Az USA ukrajnai játszmái akár a harmadik világháborúhoz is elvezethetnek

2021. április 2. 9:04

Írta: Takács Zsolt
Obama elnöksége alatt épp Joe Biden volt az „Ukrajna projekt” felelőse.

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint

a Biden-adminisztráció növelni akarja az ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is.

Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között

35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára.

Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. 

Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába.

A NATO terjeszkedése.

A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendeletet, amely aktiválja az ukrán hadsereget, hogy visszafoglalja a Krím autonóm régiót és Szevasztopol városát. A kormány arra utasította a katonaságot, hogy „hibrid hadviseléssel” hódítsa meg a volt Ukrajna területeit. Ez a Zero Hedge szerint röviden azt jelenti, hogy

Ukrajna hadat üzent Oroszországnak, amit sosem tenne meg nagyobb támogatás nélkül.

A lap szerint fontos megjegyezni, hogy az ukrán elnök tette teljes mértékben ellentétes azzal az ígéretével, hogy befejezi a majdnem hét éve tartó kelet-ukrajnai háborút, amely központi szerepet játszott a 2019-es választáson. Ez azt jelenti, hogy Zelensky újra alárendelte magát és az országot az USA és a NATO által vezetett Oroszország elleni „harcnak” – vélekedik a Zero Hedge szerzője.

A térségben egyre fokozódik a feszültség, amelynek központja a Krími híd, az oroszok pedig meg fogják tenni a kellő lépéseket annak érdekében, hogy megvédjék a területet. (Az orosz gyártmányú, párhuzamosan futó 19 kilométer hosszú közúti és vasúti hidak a Kercsi-szoroson keresztül kötik össze a Taman- és a Kerch-félszigetet.)

A Krími Híd. Forrás: MTI/EPA/AFP pool/Alekszandr Nyemenov

Északi Áramlat 2

A legújabb fejleményeknek köze van az Északi Áramlat 2 földgázvezeték-projekthez, amit Viktor Zubkov, a Gazprom igazgatóságának elnöke szerint még az idén befejezhetnek.

Zubkov elmondta, hogy Biden célja, hogy leállítása a vezeték építését

és ennek érdekében az Egyesült Államok mindent megtesz – mondta el a Gazprom elnöke. Zubkov már az év elején is figyelmeztette a befektetőket, hogy a projektet a rendkívüli körülmények – például a politikai nyomás – miatt felfüggeszthetik vagy teljesen leállíthatják.

Az Európába érkező gáz jelentős része Ukrajnán keresztül érkezik.

A Zero Hedge kiemeli, hogy számos tényező együttállása okozhatja azt, hogy Ukrajnában kitörjön egy esetleges háború, de a lap szerint nem szabad kizárni ezek közül a pénzt és a profitot.

A külpolitikát gyakran használják a nemzeti érdekek előmozdításának eszközeként,

amit gyakran a közgazdaságtan diktál. Az energiát pedig a közgazdaságtan gyakran a gazdaság szívének tekinti. Európa esetében ez most az Északi Áramlat 2, amelynek köszönhetően Oroszország Németországig szállítja majd a földgázt. Évekkel ezelőtt Lengyelország, Lettország és Litvánia vezetői nyílt levelet írtak az Európai Parlamentnek, amiben figyelmeztettek az Északi Áramlat 2 építésével kapcsolatban: a levélírók szerint a gázvezeték nemcsak kereskedelmi célú, hanem Moszkva ezzel akarja erősíteni Európa energetikai függését.

Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Abban az időben az orosz Gazprom rekordmennyiségű, 162 milliárd köbméter gázzal látta el az Európai Uniót és Törökországot. Ebből a mennyiségből 86 milliárd köbméter áramlott át Ukrajnán.

Az új vezeték építésével szemben állók szerint a Gazprom nemcsak egy gázipari vállalat, hanem az orosz kényszer platformja.

Korábban az Egyesült Államok külügyminisztériuma azzal fenyegette meg az európai vállalatokat, hogy valószínűleg büntetésre számíthatnak, ha részt vesznek az Északi Áramlat 2 gázvezeték építésében. A minisztérium ezt azzal indokolta, hogy a projekt aláássa az európai energiabiztonságot.

Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A Zero Hedge kiemeli, hogy háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel. Emellett Ukrajna pénzügyileg is kudarcot vallott a hatalmas olaj- és gázkészletek ellenére. Az IMF is rámutatott, hogy

az országnak milliárdokra van szüksége a gazdaság stabilizálására.

Az eurózóna számára is jelentős problémákat okoztak az ukrajnai proxy háborúk a lázadók ellen. A szerző azért használja a proxy kifejezést mert pénzügyi és külsős támogatás nélkül a dolgok maguktól elcsendesednének. Háború esetén a csődbe jutott Ukrajna valószínűleg két részre szakadna és az ország nyugati része szorosabban együttműködne az Európai Unióval.

Cseppfolyós földgáz

Amerikai vállalatok eközben cseppfolyós gázzal (LNG) látnák el Európát. A Zero Hedge szerint ennek érdekében az USA akár háborút is indítana. Legyen szó profitól vagy a keleti gázfüggés csökkentéséről – amit az orosz politika hatalmi eszközként használ – nem szabad elmenni a tény mellett, hogy

sokkal több forog kockán, mint maga a gáz.

Egyes közösségek úgy gondolják, hogy az USA és a CIA részt vett a volt korrupt ukrán kormány megdöntésében és egy Európa-párti kormány felállításában.

Amikor még Joe Biden alelnök volt az Obama kormányban, a fia, R. Hunter Biden csatlakozott egy magán ukrán olaj és gázóriás igazgatótanácsába.

Fontos észrevenni, hogy nem csak a nyugati gázszolgáltatók profitálnának a konfliktusból, hanem a hadiipar is.

A vezetékes gázt sokkal olcsóbban lehet eladni a vásárlóknak, mint a cseppfolyós gázt, így a Zero Hedge újságírója csekély esélyt lát arra, hogy az amerikai LNG kiszorítaná az orosz földgázt a piacról. Lengyelország a közelmúltban kapta meg az első amerikai LNG szállítmányt.

Cseppfolyósított gázt szállító hajó Lengyelországban. Forrás: MTI/EPA/Tomek Muranski

A folyamat akár kedvező lehet Európának is, mivel csökkenti függőségét, de az USA számára is előnyös, mivel mérsékli az amerikai kereskedelmi hiányt. Azonban el kell ismerni, hogy ez a módszer nem oldja meg a függőséget, mivel Oroszország tovább csökkentheti az árakat és igazíthatja a feltételeket annak érdekében, hogy megőrizze erőfölényét az európai gázpiacon. Az Oroszországtól való függés természetesen Európának sem jó, mivel nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Így a kontinensnek fontos, hogy megtalálja az alternatíváját az orosz gáznak, de

Ukrajna fegyverel való ellátása és a háttérből való mozgatása nem tisztességes

– írja a Zero Hedge.

Globális játszma

Az amerikaiaknak tisztában kell lenniük azzal is, hogy a jelenlegi politika Oroszországot kelet, így Kína irányába tereli, ami hosszú távon még nagyobb problémát jelenthet az Egyesült Államok számára.

Az USA közben újra a bukott országok „bajnokaként” tetszeleghet, a zsoldosok és az Amerikából érkező pénz, valamint Kijev támogatásának köszönhetően – zárja elemzését a lap.

(Borítókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

100 éve nem volt olyan, hogy ukrán.
Ez egy műállam.
A NATO tagsagukhoz nekünk is szokott lenni néhány szavunk.....

Javaslom a témához hozzáolvasni Kardos Gábor 2015 évben megjelent két írását.

Egy új világrend erőfitogtatása
https://magyarnemzet.hu/archiv..

Európa válaszút előtt: atlantizmus vagy kontinentalizmus
https://mandiner.hu/cikk/20151..

Ami pedig Bldent illeti, ő egy báb, a demokraták bábja, akik mögött pedig a fegyvergyártók és az őket támogatók pénzmágnások állnak. Érdemes megnézni, hogy az elmúlt hetven éveben az USA mikor és hol robbantott ki fegyveres konfliktust, háborút és akkor éppen ki volt hatalmon az USA-ban.

Továbbá
A szovjet, orosz katonák elhagyták Közép-Kelet Európát, az USA viszont nem.
Csak az orosz energia jelent függőséget, az USA-ból szállított nem?
Ha Ukrajna és Oroszország között háború törne ki , ez Kelet-Közép Európát nem érintené?

Ukrajna ugyan olyan műállam, mint Jugoszlávia, vagy Csehszlovákia volt. Mindegyik felbomlott. Németország egyesült.
Az Oroszok elhagyták a korábban megszállt területeket, az USA miért nem távozott?
Talán ideje lenne a I.-II. VH békekötését felülvizsgálni?

,, Ha van egy kínai-amerikai megnemtámadási egyezmény, amiről a Világ nem tud, akkor még bármi lehet.,,

Akkor mi van, ha van egy kínai-orosz megnemtámadási egyezmény, amiről a Világ nem tud?

Szerintem az USA-t egyelőre Kína szorongatja gazdaságilag. Így jelenleg kizártnak tartom, hogy a közeljövőben az USA és Kína között ilyen egyesség létrejöjjön
Az USA pedig a konfliktusokban érdekelt, mert bizonyítania kell a kormányzatnak, hogy szükség van a hidegháborúra, a fegyverkezésre. Ez történt mindig amikor az USA gazdasága leszálló ágban volt és a demokraták kerültek hatalomra.
Így szerintem Ukrajna az USA szempontjából egy eszköz.

Egyetértek veled.
(Feltételesen EU és Oroszország közé + jelet tennék)

Nézzük a lélekszámot

Eurázsia lélekszáma 4,618 milliárd
Európa 746 millió
Európai Unió 446 millió
USA 328 millió

Egy Eurázsiai gazdasági, katonai szövetség lesöpörné a térképről az USA-t.
Ezért igyekszik az USA a megosztásra.

A hipotézisem szerint Oroszország Európában nem akar háborút és szerintem nem is fog kezdeményezni. Oroszországnak az az érdeke, hogy Európában béke legyen és gyümölcsöző kapcsolatok legyenek az EU-val. Ugyanez lenne az Európai Unió érdeke is.
Ez azonban sérti az USA érdekeit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés