Februárban a vártnál kevésbé csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye

2021. március 3. 14:25
Februárban már az ötödik hónapja zsugorodott az euróövezet gazdasági teljesítménye, de az előző havinál már kisebb mértékben, elsősorban annak köszönhetően, hogy a feldolgozóipar teljesítménye három éve nem tapasztalt mértékben erősödött a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének szerdán publikált eredménye alapján.

Februárban az előzetes 48,1 pontnál magasabbra, 48,8 pontra kúszott fel az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari teljesítményét összesítve modellező kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke, meghaladva így a januári 47,8 pontot is.

A szolgáltatóipari BMI végleges értéke szintén jobbnak bizonyult az előzetesnél, a várt 44,7 pont helyett 45,7 pont lett februárra, magasabb a januári 45,7 pontnál.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI már hétfőn publikált februári végleges értéke az előzetes 57,7 pontnál magasabb, 57,9 pont lett, ezzel 36 havi csúcsra emelkedett. A januári érték 54,8 pont volt.

A dinamikus teljesítményindexként szolgáló BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke viszont a zsugorodását jelzi.

A kompozit BMI előző havi 47,8 pontról 48,8 pontra emelkedő februári értéke így tehát az euróövezeti gazdasági teljesítmény csökkenésének lassuló ütemét jelzi januárhoz képest.

A februári kompozit BMI már sorban a negyedik hónapja áll az 50 pontos küszöb alatt, tükrözve ezzel a második járványvédelmi korlátozások gazdasági aktivitást fékező hatását az euróövezetben. Az új megrendelések a feldolgozóiparban és a szolgáltatóiparban összesítve az ötödik egymást követő hónapban csökkentek annak ellenére is, hogy az export közel három éve a legnagyobb növekedést érte el. Jó jel viszont, hogy a foglalkoztatási mutató egy éve az első alkalommal jelzett növekedést.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés