A szomszéd szőnyege mindig vörösebb

Román lap: Orbán vörös szőnyeget terít a befektetők elé, Romániának ez nem fontos

2021. február 9. 19:31

Írta: Oláh Dániel
A magyar kormány befektetőbarát politikáját dicsérte keddi vezércikkében a Ziarul Financiar című, román gazdasági napilap, amely összehasonlítva a romániai és a magyarországi külföldi beruházásokat megállapította, hogy Magyarország sokkal jobb pozícióban van ezen a téren.

Romániában is észrevették a hazai óriásberuházást

Cristian Hostiuc, a lap egyik vezető újságírója emlékeztetett, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter január végén jelentette be, hogy Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg az SK Innovation a Fejér megyei Iváncsán, ahol a dél-koreai vállalat 681 milliárd forintos fejlesztéssel új akkumulátorgyárat épít, ezzel 2500 embernek ad közvetlenül munkát.

Ez mindenkit meglepett: soha nem volt még ekkora autóipari beruházás Magyarországon – írta a Makronóm a minap azzal kapcsolatban, hogy Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg az SK Innovation a Fejér megyei Iváncsán. A beruházás jelentőségét és hátterét a csütörtöki Mandiner hetilapban elemezzük tovább.

A román politikusok hátat fordítanak, Orbán üdvözli a befektetőket

Az újságíró szerint sem a román kormány, sem Klaus Iohannis államelnök napirendjén nem szerepelnek a prioritások között a külföldi beruházások, ezért is választotta a dél-koreai vállalat Magyarországot Románia helyett. „Miközben Orbán Viktor kiteríti a vörös szőnyeget a befektetők elé, addig

a Mitsubishi Corporation a múlt héten bejelentette, hogy bezárja a bukaresti irodáját” 

– olvasható a lapban.

Az újságíró emlékeztetett, hogy Magyarország – amelynek lakossága Románia lakosságának a fele –, a rendszerváltás után 87,3 milliárd euró külföldi beruházást vonzott, ugyanebben az időszakban a kétszer nagyobb Romániába 88,3 milliárd euró külföldi beruházás érkezett. Hozzátette:

az amerikaiak Magyarországon a második legnagyobb beruházónak számítanak 11 milliárd euróval, miközben Romániában mindössze az ötödikek

5,8 milliárd euróval, annak ellenére, hogy Románia az Egyesült Államok katonai és politikai stratégiai partnere.

Még a BMW is

„Míg a közbeszéd szerint Orbán Viktor az Európai Unió »fattya« és Vlagyimir Putyin Oroszországával üzletel, addig a valóság az, hogy magyar miniszterelnök és egész kabinetje azon dolgozik, hogy minél több külföldi befektetést vonzzon Magyarországra” – írta az újságíró emlékeztetve, hogy a BMW nem Romániába, hanem Magyarországra hozza 1 milliárd euró értékű beruházását.

Az újságíró szerint Florin Citu román miniszterelnök prioritási listájára kellene helyezze a külföldi beruházásokat, hogy „Bukarestben vörösebb szőnyeget találjanak a befektetők, mint Budapesten.”

Makronóm vélemény

A közelmúltban érkező hírek alapján egyszerre látszik beérni a kormányzat újraiparosítási, beruházásösztönzési és keleti nyitási politikája, amelyek jól egészítik ki – és segítenek fenntartani – a teljes foglalkoztatás programját. Ezek a korábbi évek során a gazdaságpolitika által felhúzott pénzügyi védőfallal együtt oda vezethetnek, hogy Magyarország lehet a közép-európai gazdasági növekedési bajnok az idei évben. A pozitív elfogultsággal nem vádolható Fitch hitelminősítő legalábbis erre számít.

(MTI, Makronóm, címlap: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés