kereskedelmi minisztérium csütörtökön.

A minisztérium internetes oldalán közzétett közlemény szerint a Canberra által a kínai gyártású vasúti kerekekre, szélturbinákra, valamint rozsdamentes acélból készült mosogatótálcákra kivetett antidömping vámok ellen tesznek panaszt.

A lépés feltehetően válasz arra, hogy Ausztrália a múlt héten szintén panaszt nyújtott be a WTO-hoz az ausztrál borokra vonatkozó kínai pótvámok miatt.

A kínai-ausztrál kapcsolatok az utóbbi években egyre feszültebbé váltak. 2018-ban Canberra nemzetbiztonsági aggályokra kizárta a Huawei kínai telekommunikációs óriást az ötödik generációs (5G) mobilhálózata kiépítéséből, jóllehet a kínai vállalat számos alkalommal tagadta az eredetileg az amerikai fél által felhozott nemzetbiztonsági vádakat. A viszony tovább mérgesedett azt követően, hogy Scott Morrison ausztrál miniszterelnök tavaly vizsgálatot sürgetett a koronavírus eredetének feltárására. A kínai vezetés válaszul gazdasági szankciókat alkalmazott, akadályozva egy sor ausztrál termék – a többi között bor, szén és marhahús - behozatalát.

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság május elején közölte: Peking határozatlan időre felfüggesztette a magas szintű gazdasági kapcsolattartást Canberrával. Az ausztrál fél pedig még áprilisban jelentette be, hogy felmondta a kínai Egy övezet, egy út globális gazdasági-infrastruktúrális kezdeményezés ausztrál részről kötött megállapodásait.

(MTI, fotó: MTI/EPA/Vu Hong)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés