Máris indulok, 1 óra és ott vagyok New Yorkban!

2021. június 12. 16:10
A modern közlekedés a technológiai fejlődésnek köszönhetően jelentős változásokon megy keresztül. Az egyik új innováció pedig olyan végletekbe emeli az utazást, amiről eddig csak álmodoztunk.

A Venus Aerospace, egy űrrepülők gyártásával foglalkozó vállalat ígérete szerint világszerte bárhová elviszi az utasait nem több, mint egy óra alatt. Ennek érdekében hiperszonikus utasszállító repülőgépekkel forradalmasítaná a világ közlekedési ágazatát.

A társaság 3 millió dollárt gyűjtött márciusban, melyből a Mach 12 hiperszonikus űrrepülőgép megépítését tervezi.

Elképzelésük szerint az egész olyan lenne, mint egy hagyományos repülőgép, azzal a különbséggel, hogy a felszállás után a pilóta beizzítja a rakétákat, mellyel az űr szélére repíti a járművet. Ezután a gép visszaereszkedne a légkörbe, és a világ bármely pontján leszállna egy hagyományos reptéren.

A csapat egyik vezetője szerint a vállalatok néhány évtizedenként mindig újra megpróbálkoznak ennek az álomnak a megvalósításával, hiszen mindenki szeretne időt spórolni a mai világban. Azonban véleménye szerint nekik ez most ténylegesen sikerülhet is, hiszen új rakétamotorok és a kifejlett hiperszonikus technológia is a rendelkezésükre áll.

Az űrrepülőgép modelljét nyáron kezdik tesztelni, és várhatóan legalább egy évtizedes tesztelést igényel majd a forgalomba hozatala előtt. Ha a technológia működik, akkor a Venus Aerospace vezetőinek el kell döntenie, hogy a gépet először kereskedelmi vagy katonai célra fogják használni. 

A hiperszonikus űrrepülők előtt várhatóan már ennek az évtizednek a végén forgalomba fognak kerülni a modern szuperszonikus repülőgépek, mivel több startup vállalkozás is dolgozik ezzel a technológiával új repülőgépek fejlesztésén.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés