Le Monde: Az elszegényedett egyetemisták már az utcán állnak sorban az ételcsomagokért

2021. március 1. 18:27

Írta: Nagy Márton
A koronavírus-járvány okozta globális válsághelyzetet az egyetemisták is keményen megsínylik. Sokan közülük mentális betegségekben szenvednek, a gazdasági kilátástalanság pedig többüket a nincstelenség küszöbére sodorta – derül ki a Le Monde videóriportjából.

A francia Le Monde hírportál vasárnap tett közzé egy videóriportot arról, hogy hogyan érinti a koronavírus válság a lassan egy éve online tanulásba kényszerített egyetemistákat. Az elemzés lesújtó képet ad a francia helyzetről: sokan újonnan kialakult mentális betegségekkel küzdenek, mely a tanulmányi eredményeikre is hatással lehet. Emellett sokaknak komoly problémát jelent a puszta megélhetés is, hiszen a legtöbb bevételi forrásuk megszűnt, így pedig néha már önmaguk ellátása is nehézségekbe ütközik.

Szorongó diákok ülnek reggeltől estig a képernyők előtt

A Le Monde adatai szerint a diákok több, mint egynegyede szenvedett erős szorongástól a 2020 tavaszi időszakban – ez közel háromszorosa az egészségügyi válsághelyzet előtti adatoknak. Emellett megnőtt azok száma is, akik stresszesnek mondják magukat, s nem mellesleg

az öngyilkosság gondolata is 10-ből 1 francia egyetemistát foglalkoztatott a tavaszi lezárás alatt.

Képünk illusztráció!Ezekkel a problémákkal pedig rendszerint egyedül maradnak a diákok. A lap által megszólaltatott egyik hallgató azt mondta, neki személy szerint két hónapot kellett várnia arra, hogy az egyetemtől hivatalos keretek között pszichológiai segítséget kaphasson. Így pedig sokak számára egyedül a civil szervezetek által nyújtott telefonos szolgáltatások jelenthetnek lelki segítséget – így pedig nem meglepő, hogy az egyetemisták segítésére létrejött Nightline csak 2021 januárjában már több mint kétszer annyi hívást kapott, mint 2020-ban összesen.

Felütötte a fejét a diákéhezés

A mentális egészség romlása azonban csupán egy a járvány okozta számos negatív hatás közül. A francia lap ugyanis arról számolt be, hogy számos egyetemista számára az elhúzódó lezárások egyenesen a megélhetésük teljes felborulásához vezettek, s így 2021-re már többeknek is külünböző segélyszervezetekhez kell fordulniuk, hogy el tudják látni magukat élelemmel.

Egy ilyen szervezet például a párizsi Co'p1 (kiejtve franciául barát, haver), ami heti kétszer ad ingyenes élelmiszercsomagokat a rászoruló egyetemistáknak. Elmondásuk szerint az utóbbi időben igazi robbanás volt a hozzájuk fordulók számában: míg régebben napokba is beletelt, hogy mind az 500 csomagra felregisztráljanak, addig ma már alig néhány óra alatt elkapkodják őket.

Így állnak sorba az ételcsomagokért a francia egyetemisták Párizsban.

Az egyetemisták éhezése – tavasszal a 10 százalékuk számolt be arról, hogy a korábbinál csak kevesebb élelem jut az asztalára – pedig már a francia kormány fülét is megütötte. Éppen ezért január végén

Emmanuel Macron francia elnök azt ígérte a rászoruló diákoknak, hogy az állam mindenki számára napi kétszeri étkezést biztosít majd az egyetemi menzákon egy jelképes, egyeurós áron.

Habár ez a probléma tüneti kezelésére megfelelő intézkedés lehet, azonban a dolog hátterében egy talán ennél is nagyobb válság áll, mivel a Le Monde elemzése alapján Franciaországban a diákmunkások 36 százaléka vált munkanélkülivé a járvány hatására.

Vajon mennyit ér az online diploma?

Ahogy a Le Monde-nak nyilatkozó hallgatók is kifejtették, sokaknak aggályaik vannak azt illetően, hogy vajon valóban a jelenléti oktatással egyenértékű-e az online egyetemi képzés. Sőt, többekben az is felmerült, hogy a munkáltatók a későbbiekben esetleg azt feltételezhetik majd, hogy az online oktatás során rosszabb minőségű tudást tudtak csak megszerezni a hallgatók, ez pedig a diplomák munkaerőpiaci értékére is kihatással lehet.

A francia diákok pedig nincsenek egyedül ezzel az érzéssel. Ahogy arra a Chegg.org kérdőívének elemzése is rávilágított, „hallgatók több mint fele érzi úgy, hogy a lezárások és a távoktatás negatívan hatottak a mentális egészségükre”. Emellett pedig sokan kritizálták már az online oktatás minőségét is, az viszont még mindenképp a jövő zenéje marad, hogy a munkaerőpiac hogyan árazza be az így megszerzett okleveleket.

Címlap: Francia diákok állnak sorban a Co'p1 ételadományaiért 2021. január 21-én Párizsban. (Association Co'p1 - Solidarités Étudiantes Facebook)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak mondom, akikre tartozik:
Itt lenne az idő visszamenőlegesen az ATV műsorait nagyító alá venni.
A Klubrádió és az alja internetes média is sorra kerül, ha rajtam múlna...
Csak azért, mert a ma esti A nap híre-ben úgy 18.10 perc körül a Pulay nevű a Publicus Intézet embereként azt találta mondani:
(Magyarországon) "a külügyminiszter dönt a vakcinákról, a vakcinák alkalmazásáról"...
Ilyesmi soha nem jelent meg a Magyar Közlönyben, sem másutt.
Ez sima gyűlöletre uszítás Magyarország külügyminisztere és kormánya ellen. Szíjjártónak semmiféle értelemben nincs köze a vakcinák beadásához.
Ő kialkudja az árat, megvásárolja és átadja az illetékes hatóságoknak, itt a szerepe 100%-ban véget ér.
Szerintem csak az utóbbi 3 évben több száz uszító gyűlöletbeszéd hangzott el csak az ATV-n a kormány ellen, ami büntetőjogi kategória.
De ha a Fidesz választást akar veszíteni, az más.
Nem ide tartozik, de megkérném Rétvári Bencét, többé a Tordainak adott válaszában ne használja sem a tisztelt, sem az úr megnevezést.
Helyette elég a képviselő megszólítás, különben nem fogok a Fideszre szavazni.
Tordai ugyanis sem nem tisztelt, sem nem úr, de a képviselő megnevezésnek is csak akkor lenne értelme, ha Tordai világossá tenné: kiket képvisel.
Mert a magyarságot: NEM, annyi bizonyos.

És a több száz ATV-s gyűlölet-uszítást - amit a moderátorok 99%-ban megválaszolatlanul hagynak!, jóváhagyólag, mint tényt! - bíróság elé vinni, mindet, hiánytalanul, sürgősen.

Ez persze nálunk is létező jelenség volt mindig is. Ebben az életkorban senkinek sincs pénze, a szülői pénz meg-megakad néha. Többször volt olyan, hogy éppen annyi pénzem maradt, hogy megvegyem a vonatjegyet haza, és estig nem ettem semmit. Szar időszak megélhetés szempontjából.

A 40, 50 és a nyugger generáció a 80-as évek óta tartó lezüllés áldozatai.
Saját kudarcaikért a kormányt teszik felelőssé, mert az a legkönnyebb hárítás.
A kormány pedig ehhez asszisztál, úriembert játszik, ahelyett, hogy ismertetné a száraz tényeket.
Az pedig annyi:
az, hogy 2010 után Magyarországion megszünt az államcsőd,
az, hogy 2010 után a kifosztott állami vagyon értéke duplájára, 17 ezer milliárdra nőtt,
az, hogy 2010 után a rezsicsökkentés létrejöhetett,
az, hogy 2010 után Európában Magyarországon a legolcsóbb a földgáz és a villanyáram ára,
az, hogy 2010 utána magyar családok soha nem látott támogatásban részesülnek,
az, hogy 2010 után a magyar nyugdíjak vásárlóereje fennmaradt,
az, hogy 2010 után Magyarország újraindította a vasúti járműgyártást,
az, hogy 2010 után Magyarország újraindította a buszgyártását,
az, hogy 2010 után a magyar átlagbérek duplájukra növekedtek,
és sok minden más, hogy az önkormányzatok adóssága megszünt,
a devizahitelesek gondja megoldódott
ecetera, ecetera stb.
NEM A VÉLETLEN MŰVE!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés