Piacra dobták az első automatizált mezőgazdasági robotot

2021. március 15. 23:47
Bár hallhattunk már különböző, fejlesztés alatt álló mezőgazdasági robotokról, de van már legalább egy, melyet ténylegesen használnak, és kereskedelemi forgalomba is került.

Slopehelper, a szlovén tervezésű autonóm elektromos jármű gumilánctalpakon fut és olyan speciális csuklós eszközökkel lehet felszerelni, melyekkel kaszálni, gyomlálni, permetezni, levegőztetni, metszeni, vágni, vagy talajt takarítani is lehet a szőlőültetvényeken. Nevéhez híven akár 45 fokos lejtőkön is megállja a helyét, ahol 10 km/h-s sebességgel képes haladni.

Üzemeltetése úgy zajlik, hogy először pótkocsival elszállítják az adott területre, ahol egy rádiós távvezérlő segítségével levezetik az utánfutóról az első ültetvénysor elejébe. Ezután egy beépített felületen keresztül beprogramozzák a robotba az adott feladat paramétereit, majd autonóm üzemmódba állítják a járművet. 

A Slopehelper ezt követően elindul és miközben végigmegy az ültetvénysoron, automatikusan végzi a dolgát, majd a végében megfordul és a következő sorban jön vissza. Egy érzékeny GNSS helymeghatározó rendszert, valamint kétoldali beépített érzékelőket használ, hogy a sorok között megtartsa a pozícióját és bemérje az adott szőlőtőkéket.

A jármű emellett egy frekvenciamodulált folytonos hullámú (FMCW) radart is használ az akadályok észlelésére, illetve, hogy az emberektől és az állatoktól biztonságos távolságot tudjon tartani. Ha pedig olyan akadályba ütközik, amelyet nem tud kezelni, vagy kikerülni, akkor egy alkalmazáson keresztül kapcsolatba lép az üzemeltetővel. Ekkor aktiválják az optikai kamerarendszerét, és távoli eléréssel irányítják tovább az akadály kikerülése, vagy eltávolítás érdekében.

Ugyanezen az alkalmazáson keresztül lehet ellenőrizni, hogy hogyan halad a feladat elvégzésével, majd szintén itt értesíti az üzemeltetőt, ha elkészült a feladattal. A lítiumionos akkumulátora 14 órás üzemidővel rendelkezik, így biztosan kibír egy teljes munkanapot, amíg a robot dolgozik.

A Slopehelper és a hozzátartozó négy alapszerszám állítólag a mezőgazdasági termelők éves szükségleteinek csaknem 80 százalékát fedezi, miközben a vételi ára olcsóbb, mint egy traktoré.

A cikk szerzője: Blősz Dalma
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés