Kevesli az adókulcsot

Globális adóemelést és demokratikus, részvételi szocializmust szeretne a sztárközgazdász

2021. június 11. 14:39

Írta: Nagy Márton
Thomas Piketty kevesli, hogy a G7-ek csak 15 százalékos társaságiadó-minimumban állapodtak meg. A francia közgazdász arról is beszélt, hogy csak a demokratikus szocializmusra való átállással vehető fel Kínával a verseny.

Június első hétvégéjén immár 16. alkalommal rendezték meg a trentói közgazdasági fesztivált Észak-Olaszországban. A program idén igazán nemzetközi jelleget öltött, hiszen a világ legnevesebb közgazdászainak színe-java képviseltette magát – köztük nem mellesleg 5 közgazdasági Nobel-díjas tudós is. Mint az esemény leírásában írják, a COVID-19 radikális kihívás elé állította azt a gazdasági, szociális, politikai és kulturális keretrendszert, amiben mindannyian élünk. Ebben az új környezetben az államok által bevezetett szabályok és korlátozó intézkedések mindenki életére kihatással voltak, hiszen a legapróbb részletekig szabályozták azt. Éppen ezért lett a fesztivál témája: „Az állam visszatér. Vállalatok, közösségek és intézmények.” A legizgalmasabb előadásokról és a sztárközgazdászok véleményéről a Makronómon is beszámolunk: kövesse velünk az úttörő gondolatokat a következő napokban!

Thomas Piketty, a párizsi École des hautes études en sciences sociales közgazdász professzora éles kritikákat fogalmazott meg a nemzetközi közgazdászkonferencián tartott előadásán az észak-olasz Trento városában.

A neves tudós szerint két fő okból kifolyólag a nyugati világnak feltétlenül változtatnia kell a hozzállásán. „A globális felmelegedés valós, és meg kell változtatnunk az uralkodó ideológiát. A kínai államszocializmus szintén változásra késztet: az egy elnyomó rendszer, és a kapitalista országoknak komolyan kell venni, mert megvannak a maga erősségei.

A válasz pedig a demokratikus szocializmus, különösen a világ déli részén.”

– fejtetette ki a közgazdász.

A demokratikus, részvételen alapuló szocializmus sajátosságait boncolgatva a tudós két sajátosságot is kiemelt. Egyfelől utalt rá, hogy be kellene vezetni a progresszív adózást, mivel ma „a középosztály jelentős része azt érzi, hogy a gazdagok kibújnak az adózás alól”.

A közgazdász szerint a történelmi tapasztalatok is a progresszív adózás mellett szólnak, mivel amikor a Reagan adminisztráció 21 százalékra mérsékelte a leggazdagabbak jövedelemadóját, az nemhogy beindította volna a gazdasági növekedést, hanem épp ellenkezőleg: a nemzeti jövedelem növekedési üteme csökkeni kezdett. Ebből kiindulva Piketty úgy véli, hogy „a gazdagokra kivetett adók csökkentése nem indítja be a növekedést, így másféle jövedelemújraelosztás felé kell elmozdulnunk”. Ennek kapcsán felhozta, hogy

a jövőben meg kellene adóztatni a milliárdosokat, s az örökségre kivetett adó bevezetését is szorgalmazta.

Másfelől a részvételen alapuló szocializmus másik sajátosságaként említette a kisebb vállalatokban a hatalom megosztását a munkások és a tulajdonosok között. Ennek eléréséhez szerinte egy olyan plafont kéne bevezetni, mely limitálja az egy részvényes által leadható szavazatok számát.Thomas Piketty (j) a Festival dell'Economia di Trento 2021-es rendezvényén. (Fotó: Festival dell'Economia di Trento)

Zárásképp kitért a G7-országok pénzügyminisztereinek csúcstalálkozóján elfogadott globális minimumadó tervére is. Mindezt úgy kommentálta, hogy

„a 15 százalékos minimumérték botrányosan alacsony;

ha mi mind csupán 15 százaléknyi adót fizetnénk, nem lehetne finanszírozni az iskolákat vagy a kórházakat”. Piketty szerint „ez teljes őrültség”, s épp az az elképzelés válik most hivatalossá, hogy „a legnagyobb hatalommal bíróknak kevesebbet kelljen fizetni, mint a hétköznapi embereknek”.

Thomas Piketty napjaink egyik legmeghatározóbb francia közgazdászprofesszora. Fő kutatási területe a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenség és ehhez kapcsolódóan a társadalmi újraelosztás aktuális kérdései. Számos tanulmány és könyv szerzője, többek közt ő írta A tőke a 21. században című sikerkönyvet is.

Címlap: Festival dell'Economia Trento


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés