A világgazdaság talpraállását jelzi a felfutó szerszámgépipar

2021. február 24. 09:34

Termelésüknek a gépipari átlagot meghaladó mértékű növekedésére számíthatnak az idén a német szerszámgépipari vállalatok az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a VDW szerint.

2021. február 24. 09:34

A német szerszámgépipari vállalatok éves termelési értékének 6 százalékkal 12,6 milliárd euróra növekedését jelezte előre az idei évre az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken e.V.) hétfőn a honlapján közzétett jelentésében.

Heinz-Jürgen Prokop, a képviseleti szervezet elnöke a társaság éves beszámolójában elmondta, hogy a feldolgozóipari fellendüléssel párhuzamosan megnövekedett a vállalatok beruházási hajlandósága és így a szerszámgépek iránti kereslet is. Különböző okokból két éve tartó visszafogott aktivitás során nagy behozandó lemaradás halmozódott fel" - mondta. Az ágazat termékei iránti kereslet fellendülését jelzik előre globális beszerzésimenedzser-indexek és az ifo üzleti hangulatindexe is - mutatott rá.

A VDW így termelésének nagyobb növekedésére számít a gépipari és gyáripari berendezéseket gyártó vállalatok szélesebb körét felölelő VDMA szakmai képviseleti szervezet idei évre várt 4 százalékos növekedésél. Az ipari beruházási és tőkejavak szállítójaként a VDW tagvállalatainak a teljesítménye a tapasztalatok alapján nagy pontossággal vetíti előre a szélesebb ágazati teljesítmény alakulását.

A világgazdaság motorjának a szerepét Kína veszi át a VDW prognózisa szerint, de az Egyesült Államokban is lendületes növekedésre lehet számítani. A kínai fellendülésből a szerszámgépek legnagyobb felvevő piaca, az autóipar profitál elsősorban, de jól teljesítenek a logisztikai és a gyógyászati berendezésgyártó vállalatok is.

A VDW által képviselt vállalatok megrendelései 2020-ban 30 százalékkal csökkentek, a termelés 31 százalékkal, az export 29 százalékkal, míg a belföldi értékesítés 33 százalékkal esett. Az Oxford Economics kutatóintézet a német szerszámgépipari ágazatra az idén 35 százalékos megrendelésnövekedést jelez előre.

Az ágazat vállalatainak a kapacitáskihasználtsága 2019 végén még 88 százalékon állt, ami 2020 végére megrendelések híján 72 százalékra, a 2009-es gazdasági válsággal összevethető szintre csökkent. Az ágazat vállalatainál alkalmazottak száma 4,5 százalékkal 70 ezerre csökkent tavaly.

A német szerszámgépgyártó vállalatok a nagy termeléskiesés ellenére is viszonylag jól teljesítettek nemzetközi viszonylatban. Termelési teljesítményük a kínai után a második a világranglistán, megelőzve Japánt, exportban pedig megőrizte vezető helyét Kína és Japán előtt. A szerszámgépek legnagyobb piaca Kína 18 százalékos részesedéssel.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik