Soha nem látott mértékben lódult meg az amerikai feldolgozóipar teljesítménye

2021. május 4. 8:26
Áprilisban 14 éve, a felmérések kezdete óta a legnagyobb lendülettel nőtt a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államokban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges eredménye alapján.

Áprilisban a márciusi 59,1 pontról 60,5 pontra,

a valaha elért legmagasabb értékre emelkedett a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index az Egyesült Államokban.

A BMI előzetes értéke egy kissé magasabb volt, 60,6 pont. Az áprilisban elért végleges érték a valaha legmagasabb, amit a felmérések 2007 májusi kezdete óta a Markit regisztrált.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedési ütemét, 50 pont alatt értéke pedig csökkenésének a mértékét számszerűsíti.

A BMI áprilisi növekedéséhez elsősorban a termelési érték növekedése járult hozzá, valamint az új megrendeléseké, amelyek 2010 áprilisa óta nem emelkedtek olyan nagy mértékben, mint most. A beszállítói láncban azonban példa nélküli fennakadások következtek be áprilisban, ami viszont sokkal inkább a javuló működési kondíciók egyik tünete, semmint a romló feltételeké. Mindenesetre a beszállítói lánc fennakadása rontott valamelyest az üzleti bizalmi indexen. A nyersanyagárak növekedése pedig a beszerzési költségeknek 2008 júliusa óta a legmagasabb emelkedését idézte elő, ami viszont a termékárak emelkedéséhez fog vezetni.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés