Kanadai közgazdász: Jól tette Magyarország, hogy elsőként hagyta jóvá a kínai vakcinát az unióban

2021. március 1. 18:38

Írta: Takács Zsolt
A magyar egészségügyi hatóságok elsőként hagyták jóvá az EU-ban a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát.

Alex Tabarrok kanadai közgazdász szerint Magyarország jól döntött a kínai vakcina gyorsított jóváhagyását illetően. Ez a kormányrendelet egyszerűsítette Magyarország oltóanyag-jóváhagyási folyamatát annak érdekében, hogy gyorsabban fel tudják használni az oltóanyagot.

Magyarország a következő négy hónapban ötmillió Sinopharm vakcinát kap,

amellyel a lakosság negyedét be is olthatják, egyébként Orbán Viktor miniszterelnök is megkapta már a kínai oltást.

Az új jóváhagyási folyamat az úgynevezett kölcsönösségi vagy szakértői értékelési szabályon alapszik, amely felgyorsítja az engedélyezést egy adott országban más ország hatóságainak adatai alapján. Ez a megoldás sem tökéletes a Marginal Revolution szerzője szerint, mivel a széleskörű felhasználás számos mellékhatást tárhat fel és nem feltétlenül garantálja a biztonságot és hatékonyságot, de az idő szűkössége és fontossága miatt

elengedhetetlen az engedélyeztetési eljárás felgyorsítása.

Hasonló módszer szerint jártak el a kanadai, európai és amerikai gyógyszeripari hatóságok is. Ha az egyik szerv jóváhagy egy gyógyszert, akkor a többi ország betegei is hozzáférhetnek a készítményekhez és a bürokrácia csökkenésével a költségek is sokkal alacsonyabbak lesznek.

Összességében tehát Tabarrok szerint a vészhelyzetre tekintettel okos döntési mechanizmus a reciprocitási elv, amelyben úgy gyorsítjuk a döntéshozást egy adott országban, hogy más országok tapasztalatait és adatait vizsgáljuk meg saját tapasztalatszerzés helyett. Hátrányai lehetnek, de

amikor az idő számít, akkor a Magyarország által követett egymilliós szabály nagyon is okosnak tekinthető a kanadai közgazdász szerint.

A közgazdász azzal kapcsolatban ír a szabályról, hogy Magyarország ezt alkalmazva elsőként hagyta jóvá a kínai vakcinát az unióban. A szabály lényege, hogy gyorsítva hagyható jóvá egy vakcina, amivel a világon egymillió embert már beoltottak.

Hazánk egyébként jól halad az oltásokkal nagyon jól áll, Magyarországon oltották be a legtöbb embert Európában a múlt héten, lakosságarányosan majdnem két és félszer annyi embert oltottak be, mint az EU-ban átlagosan.

(Borítókép: MTI/Vasvári Tamás)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szlovákoknak már van orosz vakcinájuk. A lengyelek tárgyalnak a kínaiakkal.
Már megint a V4 csinálja jól.

Igen, az a feladat, hogy ha az EU-ból nem tudnak elég cuccot adni, akkor vészhelyzetben, amikor nem lehet várni, beszerezzük máshonnan. Vagy függesszük fel az oltást, várjunk a sorunkra, de azért engedjünk a nyomásnak és nyissuk meg a kocsmákat?

Nem olyan bonyolult. A kínai és az orosz azért rossz, mert azért "jó" lenne, ha minél több oltatlan maradna addig, míg lesz elég a pillanatnyilag három nyugati gyártásúból, bár nyilván lesz az több is, ahogy teli-múlik az idő.

Hogy ez mivel jár ember életben és gazdasági veszteségben? A gyártók üzleti érdeke fontosabb, az diktálja a dallamot, aki fizeti azt, aki húzza.

Érdekes, h. a híveiknek NEM tűnik fel, h. az életük mit sem ér azoknak, akik a kormányrúd átvételéért szavazataikra építve szálltak nemtelen harcba.

Már a csehek is orosz vakcinát akarnak.
Büszke vagyok a V4-re.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés