A maszkok páratartalma csökkentheti a Covid-19 súlyosságát

2021. február 22. 21:36
A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatói új bizonyítékkal léptek elő a maszkviselés előnyeivel kapcsolatban. A maszk alatt képződött páratartalom segíthet legyőzni a légzőszervi betegségeket, így a koronavírust is.

Az NIH Nemzeti Cukor-, Emésztőrendszeri és Vesebetegségek Intézetének (NIDDK) kutatói által vezetett tanulmány alapján megállapítható, hogy a maszkok jelentősen megnövelik a belégzett levegő nedvességtartalmát. Úgy gondolják, a magasabb páratartalmú levegő segíthet megmagyarázni, hogy a maszkok viselése hogyan kapcsolódhat a betegség kevésbé súlyos lefolyásához a SARS-CoV-2-vel fertőzött emberek esetében. 

A Biophysical Journal nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint a légzőszervek hidratálása erősíti az immunrendszert.

„Kimutatható, hogy a magas páratartalom enyhíti az influenza súlyosságát és hasonló mechanizmus révén alkalmazható lehet a Covid-19-re is” – mondta Adriaan Bax, a tanulmány vezető szerzője. 

A magas páratartalom korlátozhatja a vírus tüdőre való terjedését azáltal, hogy elősegíti a mucociliáris clearance (a pulmonális védekezés alapvető mechanizmusa) működését és eltávolítja a nyákot a tüdőről. A magas páratartalom ezen kívűl erősítheti az immunrendszert olyan speciális fehérjék, interferonok termelésével is, melyek küzdenek a vírus ellen. Kimutatták, hogy az alacsony páratartalom mind a védekező mechanizmust, mind az interferon választ is rontja. Ez lehet az egyik oka annak, hogy hideg időben hajlamosabbak vagyunk a légúti fertőzésekre. 

A tanulmány négy általános típusú maszkot tesztelt: egy N95-ös maszkot, egy háromrétegű eldobható sebészeti, egy kétrétegű pamut-poliészter és egy vastag pamut maszkot. A páratartalom szintjét egy önkéntes segítségével mérték, aki egy lezárt acélládába fújta ki levegőt. Amikor az illető nem viselt maszkot, a kilélegzett levegő vízgőze megtöltötte a dobozt, ami a páratartalom gyors növekedéséhez vezetett. Amikor az illető maszkot viselt, a dobozban felhalmozódó nedvesség jelentősen csökkent, mivel a vízgőz nagy része a maszkban maradt és újra belélegzésre került 

A méréseket különböző hőmérsékleteken végezték, 8-36 Celsius fok között. Az eredmények azt mutatták, hogy a négy maszk változó mértékben növelte a beszívott levegő páratartalmát. Alacsony hőmérsékleten az összes maszk párásító hatása megnőtt, de a vastag pamut maszk minden hőmérsékletnél vezetett a páratartalom növelésében.

„A megnövekedett páratartalom a legtöbb maszkot viselő ember számára eddig is érezhető volt, azonban nem realizálták, hogy ez a páratartalom jó is lehet számukra” – jelentetti ki doktor Bax. 

A kutatók azt nem vizsgálták, hogy melyik maszk a leghatékonyabb a vírus belégzése és továbbadása ellen. Azonban a vezető szerző és munkatársai korábbi tanulmányai azt mutatták, hogy bármelyik szövet maszk képes akár ezernyi nyálcsepp blokkolására is, amelyek beszéd útján kerülnek a levegőbe és több percen át ott is maradhatnak. 

„Még akkor is, ha világszerte egyre többen kapják meg az oltást, nagyon ébernek kell lennünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a koronavírus-járvány terjedését. Ez a kutatás alátámasztja a maszkok viselésének fontosságát, mivel egy egyszerű, ám hatékony módszer a körülöttünk elő emberek védelmére, különösen az ilyen téli hónapokban, amikor fokozódik érzékenységünk az ilyen típusú vírusokra” – nyilatkozta Dr. Griffin P. Rodgers, az NIDDK igazgatója.

A cikk szerzője: Pál Fanni
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában