Kevesebb a popcorn, nagyobb a távolság: A New York-i mozik újranyitása

2021. április 22. 9:45
Tavaly márciusban a New York-i Nitehawk Cinema, több mozival együtt határozatlan időre bezárta kapuit a filmrajongók előtt. Akkor még bizakodtak a mihamarabbi újranyitásban, azonban egy év elteltével sem tudják megmondani pontosan a szakértők, hogy erre mikor kerülhet sor korlátozások nélkül.

Az új szabályok értelmében a mozik 25 százalékos kihasználtsággal működhetnek és vásznanként 50 főt fogadhatnak. A maszkviselés továbbra is kötelező a mozi egész területén, kivéve étel- és italfogyasztás alkalmával. Emellett pedig el kell különíteniük a látogatói csoportokat egymástól, elkerülve az érintkezést a nem egy csoportba tartozók között.

A tavalyi évhez képest sokat változott a filmipar. A stúdiók az elkészült filmek bemutatóját vagy 2021-re és az utánra csúsztatták, vagy megkerülve a mozikat kihasználták a VOD (video on demand) adta lehetőségeket. A Warner Bros. részéről drasztikus lépésnek számított, amikor 2021-re ígért filmjeit az HBO Max streaming szolgáltatásán keresztül kezdte sugározni, egyidőben a filmek mozikban való megjelenésével. Ez jelentős érvágás volt a mozik exkluzivitására nézve, miszerint három hónapig csak a mozikban volt látható az adott film.

Azonban a független mozik számára, amelyek hagyományosan elkerülik a pénzügyi biztonságot nyújtó kasszasiker filmeket, az újranyitás különösen biztató hírt jelent. Több New York-i mozi, mint például a Nitehawk, az Alamo Drafthouse vagy a Film Forum már a nyitást tervezik a jelenlegi korlátozások betartása mellett.

A mozi tulajdonosok elszántak azzal kapcsolatban, hogy felvegyék a versenyt a streaming szolgáltatókkal; hisznek benne, hogy az embereknek szüksége van a mozi nyújtotta élményre, amit otthon a TV előtt nem kapnak meg.

A cikket fordította Krakkai Alexandra.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés