Acélipar: zéró károsanyag-kibocsátású gyártás a svéd barlangtárolóban

2021. április 23. 22:26
Kísérleti jelleggel egy teljes utat mutatnak be a valódi, nulla szén-dioxid kibocsátású acél gyártásában Svédországban.

A közös kezdeményezésként megvalósuló HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) projektet az SSAB, az LKAB és a Vattenfall dolgozta ki. A vállalatok megkezdték a fosszíliáktól mentes kőzet hidrogén barlangtárolójának építését. A létesítmény Svédország északi részén, Luleå-ban található. 

A tárolási technológia fejlesztése érdekében a HYBRIT közös kezdeményezés részeként a Hybrit Development AB megkezdi a hidrogén-tároló építését Svartöberget-ben. A fosszíliáktól mentes hidrogén, amely felváltja a szenet és a kokszot, döntő része a fosszíliáktól mentes vas- és acélgyártás technikájának segítésére szolgál, így gyakorlatilag a szén-dioxid-kibocsátás megszűnik.

Az SSAB svéd acélgyártó szerint ez egy fontos lépés a fosszíliáktól mentes acél értékláncának kifejlesztésében. A valamivel több mint 29 millió USD beruházási költség egyenlően oszlik meg a holdingtársaságok és a Svéd Energiaügynökség között.

A tárolás lehetőséget nyújt arra, hogy változtasson a villamosenergia iránti keresleten és stabilizálja az energiarendszert a hidrogéntermeléssel. Az előrejelzések szerint a hidrogéntárolók nagyon fontos szerepet játszanak a jövőbeli energiatermelésben és tárolásában, valamint a nagyüzemi hidrogéntermelésben. A tároló várhatóan 2022 és 2024 között készen áll az üzembe helyezésre.

Egyedülálló kezdeményezés

A hidrogén tárolására szolgáló módszer kifejlesztésével és a meg nem újuló energiához való hozzáférés biztosításával, fosszilis energiától mentes értéklánc jön létre, mely a bányában kezdődik és egészen az ügyfelekig tart.

A 100 köbméteres hidrogéntároló, mely a talaj alatt, körülbelül 30 méterre egy zárt sziklaüregben épül, lehetőséget nyújt a nagy mennyiségű hidrogén formájában lévő energia, költséghatékony tárolásához szükséges nyomás biztosítására. Az alkalmazott technológiát a skandináv körülményekhez igazítják, és fejlesztik tovább a hidrogén tárolásának kezelésére. A tárolót az illetékes hatóságok által alkalmazott és ellenőrzött magas biztonsági követelményeknek megfelelően építik.

A kövületmentes hidrogén központi szerepet játszik a HYBRIT folyamatban. A hidrogént költséghatékonyan lehet előállítani a víz fosszilis energiával történő elektrolízisével. Az elektrolizátorok által előállított hidrogén azonnal felhasználható, vagy későbbi felhasználásra, tárolható. A létesítmény bevált technológián alapul, és a hidrogént az üzem közvetlen redukciós reaktorában használják fel az oxigén eltávolítására a vasérc pelletekből. A folyamat során keletkező kövületmentes szivacsvasat ezután nyersanyagként használják a kövületmentes acél gyártásához.

Lars Ydreskog, az LKAB stratégiai projektek igazgatója és a HYBRIT igazgatóságának tagja elmondta, hogy ez egy fontos lépés, nemcsak nekünk, hanem az egész iparág átalakulásának szempontjából. A HYBRIT segítségével együtt dolgozunk a hidrogén hatékony tárolási technológiájának fejlesztésén, ami kulcsfontosságú a termeléshez. Az LKAB-nak Svédország és valószínűleg Európa legnagyobb hidrogéntermelőjévé kell válnia, és ez a kísérleti projekt további értékes ismereteket nyújt a világ első fosszilis anyagoktól mentes értéklánca a vas- és acélipar számára.
 

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés