Felmérés: aki részesedést vásárolna magyar cégekben, az most lépjen

2021. június 24. 16:26
A döntéshozók többsége (76 százalék) arra számít, hogy a koronavírus-járvány utóhatása időben felgyorsítja a vállalati üzletrész-eladásokat – derül ki az EY legfrissebb felméréséből.

A január és március között világszerte 1040 nemzetközi felsővezető megkérdezésével készített 2021 Global Corporate Divestment Study, eredményei szerint tízből nyolc döntéshozónak csak a tervezett áron alul sikerült megválnia üzleti érdekeltségétől a legutóbbi tranzakciója során. A várakozásoknál gyengébb eredményeket a válaszadók háromnegyede (77 százalék) a portfóliója vagy üzleti stratégiája felülvizsgálatának hiányosságaival magyarázta.

A tanulmány alapján az üzleti vezetők több mint fele (56 százalék) két éven belül értékesítené valamely érdekeltségét, kihasználva az élénk tranzakciós piacot.

A folyamatosan változó technológiai környezet közvetlen hatással van szinte minden vállalati szereplő (94 százalék) tranzakciós terveire. A fenntarthatósági (ESG) szempontok is kiemelt tényezőnek számítanak a tranzakcióknál a megkérdezett eladók közel fele (46 százalék) szerint.

Az EY elemzése szerint a tranzakciók összértéke a pandémia ellenére is nőtt 2020-ban az előző évi értékekhez képest. Ebben a vállalatok portfoliótisztítási törekvései mellett az akvizíciók finanszírozására szolgáló források elérhetősége is közrejátszott.

Vaszari Péter, az EY stratégiai és tranzakciós tanácsadás üzletágának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország ma a finanszírozási lehetőségek különösen széles skáláját kínálja azoknak a kkv-knak és nagyvállalatoknak egyaránt, amelyek akvizíciók révén kívánnak megerősödni,

illetve terjeszkedni, akár az országon belül, akár a régióban. Ennek is köszönhető, hogy Magyarországon tavaly 4 százalékkal bővült az M&A piac a 2019-es szinthez képest. Mindez arra enged következtetni, hogy a globális pénzügyi válságból a vállalatok megtanulták, hogy az időszakos visszaesés ideális lehetőséget kínálhat olyan minőségi eszközök megszerzésére, amelyek gyorsabb növekedést eredményezhetnek a fellendülés során.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés