A középosztály aranykora: majdnem megduplázódott a mediánbér 2010 óta

2021. február 24. 9:25
Tíz év alatt nagyot nőtt Magyarországon az átlagbér és a medián bér is – jelentősen javuló kereseti statisztikáról számolt be az MTI-nek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese kedden.

Windisch László rámutatott, mindkét mutatószámban jelentős növekedés tapasztalható. Míg az átlagbér 2010-től 2019-ig 202 500 forintról közel 82 százalékos növekedéssel 367 800 forintra nőtt, addig

a mediánkereset még ennél is nagyobb mértékben, 91 százalékkal nőtt, 153 000 forintról 292 300 forintra emelkedett.

A 2020-as kereseti adatokat a hónap végén publikálja a statisztikai hivatal.

Windisch László elmondta, általános nemzetközi gyakorlat az, hogy a bruttó átlagkeresetek mutatója áll a munkabérekkel kapcsolatos statisztikák középpontjában, a jogszabályok is ezt a mutatót alkalmazzák, ha átlagbérrel kell számolniuk, például különböző ellátások megállapításának alapjaként.

A bruttó átlagbér a teljes felmért keresettömeg és a keresők létszámának hányadosaként áll elő. A medián bér egy ezt kiegészítő statisztikai mutató, azt mutatja meg, hogy ha a keresőket sorba rendezzük a keresetük nagysága szerint, akkor mennyit keres az állomány középső tagja – magyarázta a szakember.

Windisch László elmondta, mindkét adat bárki számára elérhető a KSH és az EU statisztikai hivatala, az Eurostat honlapján is.

Az Eurostat 2002 óta publikálja a tagállamok mediánbéradatait is, hamis látszatkeltés tehát az, hogy ez az adat titkos lenne

– hangsúlyozta a KSH elnökhelyettese.

A szakember szerint az elmúlt tíz évet vizsgálva elmondható, hogy több évben is erősebb növekedési ütem volt megfigyelhető a mediánbérek tekintetében, mint az átlagbéreknél, ez azzal függ össze, hogy

a kereseti eloszlás középső szegmensében volt arányaiban a legmagasabb a keresetnövekedés.

A jövedelem típusú statisztikákban nemzetközileg és általánosan is igaz, hogy a medián mindig alacsonyabb, mint az átlagbér. Az Eurostat adatai szerint 2018-ban a felmért tagországok több mint felénél a mediánbér az átlagbér 84 százalékánál alacsonyabb volt, vagyis a magyar kereseti eloszlás európai viszonylatban egyáltalán nem nevezhető kiugrónak – mutatott rá az elnökhelyettes.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Éljen Rákosi, éljen Rákosi, éljen Rákosi, éljen Rákosi...

Viszont nem lesz NER arisztokrácia és Pénztáros Stróman Lőrinc...

"A középosztály aranykora: majdnem megduplázódott a mediánbér 2010 óta"
Ez a valódi jobbegyenes a Soros-uszítók számára, DK, MSZP, Párbeszéd, Jobbik, 444, ATV, 24.hu, 168 óra, Telex és hasonszőrű uszítóklotyók számára...
Ezt semmiféle Soros-szervezet évértékelésében nem lehet átírni, elhallgatni, azt igen, de más számot beírni, azt még nem merik megtenni.
Közben: Eurostat a szegénység az utóbbi 10 évben Magyarországon érte el a legnagyobb csökkenést:24%-ról 8%-ra csökkent a szegény magyarok aránya, amivel 10 év alatt az utolsó, 28. helyről, az első 10-be kerülét az ország.
Persze, ez nem lesz a nap híre az ATV-n, sem az "elnyomott" - reklámbevételek több mint 50%-át zsebre vágó - mocsokmédiában sehol sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában