Épp most árasztják el Amerikát génmódosított szúnyogokkal

2021. május 4. 16:58
Idén tavasszal az Oxitec biotechnológiai vállalat géntechnológiával módosított (GM) szúnyogok kiengedésével borzolta a kedélyeket Florida államban. Az Oxitec szerint ez a technológia segít leküzdeni a szúnyogok által terjesztett dengue-lázat és egyéb életveszélyes betegségeket, mely az utóbbi időben egyre nagyobb méreteket öltött.

A floridai őshonos szúnyogok egyre jobban ellenállnak a rovarölő szereknek, ezért a tudósok szerint jobb technikára van szükség az általuk hordozott betegségek leküzdésére. 

A biológusok szerint nincs más elérhető eszközük, ugyanis a szúnyoghálók nem jelentenek elég védettséget, a betegségekre adott vakcinák pedig nem 100 százalékban hatékonyak.

Az Oxitec tehát genetikailag módosította a szúnyogokat, és egy úgynevezett „önkorlátozó génnel” látták el őket, ami azt jelenti, hogy a szúnyogok szaporodása után az újonnan létrejövő nemzedék nem marad meg felnőtt korában, így nem tud tovább szaporodni, ezzel pedig csökkenthetik a teljes populációt. A vállalat ezenkívül „barátságosnak” nevezte a szúnyogait, mert csak olyan hímeket szabadítanak fel, amelyek a nőstényekkel ellentétben nem csípik meg az embereket és ezáltal nem is terjesztik a betegségeket.

Az Oxitec tervei körül komoly viták alakultak ki, és erős széthúzás érzékelhető a vélemények két pólusa között. A lakók felháborodtak, hogy az ő véleményüket nem kérték ki megfelelően, pedig rájuk lesz legnagyobb hatással ez a projekt. 

Valamint arról is lehet hallani, hogy korábbi kísérletek során volt arra példa, hogy azok a szúnyog utódok, akiknek fejlett korára el kellett volna pusztulnia, mégis tovább élt, és az őshonos társaikkal párosodva csak erősebbé tették a populációjukat. 
Hosszas vívódás után a projekt most zöld utat kapott a hatóságoktól.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés