Bárki tanulhat 3D-nyomtatást Pécsen

2021. június 17. 16:44
Mindenki számára nyitott képzések indulnak abban a háromdimenziós (3D) technológiákat alkalmazó nyomtatási és vizuális központban, amely a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán létesült a közelmúltban – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.

Mint arra a PTE közleményében emlékeztettek, egy – a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) 1,85 milliárd forintos támogatásával megvalósuló – európai uniós projekt részeként kialakított „3D Nyomtatási és Vizualizációs Központot” a PTE Műszaki és Informatikai Kar kampuszán nyitották meg.

Közölték: a központ szakemberei nemcsak a gyártástechnológiával, hanem modern képalkotási megoldásokkal, egészségügyi és műszaki tervezéssel, fejlesztéssel egyaránt foglalkoznak, munkájuk szorosan kapcsolódik a szimulátoros gyakorlati orvosképzéshez,

az orvosi képalkotáshoz, illetve a protézisek és gyógyászati segédeszközök gyakorlati fejlesztéséhez.

Azt írták, hogy a központ a jövőben tanfolyamok segítségével igyekszik megismertetni az érdeklődőket a háromdimenziós technológiával egy nyári és egy őszi kurzus keretében.

A teljesen kezdő szintről induló órákon a résztvevők először egy ingyenes és nyílt forráskódú szoftver segítségével elsajátíthatják a 3D-modellezés alapjait, majd a továbbiakban bemutatják számukra a hobbiszintű 3D-szkennelést, illetve a szkennelt modellek szerkesztését, végezetül pedig az elkészített vagy szkennelt modelljeiken keresztül megtanulhatják a 3D-nyomtatás alapjait.

A szervezők úgy tervezik, hogy a tanfolyamra már általános iskolás kortól is lehet jelentkezni, de akár családokat is várnak, sőt aktív 3D-hobbistáknak is hasznos lehet.

Borítókép: A 2018. június 18-i képen a Svájci Gárda tagjainak Jet Fusion 3D nyomtatási technológiával készült sisakjait mutatja Marcus Risi a 3d-prototyp.com nevű cég üzemében, a svájci Stansban. A mindenkori pápát védelmező 110 fős vatikáni testőrség két kilogrammos fém fejfedőit ezentúl 570 gramm műanyagból készítik, amely nem melegszik fel. Egy új sisak elkészítése egy napot vesz igénybe, szemben a fémsisakhoz szükséges 130 órával, és legyártásának költsége 900-1000 svájci frank (252-280 ezer forint) között mozog, ami olcsóbb a fém változatnál. A Vatikán 120 új sisakot rendelt, amelyek közül 98-at 2019. január 22-én osztottak ki a testőrség megalapításának 513. évfordulója alkalmából. Fotó: MTI/EPA-EFE/KEYSTONE/Urs Flüeler

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés