2009 óta először változna az amerikai minimálbér, egyből dupláznának is

2021. február 9. 20:17
A minimálbér óránkénti 15 dollárra (mintegy 4500 forintra) emelése jelentősen mérsékelné a szegénységet és növelné az alacsony jövedelmű munkavállalók millióinak keresetét, ugyanakkor fokozná a szövetségi költségvetési hiányt és visszavetné az általános foglalkoztatottságot, áll a Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) hétfőn közzétett tanulmányában. A jelenlegi amerikai szövetségi minimálbér 7,25 dollár (mintegy 2200 forint) óránként, ami 2009 óta nem változott.

A CBO, amely a nevével ellentétben nem a kongresszus egyik intézménye, hanem független gazdasági elemző intézet, becslése szerint a minimálbér óránként 15 dollárra emelése 2025-re 1,4 millió munkahelybe kerülne, és tíz év alatt 54 milliárd dollárral (mintegy 16 080 milliárd forint) növelné a költségvetési hiányt. Az intézmény adatai ugyanakkor azt is mutatják, hogy az intézkedés körülbelül 900 ezer embert szabadítana ki a szegénységből, és 17 millió amerikainak, csaknem minden tizedik munkavállalónak emelné a jövedelmét.

Szakértők szerint a mostani jelentés élezni fogja az amúgy is heves vitát arról, hogy a szövetségi minimálbér növelését belefoglalják-e egy költségvetési határozatba annak érdekében, hogy elősegítsék a gazdasági fellendülést. A minimálbérről szóló vitákat évek óta azzal csillapítják az emelés ellenzői: az amerikai vállalatok már most is sok embert elbocsátanak azért, hogy magasabb béreket fizethessenek megtartott alkalmazottjaiknak.

A minimálbér növelésének ötlete a Demokrata Pártot is megosztotta. Olyannyira, hogy például Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor kijelentette: nem támogatja a javaslatot. A minimálbér emelésének azonban vannak lelkes támogatói is a pártban. Patty Murray washingtoni szenátor hétfőn úgy fogalmazott: „a mai jelentés egyértelművé teszi mindazt, amit mindvégig tudtunk: a minimálbér óránkénti 15 dollárra emelése nemcsak helyes cselekedet, hanem jó politika is”.

Joe Biden amerikai elnök egy vasárnap a CBS televízió által sugárzott interjúban az 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagról azt mondta: nem tartja valószínűnek, hogy annak egyik általa és a demokraták által korábban fontosnak tartott eleme, a 15 dolláros óránkénti szövetségi minimálbér-rendelkezés bekerül a Covid-19 segélycsomagba.

Beletettem (a csomagba), de nem hiszem, hogy benne is marad, fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy később önálló törvényjavaslatot szorgalmaz a minimálbér emelésére.

A Fehér Ház szóvivője hétfőn azt mondta újságíróknak, hogy

az elnök továbbra is elkötelezett a minimálbér emelése mellett. Ez olyan dolog, amelyben szilárdan hisz.”

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés