Energiatakarékos és környezetbarát hőtárolási módszert fejlesztettek ki Bácsalmáson

2021. június 22. 8:48
Energiatakarékos és környezetbarát hőtárolási módszert fejlesztett ki az építőipari termékeket gyártó Thermofoam Kft. bácsalmási telephelyén. A módszer hőtároló mikrokapszuláknak köszönhetően működik, amelyek egyebek mellett hőszigetelő anyagba vagy a vakolatba keverve fejtik ki hatásukat – tájékoztatta hétfőn az MTI-t a cég ügyvezetője.

A beruházás 608 millió forint uniós és mintegy 140 millió forint saját forrásból valósult meg a veszprémi Pannon Egyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközponttal együttműködve.

Pirityi László János elmondta, a módszer lényege az, hogy

a mikrokapszulák hőtároló anyagot tartalmaznak, amely felmelegedéskor megolvad és így hőt von el a környezetéből, lehűléskor pedig megdermed és a felvett hőt leadja belső környezetének, így stabilizálódik az épület belső hőmérséklete.

Az olvadási hő hetven, nyolcvanszorosa a fajhőnek, így kisebb térfogaton sokkal nagyobb hőtárolásra van mód a mikrokapszulák alkalmazása révén, mint a folyadékhő tárolás esetében például a hagyományos fal- és padlófűtés alkalmazásakor.

A mikrokapszulás szigetelés költsége egy átlagos családi ház esetében egymillió forint alatt van – tette hozzá. A módszer iránt elsősorban a családi házak, könnyűszerkezetes épületek kivitelezői érdeklődhetnek majd. A fejlesztők hosszú távú célja a környező országok, köztük a Nyugat-európai térség ellátása.

Nemzetközi piackutató cégek szerint 2018 és 2025 között

Európában a mikrokapszulázott hőtároló anyagok piacán mintegy 20 százalékos növekedés várható

– jegyezte meg a szakember.

A kísérleti üzem évi maximum mintegy 100 tonna mikrokapszula előállítására képes, egy 100 négyzetméteres lakóház esetében mintegy 250 kilogramm kapszulára van szükség – mondta.

Pirityi László János beszélt arról is, hogy együttműködnek egy többéves projekt előkészítésében, amely nulla energiaigénnyel működtethető készházak elterjesztését célozta meg. Ezen a készházakat előállító Bergerházak Kft.-vel, illetve a Nebraska Kft.-vel, valamint kutatóintézeti partnerekkel dolgoznak.

Tájékoztatása szerint hasonló elven működő, de más technológiával gyártott hőtároló mikrokapszulát már használnak Németországban számos középületben. A gyártás azonban a közelmúltban Németországból átkerült az Egyesült Államokba, így Európában egyedül a Thermofoam Kft. foglalkozik mikrokapszulás hőtároló előállításával.

A Thermofoam Kft. 1994-ben jött létre, magyar magánszemélyek tulajdonában áll. Fő telephelye Felsőpakonyban, fióktelepe Bácsalmáson működik. Legrégebbi termékcsoportja a SOLFLEX márkanév alatt futó hő-visszaverő fólia család, amit egyebek mellett különböző műanyag fóliák feldolgozása, tűzgátló szigetelőanyagok előállítása követett.

A cégnél 83-an dolgoznak, 2019-ben az árbevétele 1,464 milliárd forint, eredménye 102 millió forint volt, a tavalyi évet 1,687 milliárd forint árbevétellel és közel 77 millió forint nyereséggel zárta.

(MTI, fotó: Panelház utólagos külső hőszigetelésén dolgoznak szakemberek a debreceni Cívis utcában 2017. július 12-én.MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés